H κοινότητα των Φιλιππινέζων στην Κύπρο μιλά ανοιχτά

H κοινότητα των Φιλιππινέζων στην Κύπρο μιλά ανοιχτά στο News 24/7 και ζητά δικαιοσύνη, αλλά και να αναζητηθούν οι ευθύνες από όλους όσοι αδιαφόρησαν. Οι μισθοί πείνας και οι τραγικές στιγμές που ζούνε όπως οι ίδιες οι Φιλιππινέζες τις περιγράφουν.

Η δράση του Ορέστη σοκάρει. Σε ένα απόγευμα ομολoγεί επτά εγκλήματα στην Κύπρο. Πέντε γυναίκες και δύο παιδιά. Ανάμεσα τους τρεις γυναίκες και ένα κοριτσάκι από τις Φιλιππίνες. Η σορός της 38χρονης Marry Rose ανασύρεται μετά από την ομολογία του στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού. Η 6χρονη κόρη της Sierra ακόμη αναζητείται μετά την ομολογία του ότι δεν την σκότωσε αλλά πέταξε το άψυχο κορμάκι της στη λίμνη Μεμή Ξυλιατού.

Ακολουθεί η ανάσυρση του δεύτερου πτώματος της 28χρονης Arian Palanas Lozano, ενώ ο δράστης ομολογεί και τη δολοφονία της 30χρονης Maricar Valdez Arquila. Η σορός της δεν έχει εντοπιστεί και η κοινότητα των Φιλιππίνων μιλά ανοιχτά στο News 24/7 και αναζητά δικαιοσύνη.

«Στη δική μας κοινότητα αντιμετωπίζουμε πολύ τραγικές στιγμές» εξηγεί η Phenn Homodosa, προσωπική φίλη της μητέρας της Maricar. «Ήρθε η ώρα νομίζω να ανοίξουμε το θέμα γιατί συμβαίνουν όλα αυτά τα γεγονότα, ποια είναι η ρίζα τους. Οι γυναίκες από τις Φιλιππίνες στην Κύπρο ψάχνουν για ευκαιρίες εργασίας, γιατί εδώ υπάρχουν προβλήματα στα σπίτια. Πολλές γυναίκες για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους ίσως συναντήσουν ανθρώπους που δεν ξέρουν, γιατί χρειάζονται έξτρα εισόδημα».

 

Οι γυναίκες από τις Φιλιππίνες που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί στην Κύπρο υπολογίζονται γύρω στις 20.000, εγγεγραμμένες και άτυπες. Συνήθως εργάζονται με 6ετή συμβόλαια, έχουν δικαίωμα να αλλάξουν έως τρείς φορές εργοδότη και ο μισθός τους κυμαίνεται από 315 έως 400 ευρώ το μήνα. Μισθός αμετάβλητος κατά την παραμονή τους στην χώρα, τη στιγμή που παραμένουν δεσμευμένες με συγκεκριμένο εργοδότη ενώ για να τον αλλάξουν, πρέπει να αποκτήσουν την έγκριση του υφιστάμενου εργοδότη μέσω του release paper, της υπογραφής του δηλαδή για την αντικατάσταση του.

Η Joan Pmas, ζει και δουλεύει στην Κύπρο ως οικιακή βοηθός, είναι τριάντα ετών και έχει ένα μικρό παιδί.. «Όλοι ξέρουμε ότι το κόστος ζωής εδώ είναι πολύ υψηλό και τα 400 ευρώ που παίρνουμε κυρίως οι γυναίκες από τις Φιλιππίνες δεν είναι αρκετά. Αν για παράδειγμα ο μισθός μου ήταν 800 ευρώ δεν θα είχα καμία ανάγκη να βρω έξτρα εισόδημα, γιατί με 800 ευρώ μπορώ να συντηρήσω την οικογένεια μου και το παιδί μου. Η υπόθεση της Αριάν, ενός από τα θύματα για παράδειγμα είναι μια γυναίκα που έβγαζε το ψωμί της οικογένειας της και υποστήριζε την οικογένεια της γιατί ήταν φτωχοί άνθρωποι».

