ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ – 3 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΕ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ 13 ΠΑΙΔΙΩΝ

Ύστερα από την ερήμην καταδίκη της εργαζόμενης καθαρίστριας και μετά από άσκηση έφεσης, το πενταμελές εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων αποφάσισε στις 8/4, με «περισσή… μεγαλοψυχία» (!) την μείωση της ποινής σε 3ετή φυλάκιση με αναστολή της εργαζόμενης, και μάνας 13 παιδιών.

Το «απεχθές έγκλημα» που διέπραξε η 50χρόνη, ήταν ότι «πλαστογράφησε» το απολυτήριο δημοτικού αλλάζοντας τον χρόνο αποφοίτησης κατά ένας μόλις χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσει να πιάσει δουλειά ως καθαρίστρια στο νοσοκομείο Ιωαννίνων για να σώσει τα παιδιά της από την απόλυτη ανέχεια. Πρωτόδικα το δικαστήριο την είχε κρίνει ένοχη και της επέβαλε συνολικά ποινή φυλάκισης 8 ετών. Το αποκορύφωμα της υπόθεσης είναι ότι η εργαζόμενη είχε ζητήσει αναβολή λόγω σοβαρότατου προβλήματος με την καρδιά της (ζει με απινιδωτή), αλλά παρόλα αυτά το αίτημα αναβολής δεν έγινε δεκτό και καταδικάστηκε ερήμην.

Η οικογένειά της αντιμετωπίζει σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα. Δεκατρία παιδιά μεγαλωμένα σε ένα μόλις υπνοδωμάτιο, ντυμένα με παλιά
ρούχα, ενώ συνολικά η οικογένεια δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις
ανάγκες της και εξαρτάται από την αλληλεγγύη των συγχωριανών
τους.

Παρόλα αυτά η πρόταση του εισαγγελέα ήταν ότι η κατηγορουμένη, παρά τα ελαφρυντικά, είχε στόχο «τη βλάβη τρίτου και τον παράνομο πλουτισμό» των 150 χιλιάδων που ήταν οι μισθοί της από το 2003 ως το 2013. Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν γίνεται να αθωωθεί γιατί τότε όλοι με
προβλήματα (οι φτωχοί δηλαδή) θα νιώσουν ελεύθεροι να προβούν σε
παρανομίες… (!)

Η ίδια, όπως ανέφερε, περίμενε τη στιγμή που θα έσφιγγε αθώα πια στην αγκαλιά της, τα παιδιά της. Μια κακή ανάμνηση ήταν όλο αυτό που πέρασε όπως δήλωσε και από αύριο το πρωί σκοπεύει να επιστρέψει στη δουλειά της.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Δήμητρας Κλιάφα, Βασίλης Καραβίδας, υπογράμμισε, ότι: «ήλθα στο ακροατήριο με κάθειρξη 8 ετών και φεύγω με μια ποινή φυλάκισης,την χαμηλοτέρα δυνατή ποινή φυλάκισης για πολυμελές Κακουργημάτων. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου για να πάω για ύπνο νωρίς, μετά από εβδομάδες μελέτης..». Έτσι δηλώνει ικανοποιημένος με την απόφαση του δικαστηρίου.

Ξανατονίζουμε ότι οι γυναίκες συνήθως αντιμετωπίζονται με περισσή σκληρότητα, όπως έγινε και με την προηγούμενη καθαρίστρια που είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη και αθωώθηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου, μετά από ένα μεγάλο κίνημα υπεράσπισής της.

Μαζί με άλλες συλλογικότητες, το Μωβ ζητά την πλήρη αθώωσή της και να μην επαναλαμβάνονται τέτοιες ποινές για φτωχές γυναίκες ή φτωχούς ανθρώπους.