ΚΥΠΡΟΣ, ΚΙΣΑ: Να σταματήσει η βία κατά των μεταναστριών

Η ΚΙΣΑ δραστηριοποιείται στην Κύπρο πάνω από 20 χρόνια, για τη στήριξη αλλοδαπών-προσφύγων. Η ανακοίνωση που σήμερα δημοσιεύουμε είχε βγει, όπως φαίνεται και από την ημερομηνία της, πριν ανακαλυφθεί η δεύτερη νεκρή.Σ.Β.

Ανακοίνωση Τύπου – 19 Απριλίου 2019
Να σταματήσει η βία κατά των μεταναστριών γυναικών

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό εκφράζει και δημόσια βαθιά θλίψη για τη στυγερή δολοφονία της Marry Rose Tiburcio, μετανάστριας από τις Φιλιππίνες, αλλά και έντονη ανησυχία για την τύχη της εξαφανισμένης 6χρονης κόρης της. Η ΚΙΣΑ καταδικάζει για ακόμα μια φορά, την τις μέχρι σήμερα αναδυόμενες από τα γεγονότα πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων αρχών, και ειδικότερα της αστυνομίας ως προς τον εντοπισμό και προστασία των θυμάτων.

Η Marry Rose και η ανήλικη κόρη της είναι τα νεότερα θύματα και ταυτόχρονα η κορυφή του παγόβουνου της βίας εναντίον μεταναστριών γυναικών στην Κύπρο. Η ΚΙΣΑ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και καταγγείλει επανειλημμένα δημόσια σωρεία περιστατικών ψυχολογικής, σωματικής και άλλης μορφής έμφυλης και ρατσιστικής βίας στην οποία υπόκεινται οι γυναίκες μετανάστριες, χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο και καμία πολιτική η οποία να βασίζεται στην αποδοχή των ειδικών αναγκών προστασίας τους, ως μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας γυναικών που υπόκειται σε πολλαπλές διακρίσεις και μορφές βίας στην Κυπριακή κοινωνία. Η βία αυτή άλλοτε προέρχεται από τους εργοδότες τους, τους συντρόφους τους, το κοινό ή ακόμη και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των ιδιωτικών γραφείων εξευρέσεως εργασίας στα οποία είναι αναγκασμένες να αποτείνονται λόγω του ιδιαίτερα ευάλωτου καθεστώτος παραμονής και εργασίας τους.

Η ΚΙΣΑ έχει δεχτεί σωρεία παραπόνων από μετανάστριες που αποτάθηκαν στην αστυνομία, στις υπηρεσίας κοινωνικής ευημερίας και σε αρκετές περιπτώσεις στα ίδια τα δικαστήρια και αντί να βοηθηθούν βρέθηκαν αντιμέτωπες με την αδιαφορία, την ολιγωρία, την μη ανταπόκριση και σε αρκετές περιπτώσεις με την επαναθυματοποίησή τους. Σε αρκετές περιπτώσεις η μη ανταπόκριση οφείλεται σε θεσμικές διακρίσεις οι οποίες ευθύνονται για τον αποκλεισμό τους από σημαντικές νομοθεσίες και υποδομές για την προστασία ευάλωτων ομάδων. Με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία της, η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι οι λανθασμένες ενέργειες ή/και παραλείψεις των αρμοδίων αρχών ως προς τη διερεύνηση της εξαφάνισης της Mary Rose και της ανήλικης κόρης της η οποία καταγγέλθηκε εδώ και ένα χρόνο, δεν είναι δυστυχώς άσχετες με την εθνοτική τους καταγωγή και το μεταναστευτικό τους υπόβαθρο και απαιτεί όπως αυτές διερευνηθούν άμεσα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια και όπως αποδοθούν ευθύνες.

Η κυβέρνηση, ενώ έχει κυρώσει από τον Ιούλιο του 2017 τη Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την εφαρμογή της ενώ συνεχίζει να ισχύει μια πολιτική και πρακτική άρνησης αποδοχής της ιδιαίτερα ευάλωτης θέσης των μεταναστριών γυναικών σε σχέση με κάθε μορφής βίας.

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της κοινότητας των Φιλιππίνων στην Κύπρο, η ΚΙΣΑ καλεί όλες και όλους να συμμετέχουν στην εκδήλωση μνήμης της Marry Rose Tiburcio που θα γίνει την Κυριακή, 21 Απριλίου, στις 4 το απόγευμα, στο Δημοτικό Κήπο απέναντι από τα πρώην γραφεία της CYTA.

Η ΚΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση-
– Να υιοθετήσει και εφαρμόσει ολοκληρωμένη στρατηγική και σχεδίου δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας ειδικά κατά των μεταναστριών γυναικών και των παιδιών τους

– να προχωρήσει στην αναθεώρηση όλων των νομοθεσιών και πολιτικών οι οποίες άμεσα ή έμμεσα καταστούν τις μετανάστριες ακόμα πιο ευάλωτες στην έμφυλη βία
– Να προχωρήσει στην λήψη όλων των απαραίτητων νομοθετικών και άλλων πρακτικών μέτρων για την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και την δημιουργία όλων των απαραίτητων μηχανισμών ώστε τα θύματα έμφυλης βίας να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στα δικαιώματα τους

Τέλος, καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να προχωρήσει σε ανεξάρτητη διερεύνηση του χειρισμού της υπόθεσης από την αστυνομία με στόχο τον εντοπισμό τυχόν παραλείψεων και ευθυνών αλλά και την υποβολή εισηγήσεων για αποφυγή επανάληψης παρόμοιας συμπεριφοράς στο μέλλον από τις αρμόδιες αρχές.

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

Η πρώτη φωτό είναι από πρόσφατη αντιρατσιστική δραστηριότητα της οργάνωσης. Για τη συγκέντρωση της Κυριακής 21 Απριλίου, δημοσιεύσαμε φωτό στο αρχικό δημοσίευμά μας για το θέμα.