Επίσκεψη αλληλεγγύης του Μωβ στις κρατούμενες αλλοδαπές και τα ανήλικα στην Αμυγδαλέζα

Το Σάββατο 2/2/2019 επισκεφθήκαμε τις γυναίκες, τα ανήλικα παιδιά τους καθώς και ασυνόδευτα ανήλικα στην ειδική πτέρυγα οικογενειών του κέντρου κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα. Την στιγμή της επίσκεψής μας κρατούνταν 28 άτομα στην πτέρυγα αυτή, από τις εξής χώρες: Αφγανιστάν (2), Ιράκ (12), Ιράν (11), Παλαιστίνη (3).

Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί, ήδη ταλαιπωρημένοι και τραυματισμένοι από την προσφυγιά τους, αναγκάζονται να μένουν πολύ καιρό σε σκληρές συνθήκες κράτησης ενώ περιμένουν τις διαδικασίες από την πλευρά των αρμόδιων αρχών είτε για αίτημα ασύλου, είτε για οικογενειακή επανένωση, είτε για στέγαση. Οι διαδικασίες αυτές καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας και υποστελέχωσης των σχετικών υπηρεσιών, ενώ δεν επαρκούν οι διαθέσιμες θέσεις σε ξενώνες και διαμερίσματα. Υπάρχει επίσης μεγάλη ανάγκη παροχής νομικών και ιατρικών υπηρεσιών.

Εκτός από τηλεκάρτες, ρούχα και παπούτσια, προσφέραμε επιπλέον σε κάθε γυναίκα μια τσάντα με δωράκια για την προσωπική υγιεινή τους, καθώς και κάλτσες, γάντια και σκουφάκια. Η ανθρωπιστική βοήθεια αυτή ήταν μέρος των προσφορών που λάβαμε για την επίσκεψη και τη γιορτή που διοργανώσαμε στα κρατητήρια των γυναικών αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, στις 20 Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και περίσσεια προσφορών, οργανώσαμε και την επίσκεψη αυτή στην Αμυγδαλέζα.

Επίσης, στις 10 Φεβρουαρίου, δώσαμε δώρα με είδη προσωπικής υγιεινής και άλλα, στις 21 γυναίκες που συμμετέχουν στο χώρο γυναικών του χώρου στέγασης Προσφύγων City Plaza, αλλά και στις γυναίκες στο χώρο διαβίωσης προσφύγων, στο πρώην 5ο Λύκειο Αθηνών.

Ευχαριστούμε πολύ για την αλληλεγγύη τους όλες και όλους που συντέλεσαν στη συγκέντρωση των προσφορών, και συγκεκριμένα τα μέλη, τις φίλες και τους φίλους του Μωβ, τη γυναικεία κολλεκτίβα – μπαράκι BEAVER, την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων Μεταναστών, και τις ομάδες γιόγκι που μάλιστα διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση για τη συλλογή τους.

Το πάγιο αίτημά μας παραμένει να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης, να ανοίξουν επαρκή και αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, και να υπάρχει ενημέρωση και σεβασμός των δικαιωμάτων.

Αλληλεγγύη στους/στις πρόσφυγες και μετανάστες/τριες!

Το Μωβ

ΥΓ. Την επόμενη Κυριακή θα επισκεφθούμε τις γυναίκες κρατούμενες στην Πέτρου Ράλλη. Παρακαλούμε πολύ για τις προσφορές σας σε τηλεκάρτες των 4 €, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε από μία σε κάθε γυναίκα. Είναι κρίσιμης σημασίας για την επικοινωνία τους με δικηγόρους, οργανώσεις και τις οικογένειές τους!