Μετά την νίκη της ομάδας των γυναικών των ΗΠΑ του παγκόσμιου κυπέλλου το πλήθος στο στάδιο φωνάζει “Ίση αμοιβή” .

Μετάφραση-προσαρμογή Μαριαλένα Κομματά

Στις ΗΠΑ αφού οι γυναίκες κέρδισαν την τέταρτη νίκη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι οπαδοί στο γήπεδο της Γαλλίας φώναζαν : “Ίση αμοιβή!” Ο ήχος ήταν “εκκωφαντικός”, σύμφωνα με τον Andrew Keh της New York Times. Τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν πως οι οπαδοί σε διάφορα στάδια εντάχθηκαν στο αίτημα λίγο μετά τη νίκη 2-0 επί των Κάτω Χωρών.

Ήταν μια έντονη υπενθύμιση ότι οι ποδοσφαιρίστριες που κέρδισαν το διεθνές τουρνουά δεν κερδίζουν τόσα πολλά όσο οι άντρες ποδοσφαιριστές που δεν έχουν κερδίσει ούτε ένα παγκόσμιο κύπελλο. Η διαφορά στην αμοιβή είναι τόσο έντονη που οι παίκτριες έκαναν αγωγή στην αμερικανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία τον Μάρτιο, ισχυριζόμενες ότι είναι “σκόπιμη διάκριση λόγω φύλου”. Στην αγωγή επισημαίνεται ότι ενώ οι γυναίκες πληρώνονται πολύ λιγότερα από τους ομολόγους τους, φέρνουν περισσότερα χρήματα στο ποδόσφαιρο των ΗΠΑ.

Μερικώς ως συνέπεια των ανωτέρων αποτελεσμάτων τους, από το 2015 έως το 2018, η ομάδα των γυναικών έπαιξε 19 αγώνες περισσότερους από τους άνδρες, υπογραμμίζει στην New York Times η  Lizzy Goodman. “Με άλλα λόγια, οι γυναίκες δεν εργάζονται πιο σκληρά από τους άντρες για λιγότερα χρήματα: εργάζονται σκληρότερα για λιγότερα χρήματα.” Από το 2016 έως το 2018, τα γυναικεία ποδοσφαιρικά παιχνίδια παρήγαγαν περίπου 50,8 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα σε σχέση με τα 49,9 εκατομμύρια δολάρια από τα παιχνίδια των αντρών, σύμφωνα με ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις από την Wall Street Journal.

Η γυναικεία ομάδα έχει την υποστήριξη όχι μόνο των ανδρών ομολόγων τους αλλά και πολλών μελών του Κογκρέσου. Ο γερουσιαστής Chuck Schumer, για παράδειγμα, γιόρτασε τη νίκη του Παγκοσμίου Κυπέλλου με ένα tweet που έλεγε: «Τώρα μπορεί η #USWNT να πάρει ίση αμοιβή;» Η  Alexandria Ocasio-Cortez επίσης συμμετείχε και πρότεινε με ειλικρίνεια ότι η ίση αμοιβή δεν είναι αρκετή: “Σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να ζητάμε καν #EqualPay για το #USWMNT – πρέπει να ζητήσουμε να πληρωθούν τουλάχιστον δύο φορές περισσότερο.”

πηγή: https://slate.com/news-and-politics/2019/07/crowd-stadium-chants-equal-pay-womens-team-wins-world-cup.html?fbclid=IwAR0rnxh5mv4BsWZ6Okk2F_IzHtarNfENxCXB8W6P9u_Kroq95mH5wxSXVFM