Νύφες : η συνεχώς αυξανόμενη παράνομη αγορά της Ασίας

Παρουσίαση: Δώρα Στυλιανίδου

Η “έλλειψη σε νύφες” στην Ινδία και την Κίνα έχει ενεργοποιήσει το τράφικινγκ όπου οι γυναίκες παρασύρονται με ψεύτικες υποσχέσεις και πωλούνται ως νύφες.

Ηνωμένα Εθνη, 25 Ιανουαρίου 2019

Παραδόξως οι πιο πυκνοκατοικημένες χώρες αντιμετωπίζουν μείωση πληθυσμού όπως έλλειψη γυναικών, και είναι ακριβώς οι γυναίκες που πληρώνουν το απάνθρωπο τίμημα γιαυτό.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα φυσιολογικά ποσοστά γεννήσεων ανέρχονται σε περίπου 105 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια. Ωστόσο δεκαετίες διακρίσεων φύλου που ευνοούσαν τις γεννήσεις αγοριών αντί των κοριτσιών, έχουν προσθέσει στην Ινδία και την Κίνα 80 εκατομμύρια περισότερους άνδρες από γυναίκες.

“Οταν οι γυναίκες στερούνται ίσων δικαιωμάτων με τους άνδρες και η πατριαρχία είναι βαθιά ριζωμένη, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι οι γονείς επιλέγουν να μην κάνουν κορίτσια”, δήλωσε η Heather Barr, η ανώτερη σε βαθμό ερευνήτρια στο Τομέα των Γυναικείων Δικαιωμάτων του Παρατηρητήριου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Τώρα που υπάρχει έλλειψη γυναικών αυτό δεν συνεπάγεται ότι οι γυναίκες έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αξία” , συνέχισε η Heather Barr, αντιθέτως, οι συνέπειες είναι πολύ βλαβερές. ”Οι γυναίκες έχουν καταντήσει εμπόρευμα πρός ζήτηση και οι άνδρες θα χρησιμοποιήσουν την βία για να το αποκτήσουν. Οι ιστορίες που ακούσαμε ήταν απίστευτα σοκαριστικές για μάς, παρά το γεγονός ότι ασχολούμαστε με τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.”

Την Munni μοιράζονταν ο σύζυγός της και οι αδελφοί του, που δεν μπορούσαν να βρουν γυναίκες. Δεκάδες αμβλώσεις θηλυκών εμβρύων έχουν δημιουργήσει έλλειψη γυναικών, κάτι που καταλήγει σε βιασμούς, τράφικινγκ και μοίρασμα γυναικών. Η φωτογραφία από τον Γκάρντιαν: Nita Bhalla/TrustLaw/Reuters – Το άρθρο που περιέχει και τις δύο φωτογραφίες του δημοσιεύματος είναι του 2014. Η κατάσταση έχει σαφώς χειροτερέψει από τότε. 

Η Κίνα συνορεύει με τις περιοχές Κατσίν της Μιανμάρ και το βόρειο Σάν όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι οι δουλέμποροι λυμαίνονται συνήθως τις γυναίκες και τα κορίτσια σε αυτές τις περιοχές προσφέροντας τους “δουλειά” και μεταφορικό μέσο για την Κίνα.

Οι γυναίκες πωλούνται από 3.000 μέχρι 13.000 δολλάρια σε κινέζικες οικογένειες που ψάχνουν να εξασφαλίσουν νύφη για τον γυιό τους. Μόλις αγοράσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια, τις κλείνουν σε ένα δωμάτιο και τις βιάζουν για να προμηθεύσουν γρήγορα την οικογένεια με ένα μωρό. Συχνά οι γυναίκες και τα κορίτσια πουλούνται απο έναν άνθρωπο που γνωρίζουν, κάποιες φορές ακόμα και συγγενή.

“Η σκέψη ότι υπάρχει μια τόσο ακραία κατάσταση, κάτω απο κοινωνικές πιέσεις και ανομία, που εξαναγκάζει τους ανθρώπους να πουλάνε τα μέλη της οικογενείας τους ειναι σοκαριστική” είπε η Barr.

Στην Ινδία, το δουλεμπόριο των νυφών συνηθίζεται, ειδικά στις βόρειες επαρχίες όπως το Χαριάνα όπου σε κάθε 1.000 αγόρια αντιστειχούν 830 κορίτσια. Μια μελέτη της Υπηρεσίας για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα των Ηνωμένων Εθνών, βρήκε ότι πάνω από 9.000 παντρεμένες γυναίκες στο Χαριάνα μεταφέρθηκαν απο άλλα περιοχές, σε 10.000 οικογένειες.

Οι περισότερες απο αυτές τις γυναίκες προέρχονται απο φτωχά χωριά στο Άσαμ, τη δυτική Βεγγάλη και το Μπιχάρ, όπου οι απελπισμένες για χρήματα οικογένειές τους, έκαναν συμφωνίες με δουλεμπόρους.Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου κορίτσια πωλούνται σε άλλους, αφού έχουν ήδη ζήσει παντρεμένες για κάποια χρόνια.

Σύμφωνα με την Αρχειοθετική Υπηρεσία Εγχώριου Εγκλήματος του 2016, έχουν απαχθεί ή αρπαγεί σχεδόν 34.000 κορίτσια με σκοπό το γάμο σε όλες τις περιοχές της Ινδίας, με τα μισά απο αυτά να είναι κάτω των 18 ετών. Παρόλο που είναι ξεκάθαρες οι άμεσες συνέπειες για τα κορίτσια, ενδέχεται να προκύψουν και μακροχρόνιες συνέπειες λόγω της άνισης ποσόστωσης των φύλων.

“Ενας απο τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ανησυχούμε, είναι ότι απλά δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες αυτού του προβλήματος. Δεν γνωρίζουμε πώς θα αλλάξει αυτό τις ντόπιες κοινωνίες, αλλά είναι κάτι που θα επιδράσει στις μελλοντικές γενιές” είπε η Barr, τονίζοντας την ανάγκη για δράση , όπως την εντονότερη προσπάθεια πρόληψης και επιβολής του νόμου στους δουλέμπορους του τράφικινγκ και για τη βία κατά των γυναικών.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν ριζικά την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος αυτής της ανισότητας των φύλων. Παρόλο που η επιλεκτική ως προς το φύλο έκτρωση είναι παράνομη στην Ινδία, παραμένει ακόμα μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι 5 με 7 εκατομμύρια επιλεκτικές εκτρώσεις φύλου γίνονται καθημερινά σε αυτήν την χώρα της Νότιας Ασίας. Η τωρινή πολιτική της Κίνας που επιτρέπει δύο παιδιά ανά οικογένεια, μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί απειλή για τις γυναίκες και τα κορίτσια καθώς και για την μελλοντική σταθερότητα του ντόπιου πληθυσμού.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η ανισότητα των φύλων και η λύση του είναι η αλλαγή δυναμικής της κοινωνίας, που θεωρεί τους γυιούς ανεκτίμητους και τις κόρες άχρηστες, συμπέρανε η Barr.

Πηγές WUNRN

Η πρώτη φωτογραφία: Η Ghaushia Khan μπροστά, είναι μια νύφη που την εμπορεύτηκαν, και τώρα πολεμά για τα δικαιώματα άλλων γυναικών. Έφτιαξε ένα κέντρο ραπτικής όπου οι νύφες που έχουν πωληθεί μπορούν να συναντώνται, να μαθαίνουν τέχνες και να συναντιούνται. Η φωτογραφία από τον Γκάρντιαν: Anu Anand