Γυναίκες ταξιδεύουν με μοτοσικλέτες για να διαδώσουν το μήνυμα της ενδυνάμωσης

αλιεύει η: Αλεξάνδρα Μακρή

Η Sakia Haque και η ομάδα της ταξιδεύουν με μοτοσικλέτες πολύ περισσότερο από τους τουρίστες. Μιλούν στα ντόπια κορίτσια για την αναπαραγωγική υγεία, τις προκλήσεις που παρουσιάζονται με την εφηβεία και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια έκθεση για την έλλειψη ισότητας των φύλων, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2018, το Μπανγκλαντές έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση των γυναικών. Η χώρα αυτή κατατάσσεται σήμερα στην 48η θέση — πολύ πιο μακριά από τις γειτονικές χώρες της Νότιας Ασίας — αλλά οι δείκτες δεν αντικατοπτρίζουν τη γενική κατάσταση των γυναικών στο Μπανγκλαντές, οι οποίες αντιμετωπίζουν συχνά εμπόδια τόσο εντός όσο και εκτός του σπιτιού.

Η συντηρητική, πατριαρχική κοινωνία της χώρας εξακολουθεί να αποτρέπει και να αποθαρρύνει τις γυναίκες να βγουν μόνες τους από το σπίτι είτε για δουλειά είτε για έναν σύντομο περίπατο. Παρά τις προκλήσεις αυτές, μια ομάδα γυναικών του Μπανγκλαντές, που ιδρύθηκε από τις γιατρούς Sakia Haque και Manashi Saha, ορκίστηκε να ταξιδέψει (με μοτοσικλέτα, όχι κάτι λιγότερο!) σε κάθε μία από τις 64 επαρχίες της χώρας, προκειμένου να εκπαιδεύσει τις νέες γυναίκες για τη δική τους δύναμη.

Το μέγεθος της περιοδείας τους ήταν πάντοτε ευρύτερο από το να επισκέπτονται απλώς τα μέρη. Εκτός από την εκμάθηση για τα φυσικά αξιοθέατα, τον πολιτισμό και τα τρόφιμα κάθε νέας περιοχής, επισκέφτηκαν πολλά σχολεία θηλέων, προσφέροντας δωρεάν ιατρικές συμβουλές για την αναπαραγωγική υγεία και την εφηβεία και μιλώντας για τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες μπορούν να ενδυναμώσουν τον εαυτό τους. Στο Μπανγκλαντές, η συζήτηση των γυναικείων ζητημάτων όπως η έμμηνος ρύση και η αναπαραγωγική υγεία θεωρείται ταμπού — το Μπανγκλαντές δεν έχει ακόμη αναπτύξει αποτελεσματικά τη σεξουαλική εκπαίδευση σε επίπεδο λυκείου — και ως εκ τούτου πολλά κορίτσια υπομένουν διαφορετικά είδη σωματικών προβλημάτων που διαφορετικά θα μπορούσαν να προληφθούν ή τουλάχιστον να διαχειριστούν καλύτερα.

Η ομάδα προσφέρει δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για μαθητές σε σχολεία κοριτσιών. Εικόνα που ελήφθη στην περιοχή Jamalpur.

Η μυθιστορηματική ιδέα της Haque υποστηρίχθηκε από αρκετούς φίλους της, οι οποίοι χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία “Μπανγκλαντές μέσα από τα μάτια των γυναικών”. Παρόλο που η Haque και η Saha ταξίδεψαν μεμονωμένα σε όλες τις 64 επαρχίες, θα ολοκληρώσουν την επίσκεψή τους ως ομάδα τους ερχόμενους μήνες (ήδη έχουν 57 περιοχές κάτω από τη ζώνη τους). Μιλώντας για διάφορα θέματα και μοιραζόμενες ιστορίες για τα ταξίδια τους, η ομάδα προσπαθεί να ξυπνήσει το πνεύμα της περιπέτειας των μαθητών με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να σπάσουν τα δεσμά της συντηρητικής κοινωνίας.

Η ομάδα δημιούργησε επίσης έναν ιστότοπο και μια σελίδα στο Facebook, την “Travelettes Of Bangladesh“. Μέχρι στιγμής, 28 χιλιάδες άτομα έχουν προσχωρήσει στη σελίδα και η ομάδα έχει κανονίσει μια σειρά περιηγήσεων με μέλη. Μέσω του Facebook Messenger, το Global Voices μίλησε με την Haque για τα ταξίδια της ομάδας της και την αποστολή της να ενισχύσει τις νέες γυναίκες στο Μπανγκλαντές.

Global Voices (GV): Πώς σας ήρθε η ιδέα να ταξιδέψετε σε όλες τις περιοχές του Μπανγκλαντές — και να το κάνετε καβάλα σε μοτοσυκλέτες σε μια τόσο συντηρητική χώρα;

Sakia Haque (SH): Το όνειρό μου να ταξιδεύω στη χώρα ξεκίνησε από την πρώιμη παιδική ηλικία. Τότε, δεν υπήρχε καμία ευκαιρία για κορίτσια σαν κι εμένα. Κανείς δεν θα δεχόταν ότι ένα κορίτσι από μια συντηρητική οικογένεια θα ταξίδευε μόνο του. Άρπαξα την ευκαιρία, όταν ήρθα για σπουδές στο ιατρικό κολέγιο [η Sakia εργάζεται στο Ιατρικό Κολέγιο και Νοσοκομείο της Ντάκα, ένα από τα πρωταρχικά νοσοκομεία στο Μπανγκλαντές]. Βρήκα ότι οι φίλοι υπερηφανεύονταν ότι ταξίδευαν σε ξένες χώρες, και σχετικά με το πόσο όμορφες ήταν αυτές! Αλλά με ενδιέφερε περισσότερο να ταξιδεύω πρώτα στην πατρίδα μου.