Η μερική απασχόληση απαγορεύεται βάσει των συμβολαίων των γυναικών και αν μια γυναίκα από τις Φιλιππίνες παρανομήσει, μπορεί με 5 ευρώ την ώρα να κρατάει ένα σπίτι για 3 φορές την εβδομάδα, κινδυνεύοντας με απέλαση. «Η Κύπρος είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο όμως στα χαρτιά, έχουμε τους ανθρώπους αυτούς σαν σκλάβους» μας εξηγεί ο πρόεδρος του συνδέσμου οικιακών βοηθών Κύπρου Λούης Κουτρουκίδης.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου οικιακών βοηθών Κύπρου Λούης Κουτρουκίδης

Οι φρικιαστικές λεπτομέρειες που έρχονται στο φως μετά τις αποκαλύψεις του κατά συρροή δολοφόνου τους εξοργίζουν. Η Phenn Homodesa, εξηγεί ότι όλες οι γυναίκες είχαν δηλωθεί ως εξαφανισμένες αλλά δεν είχαν την έρευνα που τους αναλογεί. «Αν η αστυνομία δεν μας αγνοούσε ίσως να είχαν δολοφονηθεί λιγότερες γυναίκες. Όταν η Μαρι Ροζ και η κόρη τους εξαφανίστηκαν δεν έκαναν επίσημες έρευνες. Οι φίλοι της ήξεραν ποιος ήταν μαζί της και από αυτές τις μαρτυρίες-δηλώσεις η αστυνομία θα μπορούσε να βγάλει μια άκρη. Αλλά δεν πήρε πρωτοβουλία να κάνει καμία έρευνα. Ίσως αν την είχαν κάνει η Αριάν να ήταν ακόμη ζωντανή. Η πρώτη εξαφάνιση ήταν πριν από 2 χρόνια, έβαλαν την φωτογραφία στην εφημερίδα και αυτό ήταν».

Τρείς μήνες μετά την εξαφάνιση της Mari Rose, ο πρόεδρος του συνδέσμου οικιακών βοηθών Κύπρου, Λούης Κουτρουκίδης, ξεκίνησε τις προσπάθειες ώστε η αστυνομία να τις αναζητήσει. Μάταια. Όταν εντοπίστηκε το πτώμα της επικοινώνησε ξανά με τις αρχές. Τότε μόνο του ζήτησαν να καταθέσει. «Ο εργοδότης της Μαρικάρ πήγε στην αστυνομία και κατήγγειλε την εξαφάνιση, το κύριο πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους από τις Φιλιππίνες, κανείς δεν μας έπαιρνε στα σοβαρά» εξηγεί. Οι πρώτες σκέψεις ήταν ότι οι γυναίκες βρίσκονταν στην κατεχόμενη Κύπρο. «Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που πηγαίνουν στην κατεχόμενη Κύπρο αλλά και πάλι εξακολουθούν να μιλούν με φίλους και συγγενείς. Εδώ όμως είχαμε γυναίκες που καταγγέλθηκε ότι εξαφανίστηκαν και δεν είχαν καμία σχέση με την οικογένεια τους. Η αστυνομία δεν έκανε τη δουλεία της σωστά, μέχρι τώρα ακόμη ψάχνουν δεν ξέρουν, υπάρχει ένας δολοφόνος γιατί δεν τον αναζήτησαν; Τόσοι άνθρωποι μέσα σε ένα χρόνο εξαφανίστηκαν. Ζητάμε δικαιοσύνη και θέλουμε να αναζητηθούν ευθύνες από όλους τους υπεύθυνους που αδιαφόρησαν» μας εξηγεί η Phenn Homodesa.

Από τη χαρτογράφηση των δολοφονιών που ο ίδιος ο κατά συρροή δολοφόνος έχει παραδεχτεί, άρχισε τη δράση του στα τέλη του 2016. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 εξαφανίστηκε η 36χρονη μητέρα από την Ρουμανία και η 8χρονη κόρη της. Ένα χρόνο μετά στις 13 Δεκεμβρίου του 2017 ομολόγησε ότι σκότωσε την Μαρικάρ Βαλτέζ. Τον Μάιο του 2018 παραδέχθηκε ότι δολοφόνησε την Μαρί Ρόουζ ενώ μέχρι σήμερα αρνείται ότι σκότωσε και την κόρη της Σέρρα. Το καλοκαίρι του 2018 σκοτώνει αλλοδαπή γυναίκα από τις Ινδίες ή το Νεπάλ καθώς δεν μπορεί να προσδιορίσει την ταυτότητα της ενώ το τελευταίο θύμα του ήταν η Αριαν Παλανας. Διαδοχικές δολοφονίες σε λιγότερο από τρία χρόνια.

«Υπάρχει αδιαφορία από τις αρχές, αν κάποιος αγνοείται πρέπει να τον ψάξουν» θα μας πει η Joan Pmas πριν την διακόψει ο Λούης Κουτρουκίδης. «Οι άνθρωποι από τις Φιλιππίνες είναι πάρα πολύ ευάλωτοι οπότε ενδεχομένως να σκέφτηκε και να τις σκοτώσω, ποιος θα τις ψάξει;».

πηγή: https://infonewstime.wordpress.com/2019/04/30/%CE%BE%CE%B5%CF%83%CF%80%CE%AC-%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CE%B6%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF/?fbclid=IwAR0u1lRODJsOBX9W12a7s5uYo1DKEDto04fmEdPCWaMdsfctXT4iBDie5DA