Αλλαγές στις συντάξεις χηρείας

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Την πρόταση του νέου σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί και της νέας προωθούμενης νομοθετικής διάταξης έδωσαν στους εκπροσώπους των συνταξιούχων η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στο Μαξίμου. Μαζί με το σχέδιο νόμου για την ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα πάνε προς ψήφιση τις προσεχείς μέρες και οι διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2016 που οδηγούσαν μεν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, αλλά και μια μεγάλη ομάδα πολιτών, κυρίως γυναικών, άνεργων ή νοικοκυρών, στα πρόθυρα της οικονομικής εξαθλίωσης.

Για τις συντάξεις χηρείας το Μωβ είχε διαμαρτυρηθεί καθώς το ψαλίδι δεν πρόβλεπε περίοδο μεταβατική από το ένα καθεστώς στο άλλο. Τώρα επανέρχεται στο προηγούμενο καθεστώς. Το ζήτημα είναι να διευκολυνθούν ο χήρες που δόμησαν τη ζωή τους με αυτή τη λογική αλλά να αποτρέπεται και η ανακύκλωση άνεργων νοικοκυρών που εξαρτώνται από τον μισθό του άντρα αφέντη και κατόπιν θανάτου από την σύνταξή του. Προτιμάμε προφανώς τις γυναίκες με εργασιακή αυτονομία και με αναγνωρισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει πως η επιζούσα σύζυγος δικαιούται σύνταξη χηρείας διά βίου εφόσον είναι άνω των 55 ετών τη στιγμή του θανάτου (ισχύει για θανάτους που επήλθαν μετά τις 13 Μαΐου 2016). Όλες οι χήρες λαμβάνουν τη σύνταξη για μία 3ετία. Όσες συμπληρώνουν τα 55 εντός αυτής της 3ετίας (δηλαδή είναι 52-55 τη στιγμή του θανάτου) χάνουν προσωρινά τη σύνταξη μετά την πρώτη 3ετία και τη λαμβάνουν διά βίου ξανά στα 67. Οι υπόλοιπες τη χάνουν διά παντός. Από την περικοπή έχουν εξαιρεθεί όσες έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν, όπως και όσες έχουν αναπηρία από 67% και άνω για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν αυτές οι προϋποθέσεις.

Παράλληλα, προωθείται διάταξη που θα αυξάνει το ποσό της σύνταξης που λαμβάνει η χήρα, ώστε να φτάσει στο 70%, από 50% σήμερα.

Υπάρχει, τέλος, ένα ακόμη σενάριο που επεξεργάζονται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης και αφορά τις χήρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με «ψαλίδι» της σύνταξης χηρείας, επειδή μετά την πάροδο της πρώτης 3ετίας εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή – π.χ. σύνταξη γήρατος από ίδιο δικαίωμα. Βάσει του εξεταζόμενου σεναρίου, μετά την 3ετία η σύνταξη θα καταβάλλεται μεν στο 50% του προηγούμενου ποσού, δεν θα μπορεί όμως να είναι κάτω από το κατώτατο όριο του πλαφόν που έχει τεθεί, μεταξύ δηλαδή των 360-384 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ ότι το πλαφόν αυτό νομοθετήθηκε επίσης εκ των υστέρων, μετά δηλαδή την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Έτσι, στην πράξη, η βασική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που αναμένεται να παραμείνει είναι αυτή που ορίζει τον υπολογισμό της νέας σύνταξης σύμφωνα με το νέο σύστημα, ακόμη και για παροχές που αφορούν θάνατο ήδη συνταξιούχου συζύγου.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Η φωτό είναι από τη συνάντηση που έκαναν οι χήρες του σωματείου ΑΞ.Ι.Α. με την υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου και τον Γραμματέα κ. Πετρόπουλο στις 26/3.