Σoκ στην Ολλανδία: 17χρονη που βιάστηκε όταν ήταν παιδί, υποβλήθηκε σε ευθανασία.

Σοκάρει το τελευταίο «αντίο» της 17χρονης Νόα Ποδόωεν, η οποία αποφάσισε να πεθάνει με ευθανασία εξαιτίας του βιασμού που είχε υποστεί κατά την παιδική της ηλικία.

Συγκεκριμένα, η ευθανασία έγινε νόμιμα την περασμένη Κυριακή στο σπίτι της Νόα, η οποία αποφάσισε να βάλει τέλος στην ζωή της επειδή δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλο τα ψυχολογικά προβλήματα, το μετατραυματικό στρες και την κατάθλιψη που επί χρόνια αντιμετώπιζε λόγω της κακοποίησης που βίωσε στα παιδικά της χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει η 17χρονη πριν πεθάνει, έπεσε θύμα βιασμού τρεις φορές, δύο όταν 12 χρονών σε παιδικό πάρτι και μία όταν ήταν 14 ετών στον δρόμο.

Η 17χρονη Νόα επί χρόνια πάλευε μόνη της με τους εσωτερικούς της δαίμονες καθώς φοβόταν και ντρεπόταν να αποκαλύψει στην οικογένειά της πως είχε πέσει θύμα βιασμού.

Το πρώτο βήμα  το έκανε πέρσι, όταν αποφάσισε να καταγγείλει το περιστατικό αστυνομία, έχοντας την στήριξη των δικών της ανθρώπων. Ωστόσο η ανταπόκριση δεν ήταν αυτή που περίμενε, καθώς οι αστυνομικοί της είπαν πως οι άνδρες θα συλληφθούν μία μέρα.

Σε συνέντευξη που έδωσε τον Δεκέμβριο σε τοπικό μέσο, η 17χρονη αποκάλυψε πως μην μπορώντας άλλο να αντέξει την κατάθλιψη, πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με κλινική ευθανασίας στη Χάγη, χωρίς μάλιστα να το πει εξ΄αρχής στα αγαπημένα της πρόσωπα.

«Δεν μπορούσα να αντέξω άλλο τον πόνο και τον φόβο που βίωνα κάθε μέρα. Μέχρι και σήμερα νιώθω βρώμικο το σώμα του. Το σπίτι μου έχει διαλυθεί και το σώμα μου δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως πριν», είχε πει τότε η μαθήτρια στην συνέντευξη της.

Η Νόα πέρασε τις τελευταίες ώρες της ζωής της λέγοντας αντίο στους φίλους και την οικογένειά της, ενώ μία μέρα πριν πεθάνει με ευθανασία είχε δημοσιεύσει ένα μακροσκελές κείμενος στο Instagram που εξηγούσε γιατί πήρε αυτή την απόφαση.

«Σκέφτηκα για αρκετό διάστημα για το εάν θα πρέπει ή όχι να το μοιραστώ, αλλά αποφάσισα να το κάνω. Μετά από χρόνια πάλης και μάχης, έχω εξουθενωθεί. Ίσως αυτό να αποτελεί έκπληξη για μερικούς, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις θέσεις μου για τη νοσηλεία, αλλά το σχέδιό μου υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και δεν είναι παρορμητικό…Θα μπω κατευθείαν στο θέμα: εντός 10 ημερών, θα πεθάνω. Σταμάτησα να τρώω και να πίνω εδώ και λίγο καιρό και μετά από πολλές συζητήσεις και εξελίξεις, αποφασίστηκε ότι θα με αφήσουν, επειδή ο πόνος μου είναι αβάστακτος», έγραψε, λέγοντας ότι ενώ ήταν «ζωντανή», σχεδόν επιβίωνε. «Ανέπνεα, αλλά δεν ζούσα»,έγραψε.

Η κοπέλα ζήτησε από τους φίλους της να μην την πείσουν ότι η απόφασή της ήταν λάθος, λέγοντας ότι αγάπη είναι να αφήνεις κάποιον να φύγει, σε αυτήν την περίπτωση.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι από την στιγμή που το αποκάλυψε στην μητέρα της, εκείνη ήταν πάντα στο πλευρό της.

Η Νόα αποφάσισε πριν μερικά χρόνια να μιλήσει δημοσίως για τις μάχες της με την ψυχική ασθένεια.

Έτσι η μαθήτρια έγραψε μία αυτοβιογραφία με τίτλο «Νικώντας η Μαθαίνοντας» για την οποία και είχε βραβευτεί.

Στο βιβλίο της η Νόα είχε μιλήσει για την μάχη που δίνει με τις ψυχικές ασθένειες, αλλά και για τις απόπειρες αυτοκτονίας που είχε κάνει.

Η ίδια ήλπιζε τότε πως με το βιβλίο θα βοηθούσε τα παιδιά με ψυχικές ασθένειες, προτρέποντάς τα να καταπολεμήσουν τον φόβο και την ντροπή τους και να επισκεφτούν κάποια εξειδικευμένη κλινική. Ωστόσο η Νόα δεν κατάφερε να βοηθήσει τον εαυτό της.

Όσον αφορά τον δικό της αγώνα, η 17χρονη πέρσι είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της ανορεξίας με αποτέλεσμα οι γιατροί να την βάλουν σε κώμα.

Η Ολλανδή υπουργός  Υγείας Lisa Westerveld είχε επισκεφτεί την Νόα τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την συνέντευξη που είχε δώσει.

«Θα ήταν ωραία να την δω ξανά. Είναι πολύ ισχυρός χαρακτήρας και πολύ ανοιχτή. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για εκείνη»,  είχε πει τότε η υπουργός.

Σύμφωνα με τον Ολλανδικό νόμο, η ευθανασία είναι νόμιμη, εφόσον πληροί συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια. Ο νόμος πέρασε στη Βουλή το 2001 και ισχύει από το 2002. Τα παιδιά μέχρι 12 ετών μπορούν να υποβληθούν σε ευθανασία μόνο εφόσον συμφωνήσει και γιατρός.

πηγή: https://www.in.gr/2019/06/04/world/sok-stin-ollandia-17xroni-pou-eixe-viastei-stin-paidiki-tis-ilikia-ypovlithike-se-eythanasia/?fbclid=IwAR1zlm-Tpw78yAd28QAgfL-dcz4I6zNTfVCWd3n9WN-Z8BGrh9HV-1pY0dA