Ρουάντα-εκτρώσεις: αποφυλακίζονται 367 γυναίκες

Μετάφραση:Δώρα Στυλιανίδου

Οι ακτιβίστριες των γυναικείων δικαιωμάτων χαιρετίζουν την προεδρική αμνηστία των 367 φυλακισμένων γυναικών σαν μια απόδειξη προόδου.

Η κυβέρνηση απέδειξε για μια φορά ακόμα ότι η Ρουάντα είναι το λίκνο των γυναικείων δικαιωμάτων” είπε η Athanase Rukundo, διευθύντρια του προγράμματος Πρωτοβουλίας Ανάπτυξης της Υγείας, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πέρυσι τον Αύγουστο η κυβέρνηση της Ρουάντα αναθεώρησε τον ποινικό της κώδικα,μέσω του οποίου είχαν επιβληθεί καταδικαστικές ποινές σε οποιαδήποτε γυναίκα έκανε έκτρωση,ή βοηθούσε κάποια να τερματίσει την κυοφορία της.

Με τον νέο νόμο η έκτρωση επιτρέπεται σε περίπτωση βιασμού, καταναγκαστικού γάμου, αιμομιξίας ή απειλής της υγείας της μητέρας ή του εμβρύου. Ο νέος νόμος απαιτεί να γίνεται η έκτρωση μετά από προσφυγή σε γιατρό,ενώ πριν από την αλλαγή του νόμου,το δικαστήριο  λάμβανε την τελική απόφαση.

Δημοσιευμένα στοιχεία του Ινστιτούτου Guttmacher του 2013 (τα τελευταία προσβάσιμα) δείχνουν ότι γίνονταν περίπου 60.000 εκτρώσεις ετησίως, όλες επικίνδυνες για την κάθε γυναίκα που την έκανε.Το Ινστιτούτο διαπίστωσε επίσης ότι 22% περίπου όλων των ακούσιων κυοφοριών καταλήγουν σε έκτρωση, ενώ 63% καταλήγουν σε μη επιθυμητές γέννες και 45% σε αποβολές.

Ο Τομ Μουλίσα, διευθυντής της Πρωτοβουλίας των Μεγάλων Λιμνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ανάπτυξη, σχολίασε την απόφαση αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και συγκεκριμένα: “Πρέπει να απευθυνθούμε στο μεγάλο αριθμό γυναικών και κοριτσιών που συνεχίζουν να κρατούνται στις φυλακές γιατί ζήτησαν υπηρεσίες Υγείας και ιατρική μέριμνα.

Ο Μουλίσα συνέχισε, λέγοντας : “Παρόλο που δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπάρχει γενικά μια διαδεδομένη τάση να κατηγορούνται οι γυναίκες για βρεφοκτονίες όταν αυτό είναι πραγματικά λανθασμένο.Μελέτη που έχει διεξαχθεί από μια πρωτοβουλία στη περιοχή των Μεγάλων Λιμνών βρήκε ότι οι γυναίκες κατηγορούνταν για βρεφοκτονίες και φόνο,ενώ άλλες συλλαμβάνονταν για εκτρώσεις όταν στη πραγματικότητα είχαν κάνει αποβολή.
Η φυλάκιση των γυναικών επειδή απαιτούν ιατρικές υπηρεσίες είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

πηγή: “The Guardian”

φωτο: Ο πρόεδρος της Ρουάντα