Αισιοδοξία για αλλαγή του άρθρου Π.Κ. για το βιασμό

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Συγκρατημένη αισιοδοξία δημιουργεί η ομολογία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου στη Βουλή, για την τροποποίηση του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα, που παρουσίαζε το βιασμό δύο ταχυτήτων. Στη μια ταχύτητα τον είχαμε ως κακούργημα, στην άλλη ως πλημμέλημα. Και στις δύο διατυπώσεις, απαράδεκτο.

Ενημέρωση του άρθρου μας: Η συναίνεση έγινε δεκτή από τον υπουργό στο άρθρο 5 του νόμου, κάτι που αποτελεί νίκη του κινήματος. Πολλά παραμένουν προβληματικά στον ίδιο νόμο.

Αφού σημειώσουμε ότι σε όλη τη διαβούλευση που είχε γίνει με γυναικείες οργανώσεις και οργανώσεις δικαιωμάτων, από την αρχή είχαμε απαιτήσει να οριστεί στο νόμο ο βιασμός με βάση τη συναίνεση και όχι ο βιασμός με βάση την αντίσταση του θύματος. Ήρθε λοιπόν το εκτρωματικό αυτό άρθρο στη Βουλή ως είχε από την αρχή, με μια τροπολογία που το έκανε χειρότερο.

Χθες Τετάρτη έγινε μαζική κινητοποίηση φεμινιστικών κινημάτων μπροστά στη Βουλή, με την απαίτηση να αποσυρθεί αυτό το άρθρο ή να τροποποιηθεί με βάση τη συναίνεση. Επίσης, όπως ανεμένετο, υπήρξε και αντίδραση από βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή με αυτό το πνεύμα, οι οποίες όμως μας έλεγαν ότι δεν γίνεται να τροποποιηθεί τώρα ο Κώδικας.

Οι δηλώσεις του υπουργού κατόπιν όλων αυτών, για νομοτεχική βελτίωση, μας δημιουργούν αισιοδοξία αλλά δεν μας καθησυχάζουν και περιμένουμε τη νομοθέτηση. Ο υπουργός, αφού είπε ότι δεν ισχύουν οι απόψεις του κινήματος, στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνει νομοτεχνική βελτίωση. Είπε συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο in.gr:

«Υπάρχει θέμα στον ορισμό του βιασμού. Υπήρξε μια σωστή νομοθετική πρωτοβουλία και διόρθωση μετά την διαβούλευση. Σήμερα διαβάζουμε ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Δεν ισχύει. Διατηρείται κακούργημα και τιμωρείται ως κακούργημα» είπε αρχικά ο κ. Καλογήρου για να συνεχίσει: «Η παράγραφος 5 του άρθρου προσπάθησε να κλιμακώσει ποινολογικά το αδίκημα με πλημμέλημα που όμως θα εκτίεται. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αλλαγή της κλιμακοποίησης. Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πολίτες και κινήματα. Και έχουμε το παράδοξο να εμφανίζεται η κυβέρνηση που τόσα έχει ψηφίσει για τα δικαιώματα ως κυβέρνηση που ψηφίζει υπέρ των βιαστών. Είμαστε σε συνεννόηση με τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής  επιτροπής ώστε με νομοτεχνική βελτίωση να διορθωθεί η παράγραφος 5. Θα επανέλθουμε και με άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις για να σταματήσει η συζήτηση αυτή».

Ναι, κύριε υπουργέ, η συζήτηση θα σταματήσει όταν θεσμοθετηθεί ότι βιασμός θεωρείται κάθε σεξουαλική πράξη που δεν βασίζεται στη συναίνεση και στη συνέχεια όταν δούμε ν’ αλλάζει η τακτική των δικαστηρίων με βάση αυτή τη νομοθέτηση, αν γίνει.

Η φωτογραφία από τη χθεσινή διαδήλωση μπροστά στη Βουλή.