Το Μωβ στο Μπαγκλαντές: Εργατική Πρωτομαγιά και καμπάνια για να μειωθεί η τρομακτική βία εναντίον των εργατριών

Γράφει η Αλεξία Τσούνη.
Το Μωβ βρέθηκε στη Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, και συμμετείχε στην έναρξη της τριετούς καμπάνιας της ActionAid Bangladesh “Ασφαλής Εργασιακός Χώρος για τις Γυναίκες”, μετά την Εργατική Πρωτομαγιά (https://www.facebook.com/events/589600798189877/).
Έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορα για τις σκληρές συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς στις χώρες της Ασίας όπου φτηνό εργατικό δυναμικό παράγει και εξάγει μαζικά στη δύση τα ρούχα που φοράμε, συχνά για λογαριασμό μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Αναρωτηθήκαμε όμως ποτέ την έκταση και τις διαφορές μορφές βίας που αντιμετωπίζουν οι εργάτριες;
Τα ποσοστά είναι τρομακτικά: το 85% των εργατριών στο τομέα της ένδυσης αντιμετωπίζουν λεκτική κακοποίηση, το 71% ψυχολογικά βασανιστήρια, το 21% σωματικά βασανιστήρια και το 13% σεξουαλική κακοποίηση. Αυτά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από μια πρόσφατη έρευνα τον Δεκέμβριο του 2018, όπως τα παρουσίασε η Kashfia Feroz, συντονίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων στην ActionAid Bangladesh.
Μεταξύ 1996 και 2017 η συμμετοχή των γυναικών στην εργατική δύναμη του Μπαγκλαντές αυξήθηκε από 15,8% σε 36,3%, αλλά ακόμα αντιμετωπίζουν σεξουαλική παρενόχληση τόσο στη δουλειά, όσο και στο δρόμο προς και από τη δουλειά. Κι από τη μια το νομικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές ακόμα κι ως προς τον ορισμό της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, κι από την άλλη υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή των νόμων, όπως τόνισε η Farah Kabir, Διευθύντρια της ActionAid Bangladesh.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Απασχόλησης Mollah Jalal Uddin δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει μηδενική ανοχή ως προς την έμφυλη βία και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει το νομικό πλαίσιο αν χρειάζεται ώστε να τερματιστεί η παρενόχληση.
Οι ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών τόνισαν ότι χρειάζεται αναθεώρηση τόσο των νόμων όσο και των αντιλήψεων ως προς τις γυναίκες, και υπογράμμισαν ότι είναι κρίσιμος ο ρόλος των συνδικάτων.
Νεαροί/ες ακτιβιστές/στριες παρουσίασαν επίσης σχετικό θεατρικό δρώμενο σε σκηνοθεσία της Samiun Jahan Dola, καλλιτεχνικής συντονίστριας της ActionAid Bangladesh.
Τα κενά στο νομικό πλαίσιο και οι συστάσεις της ActionAid Bangladesh: