Πατριαρχικά στερεότυπα, αγκυλώσεις του Νόμου ή απανθρωπιά;

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Λίγο να ενδιαφερθεί κανείς, αποκαλύπτει περιστατικά όπου οι αγκυλώσεις του νόμου με αδιαφορία κι απανθρωπιά αναπαράγουν τα πατριαρχικά στερεότυπα με θύματα ταξικά αδύναμες γυναίκες, οι οποίες υπόκεινται σ’ αυτές τις συμπεριφορές ακριβώς επειδή είναι γυναίκες και προέρχονται από τις πλέον αδύναμες τάξεις της κοινωνίας μας!

Η περίπτωση του Βόλου επαναλαμβάνεται στα Ιωάννινα

Καθαρίστρια, μητέρα 13 παιδιών καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών γιατί άλλαξε τη χρονιά αποφοίτησης από το δημοτικό!!! προκειμένου να προσληφθεί στην προνομιακή δουλειά της καθαρίστριας. Η Δ.Κ. προσκόμισε το απολυτήριο για να λάβει θέση κατώτερου ή κατώτατου προσωπικού στο νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η συγκεκριμένη είναι και μητέρα δεκατριών παιδιών εκ των οποίων τα πέντε είναι και σήμερα ανήλικα.

Η ποινή που της επιβλήθηκε για εξαπάτηση του δημοσίου, είναι κάθειρξη 8 ετών. Καταδικάστηκε επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο δημοτικού και διόρθωσε τον χρόνο αποφοίτησης από το δημοτικό, καθώς ισχυρίστηκε ότι το τελείωσε το 1980 και όχι το 1981, όπως ήταν η αλήθεια.

Μάλιστα, η καταδικάστηκε ερήμην από το δικαστήριο. Ωστόσο, η απουσία της δεν οφείλεται σε στρεψοδικία, αλλά στο γεγονός ότι ζήτησε αναβολή, καθώς πάσχει από την καρδιά της και έχει τοποθετήσει απινιδωτή. Αν και προσκόμισε ιατρική γνωμάτευση, το αίτημά της για αναβολή απορρίφθηκε.

Η γυναίκα κατέθεσε έφεση στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων, με την εκδίκαση της υπόθεσης να έχει προσδιοριστεί για τις 5 Μαρτίου 2019.

Βορειοαφρικανή θύμα κατά συρροήν βιασμού και κακοποίησης, συλλαμβάνεται

Άλλη, διαφορετικού τύπου αγκύλωση και απανθρωπιά καταγγέλλει στις 29 Γενάρη η Πρωτοβουλία «Το Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση».

Από την τελευταία επίσκεψή τους στο Γυναικείο Τμήμα κρατουμένων, στα Κρατητήρια Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, μεταξύ των γυναικών, συναντήσαν και μια συλληφθείσα Βορειοφρικανή γυναίκα σε κατάσταση πλήρους σοκ, η οποία έφερε ένα μελανιασμένο μάτι, αυτί που αιμορραγούσε και άλλους σωματικούς τραυματισμούς.

Μια τρομακτική ιστορία βιασμού και βασανιστηρίων. Η γυναίκα ζούσε μόνη της και τα ξημερώματα της Παρασκευής 18 Ιανουαρίου, 5.00 πμ, ένας άνδρας που φορούσε μάσκα, εισέβαλλε στο δωμάτιό της, από το παράθυρο, την απειλούσε για τη ζωή της με μαχαίρι, την πίεζε να του δώσει χρήματα, της χτυπούσε το κεφάλι στον τοίχο, της έδεσε τα χέρια σφιχτά μαζί, την τραυμάτιζε και τη βίαζε για μια ολόκληρη μέρα. Όταν αυτός έφυγε, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, παρόλη τη συντριβή, τον πόνο και τον πανικό της, βρήκε το θάρρος να καλέσει την Αστυνομία να πάει σπίτι της να τη βοηθήσει, να εξετάσει τα δεδομένα, να τη μεταφέρει σε ένα νοσοκομείο και να συλλάβει το δράστη.

Οι αστυνομικοί αφού ερεύνησαν την υπόθεση, τη μετέφεραν σε 2 νοσοκομεία, για εξετάσεις, Παρασκευή βράδυ, Σάββατο και Κυριακή, όπου τα στοιχεία της κακοποίησης και του βιασμού θα επιβεβαιώνονταν και ιατρικά. Όταν όλα αυτά τελείωσαν, αντί να την πάνε σε ένα μέρος κατάλληλο για τραυματισμένες γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία, την πήραν μαζί τους και τη φυλάκισαν, σε ένα απ΄ τα κελιά του τμήματός τους, μόνο και μόνο για να τη μεταφέρουν τη Δευτέρα σε ένα από τα κρύα κελιά του Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη.

Φυλακίστηκε(!!!) επειδή δεν είχε έγκυρα έγγραφα. Τα έγγραφά της είχαν λήξει και δεν είχε καμιά ευκαιρία να τα ανανεώσει, καθώς η διαδικασία κοστίζει 450 Ευρώ, τα οποία προφανώς δεν είχε. Η μετανάστευση είναι μια προσοδοφόρα επιχείρηση. Αν δεν μπορείς να πληρώσεις, δεν μπορείς να μείνεις. Από ότι είπε, οι αστυνομικοί της Πέτρου Ράλλη, που ενημερώθηκαν τι είχε πάθει, την πήγαν στο γιατρό της φυλακής να εξετάσει τις ανάγκες της.

Είναι αρκετά περίεργο ότι παρότι συναντήθηκε και μίλησε με το γιατρό, μόνο για 10’, τη Δευτέρα και την Τρίτη, με τη βοήθεια ενός μεταφραστή, που εξηγούσε στο γιατρό τα πάντα, ο γιατρός δεν της έδωσε καμιά φαρμακευτική αγωγή ούτε κανενός άλλου είδους στήριξη, πχ. από τη ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Κράτησης. Η Γυναίκα υποχρεώθηκε να εκτεθεί και να “βιαστεί” για μια ακόμη φορά, μπροστά στα μάτια επαγγελματιών της υγείας, χωρίς να λάβει καμιά βοήθεια.

Υπάρχει ψυχίατρος, ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός στα Κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη. Αν δεν κινητοποιούνται σε ευάλωτες και τραυματικές περιπτώσεις σαν κι αυτή, τότε σε ποιες κινητοποιούνται; Πολύ πιθανόν, καμιά από τις αστυνομικίνες που δουλεύουν στο Γυναικείο Τμήμα να μην είχε ενημερωθεί για την ιστορία της, έτσι, καμιά δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της, να την πάνε στο γιατρό να απαλύνει, κάπως, τον πόνο της.

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει όλη την ώρα, κάτι για το οποίο οι φυλακισμένες γυναίκες διαρκώς παραπονιούνται. Ζητούν από τις αστυνομικίνες που είναι υπεύθυνες, στη βάρδια τους, να τις πάνε στους γιατρούς πράγμα που πολύ σπάνια γίνεται. Αυτό το διαπιστώνουμε συχνά κατά τις μηνιαίες επισκέψεις του Μωβ στην Πέτρου Ράλλη.

Με πληροφορίες από :protothema.gr (καθαρίστρια) athens.indymedia.org (μετανάστρια)