Αθώες και περήφανες οι καθαρίστριες, καταδικάστηκε ο αστυνομικός

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Ολοκληρώθηκε χθες η δίκη των 5 πρώην απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Οι 5 κάθονταν στο εδώλιο, μετά από (προσχηματική) μήνυση του αστυνομικού κ. Τσοκαναρίδη εναντίον τους, η οποία συνεκδικάστηκε. Η δίκη είχε ξεκινήσει στις 3 Απριλίου. Στο εδώλιο οι 5 “συνήθεις ένοχες” Δέσποινα Κωστοπούλου, Βασιλική Γκόβα, Δήμητρα Μανώλη, Φωτεινή Νικηταρά και Ευαγγελία Αλεξάκη, για τον εμβληματικό αγώνα που έδωσε ο κλάδος τους για δύο χρόνια, και ο οποίος πέτυχε την επαναπρόσληψή τους την άνοιξη του 2015, από την τότε καινούρια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από αναβολές επί αναβολών, εκδικάστηκε η υπόθεση μετά από σχεδόν 5 χρόνια, αφού τα γεγονότα που εξετάστηκαν διαδραματίστηκαν στις 10 Ιουλίου του 2014. Για όσες και όσους ξέχασαν, πρόκειται για μια μαζική κινητοποίησή τους της ημέρας εκείνης, στις 4.30 το απόγευμα, όταν βγήκε από το δικαστήριο η αναίρεση της απόφασης προηγούμενου δικαστηρίου, που ήταν να επιστρέψουν οι απολυμένες στις θέσεις τους. Να σημειώσουμε ότι την ημέρα εκείνη υπήρχε ήδη και κλιμάκιο της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης, όπου και εξελίχθηκε η επίθεση των αστυνομικών εναντίον των αγωνιζομένων.

Στη δίκη εξετάστηκαν οι κατηγορίες σε βάρος των “5” για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και εξύβριση αστυνομικών κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης κινητοποίησης στο υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, για “ξυλοδαρμό” του αναφερόμενου αστυνομικού από την Βάσω Γκόβα, κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψής της, όπου ο αστυνομικός την είχε αγκαλιάσει σφιχτά από τα πλευρά, με αποτέλεσμα τραυματισμό της.

Από τη γιορτή για τη νίκη τους

Οι καθαρίστριες πήγαν στο υπουργείο της οδού Νίκης, και μόλις είδαν να κατεβαίνει το ρολό που βρίσκεται μπροστά στην πόρτα, έβαλαν τις πλάτες τους για να το εμποδίσουν ώστε να ακούγονται οι διαμαρτυρίες τους στους κυβερνητικούς και τροϊκανούς που συνεδρίαζαν. Γι’ αυτό παραπέμφθηκαν για διατάραξη λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά αθωώθηκαν.

Μάρτυρες κατέθεσαν και από τις δύο πλευρές, μέχρι να φθάσει η στιγμή των απολογιών των κατηγορουμένων:

Η Δέσποινα Κωστοπούλου, αφού δήλωσε ότι είναι περήφανη γι’ αυτό τον αγώνα που έκαναν, ανέφερε ότι την έριξαν κάτω οι αστυνομικοί και την έσερναν βίαια. Επίσης, ότι πάμπολλες φορές την είχαν χτυπήσει κατά τις αστυνομικές επιθέσεις που δέχονταν συνεχώς κατά τον πολύμηνο αγώνα τους.
Η Ευαγγελία Αλεξάκη, αφού είπε ότι όλες οι απολυμένες ήταν μεταξύ 45 και 62 χρόνων, δήλωσε περήφανη για τον αγώνα που έδωσαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είχε υποβάλει τις ιατρικές βεβαιώσεις για σοβαρή βλάβη σε δύο τένοντες του ώμου της, που προκλήθηκε από τον Τσοκαναρίδη, η οποία την εμποδίζει ακόμα σε φυσιολογική κίνηση.
Η Δήμητρα Μανώλη επίσης ανέφερε πόσο σημαντικός ήταν ο αγώνας που έκαναν, και ήταν πρώτη φορά στη ζωή της που είχε εμπλακεί σε τέτοιες δραστηριότητες. Αυτοί ήθελαν να κλείσουν την πρόσβασή μας στο υπουργείο, αφού πρώτα μας είχαν κλείσει τα σπίτια. Είπε ότι οι αστυνομικοί ήταν σαν παιδιά τους στην ηλικία, και οι περισσότεροι δεν τις κακοποιούσαν.
Η Φωτεινή Νικηταρά ανέφερε επίσης πόσο σημαντικός ήταν ο αγώνας τους και είναι από τους λίγους αγώνες που κέρδισαν.
Η Βασιλική Γκόβα διεκτραγώδισε τη βιαιότητα της σύλληψής της, και είπε ότι ο Τσοκαναρίδης την έριξε μέσα στην κλούβα σαν σακί, και ως αποτέλεσμα χτύπησε άσχημα σε ένα σίδερο που στήριζε την πόρτα. Είχε επίσης ιατρικές βεβαιώσεις για την βλάβη που υπέστη.

