Παλαιστίνη: Σταματά η επιείκεια της Δικαιοσύνης για “φόνους τιμής”

Η υπεράσπιση των γυναικών ανάγκασε την παλαιστινιακή δικαιοσύνη να αφαιρέσει το νομικό “παραθυράκι” που επέτρεπε στους δικαστές να μειώνουν τις καταδικαστικές ποινές στους κατηγορούμενους για “φόνους τιμής”.

Παρουσιάζει η Δώρα Στυλιανίδου

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Rami Hamdallah ανήγγειλε την εφαρμογή νέων νόμων, με την επικύρωση του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, που δεν επιτρέπουν για τους άντρες που δολοφονούν, επιτίθενται ή βιάζουν γυναίκες, να γλυτώνουν από τις μακροχρόνιες ποινές κάθειρξης.

Σύμφωνα με το πρωτόκολο, μόνο ο Αμπάς μπορεί να τροποποιήσει τον παλαιστινιακό ποινικό κώδικα, με προεδρικό διάταγμα, αφού η παλαιστινιακή βουλή έχει πάψει να υφίσταται απο το 2007. Μέσα στο 2016 δολοφονήθηκαν συνολικά 18 Παλαιστίνιες με “φόνους τιμής”, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Δημόσια Εισαγγελική Έδρα.

Πολλοί από τους αμφισβητούμενους νόμους κληροδοτήθηκαν στους Παλαιστινίους από την Ιορδανία, που κυβερνούσε τη Δυτική Όχθη μεταξύ 1948 και 1967. Επίσης, το Παλαιστινιακό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να καταργήσει το Άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, που επέτρεπε στους βιαστές να αποφεύγουν την τιμωρία υπό τον όρο να παντρευτούν το θύμα τους μέσα σε 5 χρόνια. (Παρόμοιο άρθρο του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, το 339Α, καταργήθηκε μόλις πέρυσι, μετά από μεγάλη κινητοποίηση γυναικείων οργανώσεων).

Επιπλέον κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να τροποποιήσουν το Αρθρο 99 του Ποινικού Κώδικα αριθμός 16, του 1960, που επέτρεπε στους δικαστές να μειώσουν σημαντικά τις ποινές εάν η υπόθεση είχε “ειδικές περιστάσεις”  όπως η γυναικοκτονία για την “οικογενειακή τιμή.”

“Οι δολοφονίες των γυναικών αποτελούν μια τεράστια κόκκινη γραμμή ανεξάρτητα από τα αίτια του φόνου, τον στιγμιαίο εκρηκτικό θυμό ή οτιδήποτε άλλο” δήλωσε στο Media Line η Haifa Al-Agha, η παλαιστίνια Υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων (φωτο). Η υπουργός εξήγησε ότι η τροποποίηση του Άρθρου 99 είναι εξαιρετικά σημαντική και σηματοδοτεί το σημείο καμπής για τις Παλαιστίνιες, διότι οι δικαστές δεν μπορούν πια να μειώσουν καμία ποινή για φόνο. Επιπλέον, οι συγγενείς του δράστη ενός “φόνου τιμής” δεν θα μπορούν πια να ζητήσουν την αθώωση του.

“Κλείσαμε την πόρτα μπροστά σε όλους” είπε η Al-Agha προσθέτοντας ότι τους τελευταίους 8 μήνες, το Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και κάποιες γυναικείες οργανώσεις προετοίμαζαν πυρετωδώς τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία και υλικό για την αλλαγή της νομοθεσίας. Η Al-Agha αποκάλυψε επίσης ότι οι Παλαιστίνιες θα αποκτήσουν σύντομα την νόμιμη κηδεμονία των παιδιών τους καθώς και την ευχέρεια να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς για τα παιδιά, να ζητούν τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων και διαβατηρίων γι’ αυτά, καθώς και την ελευθερία να τα εγγράφουν σε διαφορετικά σχολεία δίχως την πατρική άδεια.

“Αυτή είναι μόνο η αρχή, θα γίνουν και άλλες αλλαγές ακόμα, αλλά βήμα προς βήμα. Θα παλέψουμε ενάντια σε όλους τους άδικους νόμους κατά των γυναικών στην Παλαιστίνη” κατέληξε η Al-Agha. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2013 δολοφονήθηκαν 26 Παλαιστίνιες από συγγενείς τους και το 2016, επίσης από συγγενείς, 28 γυναίκες .

Το 95% των γυναικών που δολοφονήθηκαν στην Παλαιστίνη, είχαν βιώσει όσο ζούσαν την καταπάτηση των προσωπικών τους δικαιωμάτων από την ίδια τους την οικογένεια.

Η πρώτη φωτογραφία είναι από διαδήλωση γυναικών το 2012, όπου διαμαρτύρονταν για τη βία κατά των γυναικών στην τοποθεσία όπου τσαλαπατήθηκε θανάσιμα στο λαιμό μια γυναίκα, από τον άντρα της, στην πόλη της Βηθλεέμ. Ο αγώνας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στην Παλαιστίνη είναι μακρόχρονος, και τώρα έχει μικρά αποτελέσματα. (AP/Majdi Mohammed)