8 Μάρτη 2019 – Παγκόσμια ημέρα γυναικείων δικαιωμάτων-ανακοίνωση του Μωβ

«Αν σταματήσουμε εμείς, σταματά να γυρίζει ο κόσμος»

Σε όλο τον κόσμο, αγωνιζόμαστε με διαδηλώσεις και απεργίες για να αναδείξουμε τα γυναικεία δικαιώματα, για να αμφισβητήσουμε την πατριαρχία, να διεκδικήσουμε από κυβερνήσεις και εργοδοσία.

117 χρόνια γυναικείων αγώνων, για τις 8 Μάρτη και για κάθε μέρα, έχουν πετύχει πολλά αλλά μένουν ακόμα περισσότερα να κατακτηθούν.

Μ’ αυτά τα συνθήματα δυναμώνει το γυναικείο-φεμινιστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια, που παίρνει την πρωτοπορία εναντίον αντιδραστικών κυβερνήσεων με αιχμή την ισότητα των φύλων, τη διατήρηση και ενδυνάμωση των γυναικείων δικαιωμάτων, την αμφισβήτηση κάθε διάκρισης και κάθε κυριαρχίας.

Διεκδικούμε την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στο σπίτι, στη δουλειά, στους χώρους μόρφωσης, στο δημόσιο χώρο, από κάθε φορέα ιδιωτικής ή κρατικής εξουσίας.

Οι απεργίες των γυναικών σε πολλές χώρες τα τελευταία δύο χρόνια, με τη συμμετοχή πολλών εκατομμυρίων, έκαναν ορατά τα αιτήματα των γυναικών, στηλιτεύοντας τις ανισότητες και παλεύοντας παράλληλα για την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλες της τις μορφές.

Φέτος και στην Ελλάδα, μαζί με γυναικείες-φεμινιστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλούμε σε γυναικεία απεργία από τη δουλειά, από τις οικιακές εργασίες, από τα ψώνια, καλούμε σε συμμετοχή στις στάσεις εργασίας και απεργίες που έχουν αποφασιστεί, καλούμε σε δημόσιες δράσεις μικρές και μεγάλες, σε κάθε χώρο και σε κάθε πόλη.

Αγωνιζόμαστε:
► Για την ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας, για να κλείσει το μισθολογικό χάσμα γυναικών και ανδρών.
► Δουλειά για όλες και όλους, με σταθερή απασχόληση και ασφάλιση.
► Για τον τερματισμό των διακρίσεων στις προσλήψεις, για ισότιμη πρόσβαση στις προαγωγές στους χώρους εργασίας.
► Για την αναγνώριση και την έμπρακτη στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας.
► Για τα δικαιώματα των γυναικών ΑμεΑ, ή με παιδιά ΑμεΑ, που βιώνουν μεγαλύτερες διακρίσεις.
► Ενάντια στη μάστιγα απολύσεων εγκύων γυναικών, διεκδικούμε άδεια και επίδομα κύησης-μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είτε έχουν σταθερή απασχόληση είτε μπλοκάκια
► Στηρίζουμε τον αγώνα που κάνουν οι χήρες ενάντια στον νόμο Κατρούγκαλου, που τις βυθίζει στη φτώχεια.
► Δεν δεχόμαστε η κρίση να γίνεται δικαιολογία για την υπονόμευση των γυναικείων δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και διεθνώς.
► Ενάντια στο σεξισμό και την έμφυλη βία, απαιτούμε σχετική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αντίστοιχα προγράμματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
► Για επαρκείς δομές για κακοποιημένες γυναίκες, για ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική στήριξή τους, για την απεμπλοκή τους από βίαιες σχέσεις.
► Για την ισότητα ντόπιων και μεταναστριών γυναικών, για τακτικές διαδικασίες νομιμοποίησης και απόδοση ιθαγένειας.
► Για το δικαίωμα των προσφυγισσών να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες στις χώρες όπου διαμένουν προσωρινά ή μόνιμα, με έμφαση στην πρόληψη της έμφυλης βίας, για το δικαίωμά τους στην εργασία, στην εκπαίδευση για κορίτσια και αγόρια εξίσου, για το δικαίωμα στο άσυλο λόγω πολέμου, δίωξης ή έμφυλης βίας.
►Στηρίζουμε τα αιτήματα των φυλακισμένων μωρομάνων.
►Στηρίζουμε τις γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και εξακολουθούν να είναι διπλά στιγματισμένες και περιθωριοποιημένες.
► Για να αναγνωριστεί από το νόμο η αυτοάμυνα σε περιπτώσεις αντίστασης των γυναικών στην έμφυλη βία.

Αγώνας των γυναικών και αλληλεγγύη χωρίς σύνορα, ανεξάρτητα από εθνικές, θρησκευτικές ή άλλες ταυτότητες!
Καλούμε σε συμμετοχή στην στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ από 1 μ.μ. έως τέλος της βάρδιας, στις απεργίες που καλούν πολλά πρωτοβάθμια σωματεία, και στις διαδηλώσεις στη 1.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος που είναι απεργιακή, και στις 6 μ.μ. στο ίδιο μέρος από γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις. Επίσης, καλούμε σε συμμετοχή σε δράσεις ευαισθητοποίησης που θα γίνουν τις προηγούμενες ημέρες. Συμμετέχουμε στην ενωτική Συνέλευση της 8ης Μάρτη

Επικοινωνία: 6971-880268 – info@tomov.gr – tomov.gr

Αθήνα, 17-2-2019

Η εικόνα είναι από το κάλεσμα για φεμινιστική απεργία στο Ισπανικό κράτος, τον Μάρτη του 2018