Κωνσταντινούπολη: Καταστολή της μαζικής φεμινιστικής πορείας

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Δακρυγόνα  προσέφερε η αστυνομία της Τουρκίας στις γυναίκες της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες «τόλμησαν» να αψηφίσουν την απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ.

Συγκεκριμένα, η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων γυναικών που συγκεντρώθηκαν στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, αψηφώντας την απαγόρευση των αρχών να διαδηλώσουν στο σημείο αυτό.

Οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν περιμετρικά της πλατείας Ταξίμ, σχεδιάζοντας να πραγματοποιήσουν μια πορεία στην περιοχή. Εκατοντάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών τις εμπόδισαν για να τους αποτρέψουν να προχωρήσουν προς τον πεζόδρομο Ιστικλάλ.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού και δακρυγόνων για να διαλύσουν το μεγάλο πλήθος των γυναικών. Κατόπιν, κατευθύνθηκαν εναντίον των διαδηλωτριών με αστυνομικά σκυλιά, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις, ενώ καταδίωκαν τις γυναίκες στους κοντινούς δρόμους.

Από νωρίς, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, μεταξύ αυτών και αστυνομικίνες, στήνοντας μεταλλικά κιγκλιδώματα γύρω από την πλατεία Ταξίμ, όπου πολλά από τα καταστήματα έκλεισαν.

«Κοιτάξτε τι γίνεται, αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια: υπάρχει ένα σύστημα, ένα Κράτος που μας φοβάται» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια, η Ουλκέρ.

Αργότερα, σε κάποιες χιλιάδες γυναίκες δόθηκε άδεια από τις αρχές να διαδηλώσουν σε ένα μικρό τμήμα της λεωφόρου Ιστικλάλ. Στα πανό που κρατούσαν μπορούσε να διαβάσει κανείς συνθήματα όπως «Οι φεμινίστριες ξεσηκώνονται κατά της βίας των ανδρών και της φτώχειας» ή «Γεννήθηκα ελεύθερη και θα ζω ελεύθερη».

Ορισμένες από τις διαδηλώτριες, που φορούσαν μάσκες και πολύχρωμες περούκες, φώναζαν συνθήματα όπως: «Δεν θα σωπάσουμε, δεν φοβόμαστε, δεν θα υποκύψουμε».

«Στην Τουρκία, η βία κατά των γυναικών είναι πολύ διαδεδομένη, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να βάλει ένα τέλος» κατήγγειλε μια διαδηλώτρια.

Το 2018, 440 γυναίκες δολοφονήθηκαν σε υποθέσεις σεξιστικής βίας έναντι 210 το 2012, σύμφωνα με μια οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Σημαντικό θέμα της φετινής διαδήλωσης 8ης Μάρτη, ήταν η αντίσταση στη συνταγματική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει ο Ερντογάν, για να εμπεδώσει ακόμα περισσότερο την αυταρχική κυριαρχία του και να περιορίσει δημοκρατικά δικαιώματα, και γυναικεία δικαιώματα. Το HAYIR που βλέπουμε σημαίνει όχι στη συνταγματική μεταρρύθμιση. Επίσης, και όπως κάθε χρόνο, η διαδήλωση ήταν εναντίον της πολεμικής επιθετικότητας του τουρκικού καθεστώτος.

Στην Άγκυρα επίσης έγινε μαζική διαδήλωση, που όμως δεν χτυπήθηκε φέτος από την αστυνομία, όπως είχε γίνει πέρυσι.

Με πληροφορίες και από Cnn Gr, και φωτογραφίες από διάφορα πρακτορεία.