Απαγορεύονται οι εκτρώσεις ακόμα και σε θύματα βιασμού αγαπητή Αλαμπάμα;

Η απόφαση της πολιτείας να απαγορεύσει δια νόμου τις αμβλώσεις σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις -όπως είναι και αυτή του βιασμού- ή αλλιώς «καλώς ήρθες» μεσαίωνα.

Ακόμα μία πολιτεία των ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί σε αυτές που απαγορεύουν δια νόμου τις αμβλώσεις σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, όπως είναι και αυτή του βιασμού. Η Γερουσία της Αλαμπάμα ενέκρινε σχέδιο νόμου το οποίο δεν προβλέπει μάλιστα εξαιρέσεις ούτε καν στις περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού, παρά μόνο αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή το έμβρυο έχει κάποια «θανατηφόρα ανωμαλία».

Η νέα ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας πολλών αμερικανικών Πολιτειών όπου κυβερνούν Ρεπουμπλικάνοι να αναγκάσουν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επανεξετάσει το δικαίωμα στην άμβλωση. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ άλλωστε έχει πολλάκις και με κάθε τρόπο προσπαθήσει να παρακωλύσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την επιλογή της άμβλωσης.

Την περασμένη χρονιά τέτοια εποχή και ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να σταματήσει τη χρηματοδότηση με ομοσπονδιακούς πόρους των γυναικολογικών κλινικών που επιτρέπουν στις εγκαταστάσεις τους την πραγματοποίηση των αμβλώσεων.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ώρα που πολλά άλλα κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται πολύ κοντά στην ολική απαγόρευση των αμβλώσεων κι ενώ άλλες δεκάδες χιλιάδες γυναίκες ανά τον πλανήτη διαδηλώνουν ντυμένες στα μαύρα, απεργούν και αρνούνται τους καθημερινούς κοινωνικούς τους ρόλους για να πείσουν πως η άμβλωση είναι επιλογή τους και πως αν για παράδειγμα έχουν πέσει θύματα βιασμού έχουν κάθε δικαίωμα να διακόψουν την κύηση.

Στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ προβλέπεται μεταξύ άλλων πως οι γιατροί που θα πραγματοποιούν αμβλώσεις κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης από 10 έως και 99 χρόνια. Προφανώς κάποιοι άνθρωποι αντιδρούν, με την Ένωση Προστασίας των Ατομικών Δικαιωμάτων (ACLU) να ανακοινώνει την πρόθεσή της να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να εμποδίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες.

«Μόλις βιάσατε την πολιτεία της Αλαμπάμα», δήλωσε ο Μπόμπι Σίνγκλετον, Δημοκρατικός μέλος της Γερουσίας, μετά την απόρριψη από τους γερουσιαστές τροποποίησης που προέβλεπε εξαιρέσεις στον νόμο. «Λέτε στην κόρη μου: δεν μπορεί να βασίζεσαι στην πολιτεία της Αλαμπάμα (…) οι άνδρες μπορούν να σε βιάσουν και εσύ, αν μείνεις έγκυος, θα κάνεις το μωρό», πρόσθεσε, με τη φωνή του να τρέμει.

Οι νομοθέτες της Αλαμπάμα ψηφίζουν για την αποτελεσματική απαγόρευση της έκτρωσης στο κράτος.

Η Ένωση Γιατρών για την Αναπαραγωγική Υγεία προειδοποιεί ότι η σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην υγεία των γυναικών, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός για τις Γυναίκες (NOW) καταγγέλλει την απαγόρευση ως αντισυνταγματική.

 

Οι ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων έχουν ενθαρρυνθεί από τον διορισμό δύο συντηρητικών δικαστών, επιλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο Ανώτατο Δικαστήριο και είναι αποφασισμένοι να φέρουν το θέμα των αμβλώσεων ενώπιόν του. Απώτερος σκοπός τους είναι η ανατροπή της απόφασης του 1973 του Ανώτατου Δικαστηρίου που αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, με την υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ.

Παρόμοια νομοθεσία για την απαγόρευση των αμβλώσεων υπερψήφισαν πρόσφατα οι Ρεπουμπλικανοί και στην Τζόρτζια. Ο νόμος έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο έτος, αν και είναι σίγουρο ότι θα αμφισβητηθεί στο δικαστήριο. Με αφορμή το γεγονός, η Αλίσα Μιλάνο, μία από τις γυναίκες που πραταγωνίστησαν εξαρχής στο κίνημα του #MeToo απηύθυνε κάλεσμα μέσω του twitter σε όλες τις γυναίκες να απέχουν από το σεξ εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Τα αναπαραγωγικά δικαιώματά μας έχουν καταργηθεί. Μέχρι οι γυναίκες να αποκτήσουν έλεγχο επάνω στα σώματά τους δεν πρέπει να ρισκάρουμε εγκυμοσύνες. Σταθείτε δίπλα μου με το να μην κάνετε σεξ μέχρι να γίνουμε ξανά αυτόνομες ως προς το σώμα μας. Καλώ σε απεργία από το σεξ» έγραψε σε ανάρτησή της.

Embedded video

Κανείς δεν θέλει να κάνει μια άμβλωση“, λέει η Alyssa Milano. Είμαστε όλοι προ-ζωής. Υπάρχουν όμως περιστάσεις που δεν μπορούμε να αποφύγουμε…. Ακριβώς επειδή υπάρχουν γυναίκες που δεν πιστεύουν στην άμβλωση, μην στερείτε το δικαίωμα κάποιου άλλου.”

Στην Ιρλανδία και τη Μάλτα οι εκτρώσεις είναι παράνομες, το ίδιο στην Κύπρο – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Στην Ισπανία και την Πολωνία, που το δικαίωμα στην έκτρωση παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο, χρειάστηκε να κινητοποιηθούν χιλιάδες γυναίκες προκειμένου να σταματήσουν τα νομοσχέδια που θα απαγόρευαν τις εκτρώσεις ολοκληρωτικά. Στην Ελλάδα η νομιμοποίηση των εκτρώσεων -ώς τη 12η εβδομάδα κύησης- κατοχυρώθηκε με τον νόμο 1609 του 1986, που θεωρήθηκε βασική κατάκτηση του φεμινιστικού κινήματος, έπειτα από δεκαετίες απαγορεύσεων.

CHRISTOPHER ALUKA BERRY / REUTERS

Η άμβλωση είναι επίσης παράνομη στην Ανδόρα και τον Άγιο Μαρίνο, που βρίσκονται στην Ευρώπη, αλλά όχι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στο Βατικανό. Στον υπόλοιπο κόσμο, η άμβλωση απαγορεύεται στις: Κονγκό, Αίγυπτος, Γκαμπόν, Γουινέα-Μπισάου, Μαδαγασκάρη, Μαυριτανία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Σενεγάλη, στην Αφρική. Ονδούρα, Νικαράγουα, Σαλβαδόρ, Σουρινάμ, Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία στην Αμερική. Φιλιππίνες, Παλάου και Λάος στην Ασία.

Στο Σαλβαδόρ, όπου η άμβλωση τιμωρείται με βαριές ποινές φυλάκισης, δύο περιπτώσεις από το παρελθόν προκαλούν ακόμα τον ίδιο αποτροπιασμό: η Τεοντόρα Βάσκες και η Μαρία Φιγκερόα πέρασαν κάθε μία δέκα χρόνια στην φυλακή για αποβολή, την οποία η δικαιοσύνη θεώρησε ανθρωποκτονία. Καταδικάστηκαν αρχικά σε 30ετή κάθειρξη και αποφυλακίστηκαν μετά την μετατροπή της ποινής τους.

Η γέννηση ενός παιδιού δεν είναι αναγκαίο κακό και σίγουρα δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα εξαναγκασμού. Κι όταν αυτό έρθει, θα πρέπει να μεγαλώσει ελεύθερο -ψυχή τε και σώματι- από γονείς με πλήρη συνείδηση που δεν θα του προσάψουν στη συνέχεια κατηγορίες για ενοχές, ανεκπλήρωτα και απωθημένα. Κι ας είναι αυτό ένα μήνυμα για όλους μας. Και κυρίως για τους φανατικούς αυτού του κόσμου.

(Με πληροφορίες από BBC, New York Times, HuffPost)

πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/entry/apayoreeontai-oi-ektroseis-akoma-kai-se-themata-viasmoe-ayapete-alampama_gr_5cdbcc8de4b0c39d2a138e1c