Κύπρος: Κατά συρροήν δολοφόνος γυναικών 35χρονος αξιωματικός

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Τρομακτικές ειδήσεις από το όμορφο νησί της Κύπρου, όπου αποκαλύφθηκε τυχαία το πτώμα της 38χρονης Φιλιππινέζας οικιακής βοηθού Marry Rose στο εγκαταλελειμμένο ορυχείο του χωριού Μιτσερό, ενώ σύντομα ανακαλύφθηκε και δεύτερη σορός γυναίκας, της 28χρονης Arian Palanas Lozano. Και οι δύο ήταν γυμνές και δεμένες, και οι δύο από τις Φιλιππίνες.

Όλα άρχισαν την περασμένη Κυριακή, όπου δυο επισκέπτες στην περιοχή από Γερμανία και ΗΠΑ εντόπισαν κάτι που ομοίαζε σε ανθρώπινο πτώμα. Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ όπου μετά από μια πολύωρη επιχείρηση ανέσυραν το πτώμα της πρώτης γυναίκας.

Ο δράστης συνελήφθη, και είναι 35χρονος υπολοχαγός της Εθνικής φρουράς, πατέρας δύο παιδιών και διαζευγμένος. Και τις δύο γυναίκες είχε σκοτώσει κατά τη διάρκεια σεξουαλικής συνεύρεσης, απ’ ότι ομολόγησε, προσθέτοντας ότι “ένιωθε ωραία όταν τις έπνιγε”.

Τις γνώριζε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ψεύτικο προφίλ και το όνομα Ορέστης. Γνώρισε πρώτα την Marry Rose, η οποία είχε δηλωθεί στις αρχές ως εξαφανισθείσα τον Ιούνιο του 2018, μαζί με το 6χρονο κοριτσάκι της. Οι αρχές θεώρησαν ότι απλώς έχει φύγει για το εξωτερικό ή τα κατεχόμενα, και δεν μπήκαν καν στον κόπο να ψάξουν το σπίτι της όπου όπως αποκαλύφθηκε τώρα, βρίσκονταν τα διαβατήρια.

Επίσης ομολόγησε ότι σκότωσε το κοριτσάκι και δήλωσε ότι το τύλιξε, του έβαλε πέτρες και το πέταξε σε κάποιο παρακείμρνο φράγμα, στη λίμνη στο Ξυλιάτο, όπου οι αρχές ψάχνουν για τη σορό.

Οι αρχές ψάχνουν διαρκώς για περισσότερα ευρήματα, αφού έχει δηλωθεί η εξαφάνιση και άλλων γυναικών από τις Φιλιππίνες. Οι συνθήκες όμως τόσο στο πηγάδι του ορυχείου όσο και στο φράγμα είναι δύσκολες. Επίσης αναλύουν τα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία οδηγούν στην υπόθεση ότι έχει κάνει και άλλους φόνους.

Ο εφησυχασμός των αρχών και η άρνησή τους να αναζητήσουν τις εξαφανισμένες φιλιππινέζες, οδηγούν για άλλη μια φορά στο συμπέρασμα για το πόσο φτηνή είναι η ζωή μιας μετανάστριας αλλά και μιας γυναίκας. Δεν ξεχνάμε το πιο πρόσφατο, ότι ανάλογη συμπεριφορά είχαν οι ελληνικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές στις καταγγελίες της Ελένης Τοπαλούδη, η οποία δεν ήταν μετανάστρια, για βιασμό, ένα χρόνο πριν το θάνατό της. Τώρα, και μετά από την επιμονή των γονιών της Ελένης, γίνονται οι σχετικές έρευνες και φαίνεται ότι θα υπάρξουν παραπομπές κρατικών αξιωματούχων για παραλείψεις καθήκοντος. Το αν αυτές οι παραπομπές θα οδηγήσουν και σε καταδίκες, είναι αμφίβολο.

Οι Φιλιππινέζες οικιακές βοηθοί (που είναι αρκετές στην Κύπρο) και άλλοι σύλλογοι αλλοδαπών αλλά και αντιρατσιστικές οργανώσεις, κάλεσαν σε μαζική διαμαρτυρία για την Κυριακή 21 Απριλίου, που ήταν και το Πάσχα των Καθολικών.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε πόσο περισσότερα αναλογικά είναι  τα θύματα γυναικοκοκτονίας με θύτες στρατιωτικούς και αστυνομικούς, και πόσο περισσότεροι αναλογικά είναι οι κατά συρροήν δολοφόνοι από αυτούς τους κλάδους, όπου ο σεξισμός στην εκπαίδευσή τους κυριαρχεί πολύ περισσότερο απ’ ότι στην υπόλοιπη κοινωνία. Να θυμίζουμε τον αστυνομικό που στο τέλος του 2017 σκότωσε τρεις γυναίκες στην Αθήνα, τρεις γενιές γυναικών, και τώρα αυτός ο αξιωματικός της Κυπριακής Εθνοφρουράς.

Αν δεν παρθούν μέτρα για την εκπαίδευση των ανδρών στο σεβασμό των γυναικών και παράλληλα μέτρα τιμωρίας για όσους ασκούν οποιαδήποτε μορφής έμφυλη βία, φοβόμαστε για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.