Η αυτοκτονία της 14χρονης

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Το δρόμο της προφυλάκισης παίρνει ο 43χρονος που έχει προκαλέσει πανελλήνιο σοκ για τη σχέση που διατηρούσε με 14χρονη μαθήτρια η οποία αυτοκτόνησε πέφτοντας το μεσημέρι της Πέμπτης (23/5) στις ράγες του ηλεκτρικού στον σταθμό του Μοσχάτο.

Ο 43χρονος συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης μετά την καταγγελία των γονιών του κοριτσιού.

Το πρωί της Πέμπτης δεν επικοινώνησε με την ανήλικη με αποτέλεσμα η 14χρονη να θεωρήσει ότι ήδη τον είχαν φυλακίσει. Έτσι πήρε τη απονενοημένη απόφαση.

Όπως είπε, γνώρισε τη μαθήτρια πριν τρεις μήνες στο κατάστημα ψιλικών που διατηρούσε στην περιοχή του Μοσχάτου όπου το κοριτσάκι πήγαινε για να αγοράζει σοκολάτες και γαριδάκια. Κάποια στιγμή, βρήκε την ευκαιρία όταν την είδε στεναχωρημένη και με το πρόσχημα πως ήθελε να την παρηγορήσει, κατάφερε να της κερδίσει την εμπιστοσύνη και άρχισαν να κάνουν πολύ στενή παρέα, στη συνέχεια έκανε ερωτική σχέση μαζί της αδιαφορώντας φυσικά πως είχε στριμώξει ένα μικρό παιδί με άγριες και αρρωστημένες διαθέσεις, το οποίο μάλιστα είχε την ηλικία της κόρης του. Ένα ακόμη συγκλονιστικό στοιχείο της υπόθεσης, είναι ότι η 14χρονη ήταν φίλη με την κόρη του συλληφθέντα.

Ο 43χρονος παραδέχθηκε με απίστευτο κυνισμό στους αστυνομικούς ότι είχε καταφέρει να αποπλανήσει αρκετές φορές το κοριτσάκι δίνοντας μάλιστα λεπτομέρειες.

Από την έρευνα που έκανε η ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι είχε άλλη μια σχέση με 14χρονη την περίοδο 2017-2018. Εξ αυτού του λόγου φέρεται να κατηγορείται και για παιδική πορνογραφία, καθώς είχε φωτογραφίες από εκείνη την ανήλικη.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στον τόπο της τραγωδίας βρέθηκε ένα σημείωμα, όπου το κορίτσι φέρεται να έγραφε ότι δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς τον 43χρονο και πως δεν θέλει να γίνει η αιτία να μπει φυλακή. Μάλιστα ζητούσε το γράμμα να δοθεί στον 42χρονο.

Την Πέμπτη το μεσημέρι αφού σχόλασε από το σχολείο η 14χρονη πέρασε τις πύλες του ΗΣΑΠ στο Μοσχάτο. Σύμφωνα με όσα τόνισαν αυτόπτες μάρτυρες σε αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο, η κοπέλα περίμενε ήρεμη με τον υπόλοιπο κόσμο, και ασχολιόταν με το κινητό της.

Ξαφνικά έπεσε στο κενό κατά τη διέλευση του συρμού με αποτέλεσμα να την παρασύρει. Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού της σορού της 14χρονης συμμετείχαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα.

Μετά την απολογία του 43χρονου κατηγορούμενου, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του.

Ο κατηγορούμενος που παρέμεινε στο γραφείο του ανακριτή λιγότερο από μια ώρα για την ανακριτική διαδικασία, κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκου κάτω των 14 ετών, κατάχρηση σε ασέλγεια, σε βαθμό κακουργήματος και για το πλημμέλημα της πορνογραφίας ανηλίκων.

Αξιόλογος είναι ο σχολιασμός της Έλενας Ακρίτα με τη βιωματική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook για την τραγωδία που σημειώθηκε στον ηλεκτρικό σταθμό του Μοσχάτου, μέσω της οποίας αποκαλύπτει τη δική της προσωπική εμπειρία σε αντίστοιχη ηλικία:

«Όταν ήμουν 15 χρονών ερωτεύτηκα τον καθηγητή των αγγλικών μου στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη. Και τον ερωτεύτηκα πολύ. Ήταν 42 χρονών καθόλου ωραίος, όμως γοητευτικός άνθρωπος, με αίσθηση χιούμορ και εξαιρετικός δάσκαλος. Τον σκεφτόμουν, δεν κοιμόμουν, δεν έβλεπα την ώρα να τον δω, στο μάθημα έχανα τα λόγια μου, κοκκίνιζα. Εκείνος το κατάλαβε – και σιγά το δύσκολο δηλαδή, μπαμ έκανε από χιλιόμετρα για έναν έμπειρο άνθρωπο που σίγουρα είχε αντιμετωπίσει κι άλλες ερωτοχτυπημένες μαθητριούλες.Μια μέρα με κράτησε μετά το μάθημα για να μού μιλήσει. Μού είπε πολλά γι’ αυτό το συναίσθημα που γεννιέται ανάμεσα σε καθηγητές και μαθητές, αλλά και ανάμεσα σε εφήβους και “ώριμους” γενικότερα. Μου μίλησε με σοβαρότητα, ευγένεια ψυχής και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ήθελε να με απομακρύνει χωρίς να με πληγώσει ή να με μειώσει. Και το κατόρθωσε.

Πιστέψτε με ειλικρινά. Αν στη θέση του καθηγητή μου ήταν ένας άθλιος – σαν τον τύπο που έγινε η αιτία να αυτοκτονήσει το 14χρονο κοριτσάκι – εγώ τότε στα 15 μου θα τον ακολουθούσα χωρίς δεύτερη σκέψη όπου μού ζητούσε. Δεν υπήρχε περίπτωση να τού αντισταθώ. Το γεγονός ότι τίποτα απολύτως δεν συνέβη οφειλόταν στην δική του ωριμότητα κι όχι στην δική μου απειρία που τότε ήξερα πού παν τέσσερα.

Τον Δάσκαλο αυτόν τον θυμάμαι πάντα με ευγνωμοσύνη κι ας έχασα τα ίχνη του αμέσως μετά, ζει πέθανε ιδέα δεν έχω. Αυτό για όσους λένε πως το κοριτσάκι “τα ήθελε”. Πώς τα κοριτσάκια, τα αγοράκια, τα παιδιά, οι έφηβοι “τα θέλουν”. Και κάποιοι που το ξεστομίζουν αυτό είναι και γονείς. Τρόπος του λέγειν».

Η 14χρονη κατ’ ομολογία όσων την γνώριζαν στην γειτονιά και το σχολείο, ήταν ένα παιδί κακοποιημένο από τον βίαιο φυσικό πατέρα, αλλά και τον πατριό. Συνήθως στο σχολείο έκλαιγε και ήταν μελαγχολική. Εύκολα πείστηκε από τον 43χρονο παιδεραστή, ο οποίος στην περίπτωση αυτή, της αναπλήρωνε το πατρικό πρότυπο και χωρίς δυσκολία αποπλάνησε ένα ανήλικο παιδί. Ποιος μπορεί να σταθεί δίπλα σε τέτοια παιδιά, να τα υποστηρίξει; Το Τμήμα Προστασίας Ανήλικων της Ασφάλειας Αττικής το οποίο δέχτηκε καταγγελία για την αποπλάνησή από έναν κάτοικο της γειτονιάς; Το «Χαμόγελο του παιδιού», καθώς ένας πολίτης που είχε αντιληφθεί την ανάρμοστη συμπεριφορά του 43χρονου ψιλικατζή απέναντι στην 14χρονη μαθήτρια και είχε ενημερώσει τον οργανισμό; Οι καθηγητές που έβλεπαν στο σχολείο ένα παιδί σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση;

Αυτό που βλέπω, είναι ότι ένα ακόμη θηλυκό χάνει τη ζωή του, μια κοριτσίστικη ζωή που διαπομπεύτηκε αντί να προστατευτεί σ’ αυτή την ευαίσθητη ηλικία, μια ζωή Β΄ κατηγορίας όπως συνηθίζεται να αντιμετωπίζονται οι ζωές των γυναικών. Τα γεγονότα που «σοκάρουν το πανελλήνιο» όπως τα μίντια αναφέρουν, δεν συμβαίνουν ξαφνικά, χτίζονται μεθοδικά και οι ηθικοί αυτουργοί είναι η αδιάφορη πατριαρχική κοινωνία!

ΠΗΓΕΣ :newsbeast.gr, athensvoice.gr, documentonews.gr, protothema.gr, parapolitika.gr