Οκτώ γυναίκες δήμαρχοι σε όλη τη χώρα από τον α’ γύρο.

Αλιεύει η: Αλεξία Τσούνη

Όπως γράψαμε στο βασικό κείμενο του ΔΣ του ΜΩΒ για τις εκλογές του 2019,
στην Ελλάδα το 2014 εξελέγησαν 15 γυναίκες δήμαρχοι σε σύνολο 325 της
χώρας. Τώρα έχουμε προφανώς κάπως περισσότερες, όπως φαίνεται από το
δημοσίευμα που αναπαράγουμε, αλλά να μην μας διαφεύγει ότι οι δήμοι τους
οποίους ήδη κέρδισαν κάποιες γυναίκες είναι μικροί ή πάνμικροι δήμοι,
όπου το “επίδικο” από άποψη εξουσίας και κύρους είναι μικρό. Για εμάς
βέβαια, μικροί και μεγάλοι δήμοι έχουν ίση αξία. Σ.Β.

Ως ανδρική υπόθεση ανανωρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τις κάλπες να «δείχνουν» ότι μόλις 19 γυναίκες σε σύνολο 331 δήμων της χώρας προΐστανται της κούρσας για τη δημαρχία. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι και οι 19 θα επικρατήσουν των «αντιπάλων» τους και στον επόμενο γύρο.

Εξ’ αυτών μόνο οι οκτώ υποψήφιες έχουν εξασφαλίσει τον δημαρχιακό θώκο με διαφορά πάνω από 50%. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 32χρονης Μαρίας Κακαλή, η οποία επανεξελέγη δήμαρχος του Αη Στράτη της Λήμνου με ποσοστό 100% καθώς δεν είχε αντίπαλο στην εκλογική κούρσα και απέσπασε 189 ψήφους. Η Ιγνατιάδου Αικατερίνη εξασφάλισε τη δημαρχία της Σκύδρας στην Πέλλα με ποσοστό 58,99% έναντι του Καρασαρλίδη Κωνσταντίνου με 25,07%. Ακόμη, στο Δήμο Γαύδου η Στεφανάκη Μανωλία απέσπασε το 50,29% των ψήφων έναντι της Καλλινίκου Ευαγγελίας (28%).

Με το συντριπτικό ποσοστό του 88,50% η Ναδάλη Μαρία επικράτησε των συνυποψηφίων της για το Δήμο Σίφνου, ενώ για την επόμενη πενταετία ηΤήλοςθα έχει δήμαρχο την Καμμά – Αλειφέρη Μαρία (62,33%).

Στο δήμο Φολέγανδρου τη θέση της δημάρχου διεκδικούσαν μόνο η Παπαδοπούλου Ευθαλία και η Μπαλή – Τίλλα Μαρία, με την πρώτη να κερδίζει στον πρώτο γύρο με 69,39%. Ακόμη, η Λιάρου Ευσταθίου αναδείχθηκε νικήτρια της εκλογικής διαδικασίας συγκεντρώνοντας το 64,30% των ψήφων για το Δήμο Ελαφονήσου.

Τέλος,  η επόμενη δήμαρχοςΑμφίκλειας – Ελάτειας είναι η Στιβακτή Αθανασία με ποσοστό 56,75%.

Βάσει των στoιχείων του υπουργείου Εσωτερικών, 128 γυναίκες που «κατέβηκαν» ως επικεφαλής συνδυασμών στον εκλογικό στίβο πέρασαν το 2% σε όλη τη χώρα, ενώ αρκετοί ήταν οι δήμοι στους οποίους δεν υπήρξε καμία εκπροσώπηση «γένους θηλυκού».

Ενδεικτικά, σε 29 δήμους υπήρχαν πάνω από μια υποψήφιες για τη δημαρχία που κέρδισαν λίγο ως πολύ την προτίμηση των πολιτών, ενώ σε 208 δήμους καμία γυναίκα δεν φαίνεται στις λίστες του υπουργείου με τους επικρατέστερους επικεφαλής συνδυασμών βάσει των αποτελεσμάτων.

Ανάμεσα στους δήμους που έκαναν τη διαφορά ήταν ο Δήμος Στυλίδας που σε σύνολο τεσσάρων υποψηφίων, οι τρεις ήταν γυναίκες, ενώ νικήτρια της μάχης του α’ γύρου αναδείχθηκε η Στεργίου Βιργινία με 46,62% έναντι του Αποστόλου Ιωάννη με 36,43%.

Οι υπόλοιποι 11 δήμοι όπου γυναίκες προΐστανται της κούρσας είναι οι εξής:

– Ζωγράφου: Καφατσάκη – Βλάχου Σταματία 

– Αγίου Δημητρίου: Ανδρούτσου Μαρία

– Στυλίδα: Στεργίου Βιργινία

– Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων: Υδραίου Μερόπη – Σταυρούλα 

Νικολάου Σκουφά, Άρτα: Βαβέτση Ροζίνα

– Οιχαλίας, Μεσσηνία: Γεωργακοπούλου Παναγιώτα 

– Ορχομενού, Βοιωτία: Καράλη Παρασκευή 

– Κασσάνδρας, Χαλκιδική: Χαλκιά – Δημητροπούλου Αναστασία 

– Καβάλας: Τσανάκα Δήμητρα

– Κέας: Βελισσαροπούλου Ειρήνη

– Χαλκιδέων, Εύβοια: Βάκα Ελένη

πηγή: http://www.kathimerini.gr/1026136/article/epikairothta/politikh/oktw-gynaikes-dhmarxoi-se-olh-th-xwra-apo-ton-a-gyro