Ισπανία: 1.000 γυναικοκτονίες από το 2003

Αλιεύει και σχολιάζει η Σίσσυ Βωβού

Ισπανία: 1.000 δολοφονημένες γυναίκες από συζύγους και συντρόφους τους, από το 2003

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, 1000 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στην Ισπανία από το 2003, ημερομηνία που άρχισαν να καταμετρώνται τα σχετικά δεδομένα. Μάλιστα, μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο 25 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους σε τέτοιου είδους επεισόδια βίας. Συνολικά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 14 ανήλικοι έχουν μείνει ορφανοί το τελευταίο έτος μετά τη δολοφονία της μητέρας τους, 244 από το 2013.
Το τελευταίο θύμα στον μακάβριο κατάλογο της πιο ακραίας κατάληξης της βίας κατά των γυναικών ήταν η 49χρονη Άνα Λουθία ντα Σίλβα, που δολοφονήθηκε από τον 43χρονο σύντροφό της Σαλβαδόρ Μαρτίνεθ στις 14 Ιουνίου στην Κόρδοβα, σύμφωνα με το υπουργείο Ισότητας. Τα σώματα και των δύο ανακαλύφθηκαν από τους πυροσβέστες, που έσπευσαν να σβήσουν πυρκαγιά στο διαμέρισμά τους και έφεραν τραύματα από αμβλύ όργανο. Ο δράστης βρισκόταν ελεύθερος υπό όρους για τη δολοφονία μίας προηγούμενης συντρόφου του.
Πηγή: El Pais, El Publico

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 20-6-19

Και στην Ελλάδα έχουμε πλέον θλιβερό ρεκόρ

Στην Ελλάδα, όπως έχουμε γράψει πριν λίγες ημέρες, 8 γυναίκες δολοφονήθηκαν από σύζυγο-σύντροφο το 2019, μάλλον ρεκόρ για τη χώρα μας. Δεν ξεχνάμε ότι η Ισπανία έχει τέσσερις φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας. Επίσης, το αίτημα των γυναικείων οργανώσεων είναι η καταγραφή αυτού του είδους των φόνων, δηλαδή των γυναικοκτονιών, κάτι που έχει αρχίσει από την Ελληνική Αστυνομία, και συγκεκριμένα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της ΓΓΙΦ από τον ταξίαρχο Γεώργιο Καστάνη, όπως φαίνεται από τον κατωτέρω σύνδεσμο. Όμως, όπως αναφέρυμε, ο τρόπος της ανάλυσης χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη επεξεργασία και επιμέλεια. Και φυσικά, το κυρίαρχο θέμα είναι όχι να μετράμε νεκρές, αλλά να αυξηθούν οι υποστηρικτικές υπηρεσίες ώστε να προσφεύγουν εύκολα οι γυναίκες που βρίσκονται σε καθεστώς κακοποίησης, πολύ περισσότερο σε κίνδυνο κατά της ζωής τους. Σ.Β.

Η αρχική φωτογραφία είναι από φεμινιστική διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των γυναικοκτονιών, το 2017 στη Μαδρίτη.

Γυναίκες θύματα κακουργημάτων 2010-2017 στην Ελλάδα