Νέα επίθεση ενάντια στην Κούνεβα

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχεται διαρκώς επιθέσεις, περισσότερο από κάθε άλλη γυναίκα πολιτικό, απ’ ότι φαίνεται. Είναι μια μετανάστρια που έγινε ηρωίδα της ταξικής πάλης, γιατί τόλμησε ως μετανάστρια να συνδικαλίζεται και να διεκδικεί, στο πλαίσιο του Σωματείου ΠΕΚΟΠ (Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού).

Είχε συστηματική συνδικαλιστική δράση, ως γραμματέας του αναφερόμενου σωματείου το 2008, δεχόταν πολλές επιθέσεις από την εργοδοσία και εκφοβισμό για να σταματήσει τη δράση της. Δεν υποχώρησε, παρ’ ότι η θέση της τότε ήταν επισφαλής, αφού η χώρα από την οποία προέρχεται, η Βουλγαρία, δεν ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιθανώς να αντιμετώπιζε και προβλήματα νομιμότητας, αφού η τρομοκρατία τότε ήταν ότι “θα σε στείλουμε πίσω”.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2008 δέχθηκε την επίθεση με οξύ, που παρά λίγο να στοιχίσει τη ζωή της. Η αστυνομία τότε δεν έψαξε το οξύ, τα ίχνη, δεν αναζήτησε τους δράστες. Η Κωνσταντίνα οδηγήθηκε στην εντατική όπου παρέμεινε για μήνες, με αλλεπάλληλες εγχειρίσεις και με πεισματική και συστηματική φροντίδα των γιατρών για να την σώσουν. Δεν διαπιστώθηκε ποτέ ποιος της έριξε αυτό το οξύ.

Ακολούθησε ένα μεγάλο κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο πρόσωπό της και στις εργαζόμενες καθαρίστριες, καθώς και φροντίδα για την οικονομική της ενίσχυση, η οποία είχε τεράστια ανταπόκριση.

Ως γνωστόν, εκλέχθηκε ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, με σταυρό, αφού πολύς κόσμος θέλησε να την στηρίξει και από αυτή τη νέα της θέση.
Στην Ευρωβουλή είχε καλή δραστηριότητα, πάντα στις επιτροπές για το ευάλωτο προσωπικό, για τα γυναικεία δικαιώματα και τα σχετικά, παρά το γεγονός ότι στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε γυρίσει σελίδα και γι’ αυτό εγκαταλείφθηκε από τα μισά μέλη του και τους μισούς ευρωβουλευτές/ευρωβουλεύτριες που είχε εκλέξει.

Στις τελευταίες ευρωεκλογές η Κούνεβα έβαλε υποψηφιότητα και πάλι με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν εκλέχθηκε. Λίγες μέρες μετά, δέχθηκε αισχρή επίθεση από το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Στεφανίδη, με το ειρωνικό: «Τώρα που η Κούνεβα του Σύριζα δεν εξελέγη Ευρωβουλευτής, ξέρει κανείς αν θα γυρίσει στη δουλειά; Ψάχνω γυναίκα για γενική το Σάββατο και δεν έχω βρει ακόμα”. Μετά από το σάλο που ξεσηκώθηκε, και ενόψη εκλογών, η Ν.Δ. τον διέγραψε. Ο κ. Στεφανίδης γνωρίζει βέβαια την βαριά αναπηρία της Κούνεβα, η οποία όμως του απάντησε δεόντως.

Χθες δέχθηκε μια ακόμα επίθεση από άλλον υποψήφιο, αυτή τη φορά του κόμματος ΜΕΡΑ 25, τον γνωστό σκιτσογράφο Στάθη Σταυρόπουλο. Έγραψε στο τουίτερ του, “Πέντε χρόνια Ευρωβουλευτής των Ελλήνων στις Βρυξέλλες η κα #Κούνεβα,  και όμως δεν καταδέχτηκε να πάρει την ελληνική υπηκοότητα. Ούτε καν για το ονόρε.” Μετά από καταιγισμό αντιδράσεων, έκανε “διορθωτική” ανάρτηση, μάλλον χειρότερη: “Το θέμα με την κυρία #Κουνεβα δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ούτε ταξικό, ούτε εθνικό, ούτε θεσμικό, αλλά θέμα ευγένειας. Θέμα αντιδώρου στο αίσθημα του λαού που την τίμησε, επιδεικνύοντας έτσι ο λαός έναν ωραίο διεθνισμό κι έναν βαθύ σεβασμό στο πρόσωπο της”.

Η Κούνεβα δεν είναι ευγενική, για τον Στάθη Σταυρόπουλο, γιατί δεν θέλησε να πάρει την υπηκοότητα της χώρας στην οποία μένει και εργάζεται και φορολογείται ή δολοφονείται από το 2000. Εκτός από τον διεθνισμό που είναι γνωστό ότι λείπει στον Στάθη, θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε και για κάποια που κακώς αγνοεί: Όταν μια ξένη ή ένας ξένος ζητήσει ελληνική υπηκοότητα γνωρίζει ο κ. Στάθης πόσο πρέπει να περιμένει; Αν όχι, να τον ενημερώσουμε ότι από τη στιγμή που θα καταθέσει τα χαρτιά του, χρειαζόταν τρία χρόνια, τα οποία όμως στο μεταξύ έχουν ανέβει στα τέσσερα.

Η Κούνεβα λοιπόν ήθελε προφανώς την ελληνική υπηκοότητα ή καλύτερα πολιτειότητα, για δικούς της λόγους και όχι για να τιμήσει την Ελλάδα, γιατί περισσότερη τιμή απ’ ότι αυτή έχει κάνει στην εργατική τάξη αυτής της χώρας δεν υπάρχει. Κατέθεσε λοιπόν τα χαρτιά της, και περίμενε να περάσει από την επιτροπή.

Φίλη μετανάστρια η οποία κατέθεσε μαζί της, μας ενημέρωσε εδώ και καιρό, πριν καν έρθει το θέμα στη δημοσιότητα, ότι η Κούνεβα είχε πει ότι δεν θέλει ευνοϊκή μεταχείριση, επειδή τότε ήταν ευρωβουλεύτρια, θέλει να πάει με τη σειρά της. Και είναι εύλογο. Τέτοια είναι η Κούνεβα. Ήρθε λοιπόν η σειρά της και πήρε την πολιτειότητα.

Δύο επιθέσεις εναντίον αυτής της γυναίκας μέσα σε λίγες μέρες, είναι πολλές, είναι στοχοποίηση. Και οι δύο από άντρες, καμία έκπληξη. Τις γυναίκες πολιτικούς ή θα τις λοιδωρούν για τα τακούνια ή τα ρούχα τους ή για άλλα προσωπικά θέματα. Την Κούνεβα την λοιδώρησαν επειδή ήταν καθαρίστρια, ο ένας, επειδή δεν πήρε έγκαιρα την υπηκοότητα και δεν τίμησε τη χώρα στην οποία μένει, ο άλλος.

Προχωράτε, κύριοι. Έτσι κι αλλιώς, μετά το βιτριόλι, η Κούνεβα τα έχει δει όλα.

Και για το επιμύθιο: Εξαιρετική η αντίδραση του κ. Βαρουφάκη, επικεφαλής του κόμματος ΜΕΡΑ25, εναντίον του υποψηφίου του που έκανε ένα τόσο μεγάλο ατόπημα. Δεν είδαμε όμως να τον διαγράφει, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία για το δικό της στέλεχος. Περιμένουμε λοιπόν, γιατί οι επιθέσεις εναντίον των γυναικών, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, και πρέπει να πληρώνονται.