Πέθανε η Ανιές Βαρντά -Η Γαλλίδα κινηματογραφίστρια της Νουβέλ Βαγκ

Αλιεύει η Αναστασία Γκολιομύτη

Η Γαλλίδα κινηματογραφίστρια της Νουβέλ Βαγκ Ανιές Βαρντά πέθανε σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλη της οικογένειάς της και το περιβάλλον της.

«Η σκηνοθέτις και καλλιτέχνις Ανιές Βαρντά απεβίωσε στο σπίτι της τη νύκτα της Πέμπτης 29 Μαρτίου 2019 από καρκίνο. Γύρω της είχε την οικογένειά της και τους οικείους της», ανέφεραν σε ανακοίνωση.

«Στις ταινίες μου πάντα ήθελα να κάνω τους ανθρώπους να δουν σε βάθος. Δεν θέλω να δείξω πράγματα, αλλά να τους δώσω την επιθυμία να δουν» έλεγε.

Γεννήθηκε το 1928 στο Βέλγιο και έχει γαλλική και ελληνική καταγωγή. Σπούδασε ιστορία και φωτογραφία στην Εθνική Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στη Γαλλία. Ήταν παντρεμένη με τον Ζακ Ντεμί από το 1962 μέχρι τον θάνατό του και οι δυο τους είχαν συνεργαστεί και επαγγελματικά.
Μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες της είναι η La Pointe Courte και η Cléo from 5 to 7. Η δεύτερη ανήκει στο κίνημα της Νουβέλ Βαγκ, ενώ η πρώτη θεωρείται πρόδρομός της. Επιπλέον, η ταινία Vagabond του 1985 κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα.
Έχει τιμηθεί για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο, καθώς της έχει απονεμηθεί o Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας, το Τιμητικό Βραβείο Σεζάρ, το βραβείο Επιτεύγματος στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο από τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και το Τιμητικό Όσκαρ.

Σοφή και συνάμα αστεία, σπουδαία, αλλά ποτέ σοβαροφανής η Ανιές Βαρντά θα μπορούσε να είναι είναι ένας μύθος, αλλά δεν ήθελε κάτι τέτοιο.

Ιέρεια του στυλ, ακόμα και στα 89της όταν περπάτησε με αέρα στο κόκκινο χαλί των όσκαρ. Η φλέβα της Ελληνική γεννημένη μεν στο Βέλγιο από Γαλλίδα μητέρα αλλά  πατέρα Έλληνα πρόσφυγα της Μικράς Ασίας.
Η τελευταία της δημιουργία, «Πρόσωπα και Ιστορίες», του 2017, ένα road movie στο οποίο η Βαρντά ταξιδεύει σε όλη τη Γαλλία και μαζί με τον καλλιτέχνη Τζέι Αρ παρουσιάζουν τους απλούς ανθρώπους που συναντούν.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr