7 φορές ισόβια στον κατά συρροήν γυναικοκτόνο της Κύπρου

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Την αναμενόμενη ποινή ακολούθησε η ταχεία εκδίκαση των κακουργημάτων του στρατιωτικού Νίκου Μεταξά, στον οποίον επεβλήθησαν επτά φορές ισόβια για το φόνο πέντε μεταναστριών και δύο μικρών θυγατέρων τους. Η δίκη καθορίστηκε μετά την ανεύρεση όλων των σορών, για την οποία είχαν γίνει σημαντικές επιχειρήσεις.

Άργησε η κυπριακή αστυνομία να ασχοληθεί με όλες τις εξαφανίσεις μεταναστριών που είχαν κατά καιρό δηλωθεί, και κατέληξαν να αποδειχθούν κατά συρροήν γυναικοκτονία. Τα εγκλήματα αυτά εκτείνονται στο διάστημα από τον Οκτώβρη του 2016 έως τις 5 Μαίου του 2018.

Τα θύματα ήταν όλες εργαζόμενες μετανάστριες, οι δύο από τις Φιλιππίνες μαζί με το ένα μικρό κοριτσάκι, ενώ οι άλλες από άλλες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, να τις αναφέρουμε:

♦ Μarry Rose 38 ετών από τις Φιλιππίνες, μαζί και η 6χρονη κόρη της Sierra (εξαφανίστηκαν στις 5 Μαιου του 2018) ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΝ
♦ Arian Palanas Lozano, 28 ετών από τις Φιλιππίνες εξαφανίστηκε στις 21/7/18 ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΟ
♦ Maricar Valdez, 31 ετών από τις Φιλιππίνες. Εξαφανίστηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2017. ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΟ
♦ Livia Florentina Bunea και η κόρη της, από τη Ρουμανία. Εξαφανίστηκαν τον Οκτώβρη του 2016. ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΟ

♦ Asmita Khadka Bista από το Νεπάλ. Εξαφανίστηκε πριν ένα χρόνο. ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΟ

Σύμφωνα με τους Cyprus Times της 24-6: Ο Μεταξάς στην σύντομη απολογία του ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και τους δικούς του συγγενείς, δήλωσε ανήμπορος να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προέβη στη διάπραξη των αποτρόπαιων εγκλημάτων και έκλαψε δηλώνοντας μετανοημένος ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

«Έχω διαπράξει απεχθή εγκλήματα, για τα οποία αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και αποδέχομαι τις συνέπειες. Αναγνωρίζω πως, το γεγονός ότι έχω μετανοήσει ειλικρινά για τις πράξεις μου, δεν μπορεί να αντιστρέψει τις τραγικές συνέπειες αυτών. Όσο και να το θέλω, δεν μπορώ να πάω πίσω στον χρόνο για να μην κάνω όσα έκανα. Αυτά που μπορώ να κάνω, πρώτο είναι να βοηθήσω στη διαλεύκανση των υποθέσεων, παρέχοντας ότι πληροφορίες μου ζητηθούν και παραδεχόμενος ενοχή, να μη ζημιώσω και άλλο την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω μιας χρονοβόρας διαδικασίας. Δεύτερον, να εκφράσω μεταμέλεια και να απολογηθώ, πρώτα προς τις ψυχές των θυμάτων μου, τους συγγενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα για τον άδικο πόνο που προκάλεσα και να ελπίζω ότι η απονομή της δικαιοσύνης θα αποτελέσει ένα ελάχιστο βάλσαμο. Έπειτα, προς τα παιδιά μου, τους γονείς μου και την υπόλοιπη οικογένεια μου για την στεναχώρια που περνούν και θα περάσουν, χωρίς κανείς τους να έχει φταίξει ποτέ σε τίποτα. Τέλος, προς την κυπριακή κοινωνία, η οποία είμαι βέβαιος ότι διερωτάται γιατί και πώς ένας άνθρωπος, μέλος της, έφτασε σε αυτό το σημείο. Το ίδιο ερώτημα βασανίζει και εμένα, όμως δεν έχω βρει ακόμη την απάντηση. Γνωρίζω, ότι αυτή βρίσκεται κάπου μέσα στο μυαλό μου, κομμάτια της τα αναγνωρίζω μέσα από οδυνηρές αναμνήσεις, τις οποίες προσπαθώ εδώ και δεκαετίες μάταια να ξεχάσω. Δεν έχω καταφέρει ακόμη μόνος μου να βρω μια ξεκάθαρη απάντηση. Οπότε, το τελευταίο που μπορώ να κάνω, είναι να ζητήσω και να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση μιας ενδελεχούς μελέτης, έτσι ώστε με τη βοήθεια επιστημόνων, να βρω το γιατί, αλλά σημαντικότερα, να βοηθήσω στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν την κοινωνία μας να προλάβει τέτοιες τραγωδίες».
Ακολούθως άκουσε τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου να του επιβάλλει την βαρύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ στα κυπριακά δικαστικά χρονικά.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο 35χρονος μεταφέρθηκε στην πτέρυγα που κρατούνται κατάδικοι για σεξουαλικής φύσεως εγκλήματα, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες όπως δεν έρχεται σε επαφή με τους άλλους κρατούμενους.

– – –

Δεν έχουμε ακόμα δηλώσεις από μεταναστευτικές κοινότητες για την καταδίκη, μόνο κάποιες ενόψη της δίκης, από φιλιππινέζες που συμμετείχαν στον εορτασμό της ανεξαρτησίας της χώρας τους, την περασμένη Κυριακή.

Η ΛΙΖΑ ΤΖΑΤΑΑΣ: “Στην αρχή μας σόκαρε πραγματικά πως τα περισσότερα θύματα ήταν σαν εμάς, προσωπικό σε σπίτια και σε κάποιο σημείο αγνοούνταν για πολύ καιρό αλλά τουλάχιστον βρέθηκαν. Θα τις θυμόμαστε όπως τις ξέραμε, θα τις θυμάται όλη η κοινότητα”.

Η ΕΣΤΕΡ ΜΠΙΤΙ-Πρόεδρος Συνδέσμου Οργανώσεων Φιλιππίνων: “Είναι πολύ δύσκολο και πολύ φρέσκο ακόμα στο μυαλό μας, αυτό που συνέβη και προσευχόμαστε και ελπίζουμε να επιβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή ποινή.”

Μικρή αποζημίωση στα παιδιά των νεκρών γυναικών:

Με το ποσό των 17 χιλιάδων ευρώ, η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει οικονομικά το καθένα από τα παιδιά των γυναικών, που έχασαν την ζωή τους, από τον Νίκο Μεταξά.

Η κ. Κλέλια Βασιλείου, Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, δήλωσε:
“Οι γυναίκες αυτές ήρθαν στη χώρα μας να εργαστούν, επενδύοντας έτσι σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Ως Πολιτεία έχουμε την ηθική υποχρέωση να υποστηρίξουμε αυτά τα παιδιά.”

Η κυπριακή πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε για την ανεύρεση των γυναικών των οποίων η εξαφάνιση δηλωνόταν διαδοχικά για ενάμισυ ολόκληρο χρόνο, τώρα δίνει και μια μικρή αποζημίωση στα παιδιά των θυμάτων για να κλείσει τις πληγές. Και ούτε ακούγεται κάτι για τιμωρία της ολιγωρίας της αστυνομίας, αφού το θεσμικό αυτό θέμα φαίνεται να καλύφθηκε πλήρως από την παραίτηση του υπεύθυνου υπουργού πριν ένα μήνα.

Η φωτογραφία από την κινητοποίηση τη Μεγάλη Παρασκευή, όταν ήταν γνωστός μόνον ο θάνατος της Mary Rose και συνάγετο ο θάνατος της μικρής της κόρης.

Γιατί δεν ξεχνάμε, ότι αν το πτώμα της Mary Rose που είχε δολοφονηθεί τον Μάιο του 2018 δεν είχε βρεθεί τυχαία στο παλιό μεταλλείο τον Απρίλιο του 2019, ο Νίκος Μεταξάς μπορεί να συνέχιζε ακόμα και σήμερα τη δράση του και να μην ζητούσε συγνώμη, αφού, όπως είχε πει κατά την ανάκρισή του, του άρεσε που σκότωνε τις γυναίκες. Ο μισογυνισμός προσωποποιημένος και απογειωμένος.

Στην αρχική φωτό, τα έξι από τα επτά θύματα του Μεταξά. Η έβδομη, από το Νεπάλ, δεν περιλαμβάνεται στην εικόνα.