Μαρία Δεσύλλα – Καποδίστρια: Η πρώτη εκλεγμένη Δημαρχίνα στη ελληνική ιστορία

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Η Μαρία Δεσύλλα – Καποδίστρια γεννήθηκε στην Αθήνα ανήμερα την 25η Μαρτίου, το 1898 και ήταν εγγονή του Αντωνίου Καποδίστρια καθώς και δισέγγονη του Γεωργίου Καποδίστρια, αδερφού του Ιωάννη Καποδίστρια.
Διατέλεσε δημαρχίνα της Κέρκυρας. Υπήρξε η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα Δήμαρχος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία σε αναπληρωματικές εκλογές. Προφανώς για την εποχή εκείνη ο δρόμος για την θέση αυτή άνοιξε αποκλειστικά και μόνο επειδή η συγκεκριμένη ήταν απόγονη του Ιωάννη Καποδίστρια.

Παντρεύτηκε τον Κερκυραίο διπλωμάτη Λουδοβίκο – Σπυρίδωνα Σκάρπα, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες. Εντυπωσιακός για την εποχή της υπήρξε επίσης και ο χωρισμός της το 1928, δικαίωμα που παραχωρείτο, όπως μπορούμε να αντιληφθούμε, σε μέλη της μεγαλοαστικής τάξης, χωρίς να σημαίνει κοινωνικό στιγματισμό.

Το 1935 ξαναπαντρεύτηκε, αυτή τη φορά τον Σταμάτιο Δεσύλλα, Κερκυραίο βιομήχανο και δήμαρχο Κέρκυρας, τον οποίο αντικατέστησε στη δημαρχία το 1956 μετά το θάνατό του. Συγκεκριμένα στις αναπληρωματικές εκλογές που ακολούθησαν έχοντας πλέον το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι μετά από την κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος στις γυναίκες, εξελέγη με 5.365 ψήφους σε σύνολο 10.207. Στον δημαρχιακό θώκο παρέμεινε μέχρι το 1959.

Ως απόγονος της οικογένειας, και επειδή ο προπάππος της ήταν ο μοναδικός από τα αδέρφια που είχε αποκτήσει παιδιά, είχε στην κατοχή της την εξοχική κατοικία της οικογένειας στην θέση Κουκουρίτσα. Το 1979 δώρισε το σπίτι στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, τη Φιλαρμονική Εταιρία Κερκύρας και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, με σκοπό τη δημιουργία Μουσείου το οποίο να στεγάζει τα διασωθέντα προσωπικά αντικείμενα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, καθώς και προσωπογραφίες και έπιπλα εποχής που ανήκαν στην οικογένεια. Πέθανε στις 15 Αυγούστου 1980.

ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια,