Βραζιλία : 4 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά το 2019

Παρουσίαση: Δώρα Στυλιανίδου

Στην αναφορά της για τα ανθρώπινα δικαιώματα η Ενδο-αμερικανική Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (IAC) κάλεσε την Βραζιλία να εφαρμόσει στρατηγική πρόληψης και ποινικής δίωξης των γυναικοκτονιών.
Η οργάνωση IACHR- ο Οργανωτικός Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των 35 Αμερικανικών Κρατών, δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισότερα για την πρόληψη και την καταγγελία των γυναικοκτονιών στη Βραζιλία.
“Η επιτροπή καλεί την κυβέρνηση της Βραζιλίας να εφαρμόσει στρατηγική πρόληψης αυτών των εγκλημάτων και να εκπληρώσει την υπόσχεση της για διερεύνυση και ποινική δίωξη των υπευθύνων και προστασίας και επανορθώσεων σε όλα τα θύματα” δήλωσε η οργάνωση IACHR απο την έδρα της στην Ουάσιγκτον.

Το 2015 η Βραζιλία για να ανακόψει τις γυναικοκτονίες, ψήφησε ένα νόμο, δίνοντας το νομικό όρο της γυναικοκτονίας, με πιο αυστηρές ποινές φυλάκισης μέχρι και 30 χρόνια για τους όσους καταδικαστούν. Η Βραζιλία έχει ψηφίσει πρόσφατα για τις γυναικοκτονίες, μαζί με άλλες 15 χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, η Βραζιλία έχει το υψηλότερο ποσοστό γυναικοκτονιών.Η επίτροπος Margarette May, πρόεδρος της IACHR και υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι ο νόμος της Βραζιλίας του 2015 για την γυναικοκτονία ήταν ένα θεμελιώδες βήμα για να γίνουν ορατές οι γυναικοκτονίες. “Ωστόσο επείγει τώρα να ενταθεί η πρόληψη και τα ασφαλιστικά μέτρα.Είναι απαράδεκτο να δολοφονούνται γυναίκες με ασφαλιστικά μέτρα λόγω έλλειψης επαρκών καταφυγίων ή να μη λαμβάνονται υπόψη τα παράπονα τους.”

Με πληθυσμό που υπερβαίνει τα 200 εκατομύρια η Βραζιλία, έχει μόνο 74 καταφύγια για τα θύματα της οικογενειακής βίας σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. “Φοβόμαστε” λένε οι Βραζιλιάνες , ανησυχώντας για την χαλάρωση της νομοθεσίας όπλων.
Στη Βραζιλία οι γυναίκες δολοφονούνται συχνά μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από τους άνδρες με τους οποίους έχουν σχέση και που έχουν ιστορικό οικογενειακής βίας, δήλωσε η IACHR. Η επιτροπή αναφέρει με ανησυχία ότι στις περισότερες περιπτώσεις, οι δολοφονημένες γυναίκες έιχαν καταγγείλει τους άνδρες που τους είχαν επιτεθεί και είχαν υποστεί βία ή είχαν υπάρξει θύματα επιθέσεων στο παρελθόν ή απόπειρας δολοφονίας δήλωσε η IACHR.

Οι γυναικοκτονίες δεν είναι ένα απομονωμένο πρόβλημα αλλά αντανακλούν τον σεξισμό που είναι βαθιά ριζωμένος στη Βραζιλιάνικη κοινωνία, συνέχισε η IACHR. Οι μαύρες γυναίκες που ανήκουν σε ντόπιες ομάδες και η LGBT κοινότητα όπως και γυναίκες πολιτικοί και ακτιβίστριες των ανθρωπίνων δικαιμωμάτων κινδυνεύουν άμεσα να δολοφονηθούν.
Πέρυσι, η δολοφονία της Μαριέλε Φράνκο, μιας ανερχόμενης πολιτικής ακτιβίστριας και μαύρης δικηγόρου του Ρίο ντε Τζανέιρο, ξεσήκωσε δημόσια κατακραυγή και θύελλα διαμαρτυριών. Ο φόνος της παραμένει ανεξιχνίαστος.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρο ονόμασε εκ νέου το υπουργείο ανθρώπινων δικαιωμάτων, υπουργείο γυναικών , οικογένειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κουκουλώνοντας έτσι τα δικαιώματα των ντόπιων γυναικών μαζί με τα γενικά δικαιώματα.

Ο νέος υπουργός Νταμάρες Άλβες , ένας ευαγγελιστής πάστορας εναντίον των αμβλώσεων, υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει και να επιχειρήσει να γεφυρώσει το οικονομικό χάσμα της πληρωμένης εργασίας των δύο φύλων και να βοηθήσει τις φτωχές γυναίκες.

Πηγή WUNRN 7 Φεβρουαρίου 2019