ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΑΣΜΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Σήμερα, 18 Μαίου, στις 12 κινητοποίηση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της αρνητικής νομοθέτησης για το βιασμό. Η ανακοίνωση που μοίρασε το Μωβ:

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Ο Βιασμός είναι ένα συχνό κακούργημα εναντίον των γυναικών και παιδιών, αλλά και ανδρών σε κάποιους χώρους, και τιμωρείται με βάση τον Ποινικό Κώδικα, άρθρο 336, στις σπάνιες περιπτώσεις που γίνεται καταγγελία και τις ακόμα πιο σπάνιες που φθάνει στα δικαστήρια. Η απόδειξη του βιασμού σε ένα δικαστήριο δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα όταν η έδρα είναι προκατειλημμένη εναντίον όσων τον καταγγέλλουν, κάτι αρκετά συχνό.

Το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα καθώς και οργανώσεις δικαιωμάτων έχουμε ζητήσει εδώ και χρόνια την τροποποίηση του σχετικού νόμου, ώστε να απαιτείται η συναίνεση της γυναίκας, και όχι να κρίνεται η υπόθεση με βάση την αντίσταση της καταγγέλλουσας και τα τυχόν τραύματα που θεωρείται ότι την αποδεικνύουν.

Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι σε περιπτώσεις που μια γυναίκα βρίσκεται παγιδευμένη μπροστά σε μια τέτοια επίθεση, συχνά παγώνει από το φόβο της και δεν είναι σε θέσει να αντιδράσει. Πολύ περισσότερο αν έχει πιει ή βρίσκεται υπό την επήρρεια φαρμάκων. Συγκεκριμένη εμπειρία έχουμε από τα δικαστήρια, όπου πηγαίνουμε σε δίκες για αλληλεγγύη. Και είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις που η γυναίκα αντέδρασε βρήκε το θάνατό της, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο πριν έξι μήνες.

Γι’ αυτό ζητάμε μια σεξουαλική συνεύρεση να έχει την συναίνεση και των δύο, που θα εκφραστεί με σαφείς τρόπους. Μόνο σ’ αυτή την περίπτωση να θεωρείται συναινετική πράξη και όχι βιασμός.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για το ίδιο θέμα, στις 27 Μαρτίου.

Αντίθετα, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει προτείνει εδώ και μήνες μια τροποποίηση του νόμου που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την καταγγελία απ’ ότι είναι σήμερα, αφού θεωρεί προϋπόθεση να απειλείται η σωματική ακεραιότητα της καταγγέλλουσας. Να σημειώσουμε ότι ο ίδιος ο βιασμός αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα και δημιουργεί σοβαρό και μακρόχρονο τραύμα για κάθε γυναίκα που τον υφίσταται.

Διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη και απαιτούμε να τροποποιηθεί ο ορισός του βιασμού με βάση τη συναίνεση.
Επίσης απαιτούμε να αναγνωρίζεται η αντίσταση στην έμφυλη βία ως δικαίωμα των γυναικών και ως αυτοάμυνα, κάτι που ισχύει στο δίκαιο για άλλες περιπτώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι γυναίκες που σκότωσαν τον άντρα τους μετά από χρόνια κακοποίηση, τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη, και η χρόνια κακοποίηση δεν λαμβάνεται υπόψιν. Επίσης γυναίκες που αντιστάθηκαν σε επιθέσεις βιασμού ή έμφυλης βίας, τιμωρήθηκαν με βαριές ποινές.

Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σε κάθε μορφή της. Η πολιτεία οφείλει με τους νόμους να βρίσκεται αρωγός στον αγώνα αυτόν, και όχι να χαϊδεύει τους βιαστές, όπως γίνεται με τη συγκεκριμένη πρόταση.

Υπογραμμίζουμε ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, η οποία κυρώθηκε από την κυβέρνηση μετά από μεγάλες προσπάθειες των γυναικείων οργανώσεων τον Μάρτιο του 2018, αναφέρει ότι για κάθε «σεξουαλική πράξη ή συμπεριφορά απαιτείται η εκούσια συγκατάθεση των ατόμων, που αποτελεί προϊόν ελεύθερης βούλησης». Η κυβέρνηση οφείλει να νομοθετήσει σ’ αυτή τη βάση.

18 Μαίου 2019 – Φεμινιστική συλλογικότητα ΤΟ ΜΩΒ

Ιστότοπος tomov.gr – επικοινωνία: info@tomov.gr