Ποσοστό γυναικών που εκλέχθηκαν σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Στις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν χθες, είχαμε μια πτώση στην εκλογή γυναικών στις περιφέρειες, αφού στις 13 περιφέρειες της χώρας εκλέχθηκαν 12 άνδρες επικεφαλής, και μια γυναίκα μόνον στην περιφέρεια Ιονίου. Στις προηγούμενες, είχαμε 2 γυναίκες επικεφαλής των περιφερειών.

Αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές, που επίσης ολοκληρώθηκαν χθες, όπως αναφέρεται σε προηγούμενο δημοσίευμα του Μωβ, οι εκλογές αυτές εξέλεξαν μόνον 8 γυναίκες δημάρχους από τον πρώτο γύρο. Χθες Κυριακή, στην κούρσα του δεύτερου γύρου ήταν ακόμα 11 γυναίκες, οι οποίες διεκδίκησαν τη δημαρχία στους δήμους τους. Από αυτές, οι 8 εκλέχθηκαν, οπότε το σύνολο των γυναικών δημάρχων στους 325 δήμους της χώρας, είναι 16, σε σύγκριση με 15 πριν 5 χρόνια. Συγκεκριμένα, για τον δεύτερο γύρο συμμετείχαν:
– Ζωγράφου: Καφατσάκη – Βλάχου Σταματία δεν ήρθε πρώτη
– Αγίου Δημητρίου: Ανδρούτσου Μαρία δεν ήρθε πρώτη
– Στυλίδα: Στεργίου Βιργινία πρώτη σε ψήφους, εκλέγεται δήμαρχος.
– Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων: Υδραίου Μερόπη – Σταυρούλα εκλέγεται δήμαρχος.
– Νικολάου Σκουφά, Άρτα: Βαβέτση Ροζίνα εκλέγεται δήμαρχος
– Οιχαλίας, Μεσσηνία: Γεωργακοπούλου Παναγιώτα εκλέχθηκε δήμαρχος
– Ορχομενού, Βοιωτία: Καράλη Παρασκευή εκλέχθηκε δήμαρχος
– Κασσάνδρας, Χαλκιδική: Χαλκιά – Δημητροπούλου Αναστασία εκλέχθηκε δήμαρχος
– Καβάλας: Τσανάκα Δήμητρα δεν ήρθε πρώτη, δεν εκλέχθηκε
– Κέας: Βελισσαροπούλου Ειρήνη εκλέχθηκε δήμαρχος
– Χαλκιδέων, Εύβοια: Βάκα Ελένη εκλέχθηκε δήμαρχος

Διαμαρτυρία ευρωβουλευτριών στις 18 Νοεμβρίου 2009, όπου ζητούν περισσότερη εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο και στις επιτροπές του. AFP PHOTO/ GEORGES GOBET (Photo credit should read GEORGES GOBET/AFP/Getty Images)

Ευρωεκλογές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Για τις ευρωεκλογές, να πούμε ότι για το Ευρωκοινοβούλιο συνολικά εκλέχθηκαν περίπου 60% άνδρες και 40% γυναίκες, σύμφωνα με την πρώτη παρουσίαση της εφημερίδας Γκάρντιαν. Πριν από πέντε χρόνια, το ποσοστό των γυναικών ήταν 36% ή 286 από τους 751. Άρα, έχουμε μια θετική εξέλιξη, ενώ είμαστε ακόμα μακριά από την ισόρροπη εκπροσώπηση του 50%. Κατά την πρώτη εκλογή για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το 1979, οι γυναίκες είχαν το ποσοστό του 15.2%. Προφανώς προχωράμε, αλλά με βήματα χελώνας.

Από τις χαμηλότερες χώρες σε ποσοστό γυναικών για το ευρωκοινοβούλιο ήταν η Κύπρος, που δεν εξέλεξε καμία γυναίκα και η Σλοβακία που εξέλεξε 2 γυναίκες στις 14 θέσεις που δικαιούται, δηλαδή το 15%. Άλλες χώρες με χαμηλά ποσοστά ήταν η Ιρλανδία 27%, η Ελλάδα με 23.8%, η Ρουμανία με 22% και η Βουλγαρία με 29%. Τα αποτελέσματα αυτά θεωρούνται προκαταρκτικά, γιατί κάποια ακόμα αμφισβητούνται.

Η Ελλάδα τελικά εκλέγει 6 ευρωβουλεύτριες απ’ όλα τα κόμματα, σε σύνολο 21 θέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Να καταλήξουμε ότι η ποσόστωση των γυναικών σε θέσεις εκλογής και θέσεις ευθύνης είναι ένα δείγμα δημοκρατίας, γι’ αυτό και την παρακολουθούμε συστηματικά. Δεν είναι όμως αναγκαστικά και δείγμα προοδευτικότητας. Γι’ αυτό τα φεμινιστικά κινήματα πάντα τονίζουν ότι δεν απαιτείται μόνο ποσοστό που να αναλογεί στα δύο φύλα, αλλά και προωθητικές πολιτικές για τα γυναικεία δικαιώματα αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Πολύ περισσότερο, αυτό το πολιτικό σύστημα που είναι κομμένο και ραμμένο με την δημιουργία και τη διατήρηση εξουσιών και “πρωτιάς” κάθε είδους, έχει αμφισβητηθεί με πολλούς τρόπους από το φεμινιστικό κίνημα σε κάθε εποχή. Άλλο είναι το όραμα και η ουτοπία.