Πρώην μουσουλμάνες γιορτάζουν την πρώτη Διεθνή Ημέρα Αθείας

Παρουσιάζει η Δώρα Στυλιανίδου

Η 23 Μαρτίου γιορτάσθηκε για πρώτη φορά από τους άθεους και τις άθεες παγκοσμίως, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εμφανισθούν δημόσια, να υπερασπισθούν την ελεύθερη σκέψη και να στηρίξουν με την αλληλεγγύη τους εκείνες και εκείνους που διακινδυνεύουν την ζωή τους και την ελευθερία τους καθημερινά επειδή είναι “άπιστοι.”

Ο διεθνής εορτασμός αυτής της ημέρας ήταν πρωτοβουλία του διεθνούς πρώην Μουσουλμανικού Συνασπισμού που περιλαμβάνει οργανώσεις όπως τους Άθεους Άραβες, την Πακιστανική Ενωση Αθειστών/Αγνωστικιστών, την Αθεϊστική Δημοκρατία, το Συμβούλιο Πρώην Μουσουλμάνων της Βρετανίας και τα αντίστοιχα συμβούλια της Γαλλίας, της Ιορδανίας, του Μαρόκο, της Σρι Λάνκα, της Βόρειας Αμερικής, της Νορβηγίας και του Ελεύθερα Σκεπτόμενου Λίβανου.

Οι γυναίκες πρωτοστάτησαν στο Λονδίνο, στην δράση που οργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο πρώην Μουσουλμάνων. Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Russell και έγραψαν με κιμωλία στον περιβάλλοντα χώρο το σύνθημα “Δεν Υπάρχει Θεός” σε διάφορες γλώσσες, καθισμένες στο έδαφος, με αγέρωχα τα χέρια στη μέση, σε μια στάση ανυπακοής, δηλώνοντας ενεργά την αλληλεγγύη τους με άλλες γυναίκες διεθνώς που δέχονται βίαιες σεξουαλικές επιθέσεις επειδή παλεύουν για τα δικαιώματα τους και τις οποίες προσπαθεί το πατριαρχικό σύστημα και οι άνδρες γενικά να καθηλώσουν σε υποταγή λέγοντας τους επιτακτικά να κάθονται “σεμνά” και να συμπεριφέρονται “κόσμια”.

Αυτές οι γυναίκες απειλούνται καθημερινά με βιασμό γιατί υπερασπίζονται το δικαίωμα της αυτονομίας του σώματος τους και την γυναικεία τους χειραφέτηση. Η παραπάνω δράση ήταν επίσης αλληλέγγυα στη δράση που έγινε στο Πακιστάν.

Ακολούθησε μια συγκινητική βραδιά με την Nahla Mahmoud όπου μίλησε και η Mariam Namanzie για την ανάγκη μιας Διεθνούς Μέρας Αθείας. Η βραδιά συνεχίσθηκε με ένα πάνελ συζήτησης, απο πρώην μουσουλμάνες προερχόμενες από κοσμικές αλλά και φονταμενταλιστικές οικογένειες.
Οι γυναίκες συμφώνησαν ότι το πιο σπουδαίο που έπρεπε να επιτευχθεί, είναι η βαθμιαία εξάλειψη του φόβου που αντιμετωπίζουν όσες/όσοι προκαλούν τον Θεό και την θεοκρατία. Συμφώνησαν ομόφωνα με ενθουσιασμό ότι θα αγκαλιάσουν την ελευθερία και ότι δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω στο θρησκευτικό τους παρελθόν.

Βαθιά συγκινημένο το ακροατήριο τις διαβεβαίωσε ότι κέρδισαν μια καινούργια οικουμενική οικογένεια, εκείνη των πρώην μουσουλμάνων όλου του κόσμου. Τα μέλη του πάνελ καταδίκασαν τη μισαλλοδοξία εναντίον των μουσουλμάνων, αλλά επιβεβαίωσαν ταυτόχρονα το δικαίωμα τους στην κριτική του Ισλάμ και του ισλαμισμού.

Η ποιήτρια Χαλίμα Σαλάμ, κάτοικος Άμστερνταμ, είχε πρόβλημα γιατί απορρίφθηκε από το Βρετανικό Γραφείο Ένταξης η αίτηση της χορήγησης βίζας και υπήρξε μεγάλη απογοήτευση γιατί δεν μπόρεσε να παραστεί στην συζήτηση. Αυτό αποδεικνύει την εχθρική στάση απέναντι στους “αποστάτες πρόσφυγες” και είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με ακτιβισμό.

Η Χαλίμα μαγνητοφώνησε την απαγγελία των ποιημάτων της ενάντια στην πατριαρχία και την θεοκρατία που έγιναν δεκτά με θερμά συγχαρητήρια για όλο το έργο της.

Η πρώτη Διεθνής Μέρα Αθείας γιορτάστηκε και στην Ελλάδα από την Ένωση Αθέων. Η σπουδαία αυτή μέρα ήταν μια διεθνής επιτυχία. Εμείς χαιρετίζουμε τόν ακτιβισμό όλων των παραπάνω οργανώσεων και ιδιαίτερα ως φεμινίστριες τον αγώνα των πρώην Μουσουλμάνων γυναικών για το δικαίωμα στην αυτονομία του σώματος τους, την αθεία και την χειραφετημένη ελεύθερη σκέψη.

Περισσότερες πληροφορίες και βίντεο

Successful 1st International Atheist Day