Στις 25 Νοέμβρη 2014, οι καθαρίστριες έβαλαν το δικό τους νόημα στη βία κατά των γυναικών με πολλές εκδηλώσεις.

Τρομακτική ακροδεξιά ρητορία του συνηγόρου των αστυνομικών κ. Σκαμπαρδώνη, ο οποίος ανέφερε πόση καταστροφή έχει επέλθει στη χώρα εδώ και δέκα χρόνια, φουσκώνοντας ακόμα και τους τρομακτικούς αριθμούς, π.χ. είπε ότι έχουν φύγει 1.200.000 νέοι άνθρωποι, ενώ ο αριθμός που γνωρίζουμε είναι ο μισός. Ανέφερε ότι δεν είχαν πάρει άδεια για την κινητοποίηση, η οποία ήταν παράνομη. Επίσης, ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί πρέπει να πάρει άδεια για το πού το πώς και το τι της διαμαρτυρίας του.

Ανέφερε ότι οι αστυνομικοί είναι στο στόχαστρο και δεν μπορούν να κάνουν ανεμπόδιστα τη δουλειά τους γιατί τους στέλνουν διαρκώς στα δικαστήρια. Ότι τα ΜΑΤ είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία της πολιτείας, απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που έγινε κυβέρνηση το 2015 και είχε υποσχεθεί την διάλυσή τους, δεν τα διέλυσε, και μάλιστα σήμερα προσκαλούνται συχνότερα να καταστείλουν κινητοποιήσεις που γίνονται.

Η δίκη κατέληξε με την ανακοίνωση της προέδρου ότι δέχεται ότι η Γκόβα κακοποίησε τον αστυνομικός, το μετατρέπει σε έργω εξύβριση, θα έπρεπε να καταδικαστεί σε 4 μήνες φυλάκιση, αλλά έχει παραγραφεί. Για τον αστυνομικό των ΥΜΕΤ δέχτηκε ότι είναι υπεύθυνος για τον ξυλοδαρμό της Αλεξάκη, και γι’ αυτό του επιβάλλει ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή. Επίσης, θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωςη. Αντίθετα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή του, γιατί τα τραύματα της Αλεξάκη μπορεί να είχαν προκληθεί από άλλα αίτια και όχι από την επίθεση που δέχτηκε, όπως είπε.
Ο δικηγόρος του καταδικασθέντα δήλωσε ότι θα κάνει έφεση.

Μπροστά στο ρολό του υπουργείου, οι αστυνομικοί σπρώχνουν και τραυματίζουν τις αγωνιζόμενες. Μπροστά η Αλεξάξη, στο βάθος η Μανώλη

Η Ευαγγελία Αλεξάκη έχει ήδη προσφύγει σε αστικό δικαστήριο και ζητά αποζημίωση 80.000 ευρώ, για τη σωματική της βλάβη και την ηθική της βλάβη, το οποίο δεν ξέρουμε πότε θα γίνει. Στο μεταξύ εκκρεμούν και άλλες παραπομπές εναντίον καθαριστριών, συνεπώς η απονομή της Δικαιοσύνης θα γίνει κάποτε, γιατί οι ρυθμοί της γνωρίζουμε ότι είναι μάλλον οι βραδύτεροι στον πλανήτη.

Οι δύο δεξιά είναι η Κωστοπούλου και η Μανώλη, σε παρουσία τους στο εξωτερικό για τη διεθνοποίηση του αγώνα τους

Λίγες συναδέλφισσες των κατηγορουμένων ήταν στο δικαστήριο, και ακόμα λιγότερες αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι, συνδικαλιστικά στελέχη κυρίως. Δύσκολοι καιροί. Μεγάλη συγκίνηση για όσες και όσους είχαμε συμμετάσχει στην αλληλεγγύη σ’ αυτό τον αγώνα, αφού στο πλαίσιο της δίκης αναβίωσε το κλίμα της εποχής, με τον μεγάλο, ηρωικό, μαζικό και νικηφόρο αγώνα 595 καθαριστριών.

Το Μπλογκ των αγωνιζόμενων καθαριστριών https://595katharistries.wordpress.com/

Η αρχική εικόνα μετά από τη δίκη στον Άρειο Πάγο που τις δικαίωσε