Επισκέφτηκα μερικές ξένες χώρες και είδα κορίτσια και γυναίκες να ασχολούνται με σκούτερ, να σπουδάζουν ή να δουλεύουν. Αλλά στη χώρα μας, ακόμη και μια κοπέλα που οδηγεί ένα ποδήλατο φαίνεται διαφορετική. Έτσι αποφάσισα ότι θα έκανα τα ταξίδια μου με μοτοσικλέτα.

Με τέσσερις από αυτές να οδηγούν δύο μοτοσικλέτες (σκούτερ), οι φίλες που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία “Μπανγκλαντές μέσα από τα μάτια των γυναικών” έχουν επισκεφθεί ήδη πολλές από τις επαρχίες της χώρας. 

GV: Ο τουρισμός αυξάνεται στη χώρα. Οι γυναίκες ταξιδεύουν επίσης σε αυξανόμενο αριθμό. Από την εμπειρία σας, πόσο ασφαλές είναι το Μπανγκλαντές για μια γυναίκα ταξιδιώτισσα;

SH: Δεν θα έλεγα ότι το Μπανγκλαντές είναι απολύτως ασφαλές για τις γυναίκες που ταξιδεύουν. Ότι κάθε κορίτσι μπορεί να ταξιδέψει οπουδήποτε χωρίς να σκεφτεί πολύ για την ασφάλεια. Υπάρχουν πολλές περιοχές στη χώρα που εξακολουθούν να είναι συντηρητικές και τα κορίτσια μπορούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις. Δεν θέλουν να δεχτούν ότι μια κοπέλα ταξιδεύει μόνη της, αλλά αν είναι λίγο προσεκτική ή μπορεί να επικοινωνήσει με έναν ντόπιο εκ των προτέρων για να συγκεντρώσει πληροφορίες, τα πράγματα γίνονται εύκολα γι’ αυτήν. Άρχισα να ταξιδεύω μόνη μου από τότε που άρχισα το κολέγιο. Προτίμησα να μείνω σε άλλους κολεγιακούς κοιτώνες ιατρικής όποτε ταξίδευα. Τώρα, επιλέγω τα σπίτια κυβερνητικού κυκλώματος [καταλύματα για κυβερνητικά στελέχη που ταξιδεύουν] για διανυκτερεύσεις, καθώς αυτά είναι ασφαλέστερα για τις γυναίκες ταξιδιώτισσες.

GV: Ποια εμπόδια αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας;

SH: Υπέστην παρενόχληση στο δρόμο σε λίγα σημεία. Δεν με ενδιέφεραν όλα αυτά. Αν με ενοχλούσαν, δεν θα μπορούσα να προχωρήσω περισσότερο.

GV: Όπου και να πηγαίνατε, επισκεφθήκατε σχολεία και συζητήσατε θέματα όπως η αναπαραγωγική υγεία. Πείτε μας για αυτή την προσπάθεια.

SH: Ως ιατρικός επαγγελματίας, γνωρίζω ότι πολλές γυναίκες στη χώρα μας δεν γνωρίζουν την αναπαραγωγική υγεία και την υγιεινή. Θεωρούν ότι η εμμηνόρροια είναι θέμα ταμπού. Το σύνθημα του ομίλου μας Travelettes of Bangladesh είναι να επιτύχουμε την ενδυνάμωση των γυναικών μέσα από τα ταξίδια, γι’ αυτό επιλέξαμε να διαδώσουμε πληροφορίες σχετικά με αυτά τα θέματα και να βοηθήσουμε τα ντόπια κορίτσια να υψώσουν τις φωνές τους, να βγουν από τα σπίτια τους, να μιλήσουν και να δουν την ομορφιά της χώρα μας μέσα από τα δικά τους μάτια.

GV: Τι είδους απαντήσεις λαμβάνετε μέσω της ομάδας του Facebook;

SH: Ξεκινήσαμε την ομάδα στο Facebook το Νοέμβριο του 2016 με στόχο να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες του Μπανγκλαντές να ταξιδεύουν περισσότερο. Έχουμε πολλές απαντήσεις από γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα. Κορίτσια διαφορετικών ηλικιών θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας και να μας μιλήσουν για τις προκλήσεις τους. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει αρκετές επιτυχημένες περιηγήσεις με ενδιαφερόμενα κορίτσια.

Το 2017, οι Travelettes of Bangladesh διοργάνωσαν την πρώτη έκθεση ταξιδιών της χώρας. Κερδίσαμε επίσης το Βραβείο Νεολαίας Joy Bangla 2019 και δεχθήκαμε πρόσκληση από τη Marina Mahathir [κόρη του Πρωθυπουργού της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχάμαντ], για να παρουσιάσουμε τα έργα μας στη Μαλαισία. Η συνιδρύτριά μας, Manasi Saha, ταξιδεύει στην Ινδία για να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Πλατφόρμα για τη Γυναικεία Ηγεσία του 2019, στην οποία θα τονίσει το έργο των Travelletes — έτσι μπορούμε να πούμε ότι παίρνουμε μια μεγάλη ανταπόκριση τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό της χώρας.

Η Sakia Haque θέλει να ταξιδέψει μακριά και η χειραφέτηση των γυναικών δεν είναι το μόνο πράγμα που ελπίζει να εξερευνήσει κατά μήκος του ταξιδιού — θέλει επίσης να αφιερωθεί στην ανθρώπινη ευημερία.

πηγή: https://el.globalvoices.org/2019/04/49884?fbclid=IwAR33JNw5BRRQ2oPGO2pWaPuNgTI9RB_w0zX8BY45Ik9o3tuMiNMwHILPitw