Κύπρος: Κι όμως, η 19χρονη βιάστηκε

Γράφει η Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου
Αλιεύει ο Χρήστος Χριστοφίδης

Θύμα ομαδικού βιασμού της από 12 νεαρούς άνδρες κατήγγειλε ότι έπεσε μια 19χρονη τουρίστρια στην Αγία Νάπα της Κύπρου, στις 16 Ιουλίου. Μετά από κράτηση κάποιων από αυτούς και τη διερεύνηση της αστυνομίας, οι 12 αφέθηκαν ελεύθεροι και γύρισαν στο Ισραήλ πριν από λίγες ημέρες, όπου τους έγινε υποδοχή ηρώων. Όλα τα μίτια παίρνουν πλέον τη θέση των αρχών, και η τουρίστρια κινδυνεύει να κατηγορηθεί για συκοφαντική δυσφήμιση. Το εξαιρετικό άρθρο που εντόπισε και μας έστειλε ο φίλος του Μωβ, εξετάζει το θέμα από τη σκοπιά της συναίνεσης, και βγάζει το αντίθετο συμπέρασμα από ότι θεωρείται πλέον “Η αλήθεια”. Σ.Β.

Σ’ αυτό το όμορφο τουριστικό θέρετρο, φαίνεται ότι η βία κατά των γυναικών δεν γνωρίζει όρια ούτε και αναγνωρίζεται. Ξέρουμε και από τη Ρόδο, ξέρουμε και από την Κρήτη, ξέρουμε και από πολλούς άλλους ωραίους τουριστικούς προορισμούς.

Γράφει η Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου:

Δεν ξέρουμε τι συνέβη εκείνη το βράδυ στην Αγία Νάπα, κάτω από ποιες συνθήκες και πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Μια κοπέλα αποφάσισε να συνευρεθεί με 12 άτομα ταυτόχρονα; Με 3, με 5; Σε κάποιο στάδιο άλλαξε γνώμη και θέλησε να αποδεσμευτεί από μια κατάσταση που εξελίχθηκε διαφορετικά; Με έναν μόνο θέλησε να συνευρεθεί;

Ενδεχομένως να μην μάθουμε ποτέ την ακριβή αλήθεια, γιατί πλέον τα πράγματα έχουν ξεφύγει από το πραγματικό τους μέγεθος. Μία ολόκληρη χώρα νιώθει θιγμένη, γιατί την πρόσβαλαν 12 πολίτες της, μια τουριστική κοινότητα νιώθει ζημιωμένη, γιατί πλήγηκε το κύρος της κι όλοι μαζί τρίζουν τα δόντια απέναντι σε μια 19χρονη που βιάζεται πλέον καθημερινά.

Οι εικόνες που βλέπουμε, με δεκάδες κάμερες να την στοχεύουν σαν όπλα, καθώς οδηγείται προς και από τις αίθουσες των δικαστηρίων και αυτή να προσπαθεί να κρυφτεί κουκουλωμένη μέσα σε χειμερινές φόρμες, μόνο ντροπή αποτελούν για τον πολιτισμό μας. Σαν ένα ζώο μοιάζει που προσπαθεί να προστατευτεί από τους κυνηγούς. Πού πήγε το δόγμα «όλοι είμαστε αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου»; Πότε ξανά στο πρόσφατο παρελθόν, συλληφθείς, ύποπτος, κατηγορούμενος, υπόδικος ή κατάδικος, αντιμετωπίστηκε με αυτό τον τρόπο;

Παρέλασαν διάφοροι για πολύ σοβαρά εγκλήματα τελευταία προς και από τα δικαστήρια και τα αστυνομικά κρατητήρια. Από βοηθοί γενικοί εισαγγελείς, μέχρι τραπεζίτες, παιδεραστές και κατά συρροήν δολοφόνοι. Δεν κινδύνεψαν όμως να ποδοπατηθούν από τους φωτορεπόρτερ. Δεν αποτελεί μήπως βία κατά της κοπέλας η επίθεση των φωτορεπόρτερ, που ήρθαν από τα πέρατα της γης να την φωτογραφίσουν; Να δείξουν στο φιλοθεάμον κοινό πώς μοιάζει ένα κορίτσι που θέλησε να κάνει σεξ με πολλούς, που είπε ψέματα, που προκάλεσε δημόσια βλάβη.

Και πριν την επίθεση των φωτορεπόρτερ, η κοπέλα βιάστηκε με τη διαρροή σκηνών που καταγράφηκαν με τα κινητά κάποιων από τους εμπλεκόμενους. Σκηνές οι οποίες μπορεί να έχουν σχέση με την υπόθεση, μπορεί και όχι, δημοσιοποιήθηκαν όμως ως σχετικές και πλέον ταυτίζονται με αυτήν. Μόνο μια κοντινή φωτογραφία του προσώπου της λείπει για να ολοκληρωθεί η φαντασίωση του κοινού που διψά να μάθει την αλήθεια. Προς αποκατάσταση της δημόσιας βλάβης. Όχι για άλλο λόγο.

Τα αγόρια, μετά την ταλαιπωρία και τον διασυρμό τους, αφέθηκαν ελεύθερα και ήδη επέστρεψαν πίσω στην πατρίδα τους χωρίς να προσαφθεί εναντίον τους καμία κατηγορία. Ήταν όμως όλοι αθώοι και θύματα μιας ψεύτρας; Είχαν δικαίωμα να καταγράφουν με το κινητό τους τις σεξουαλικές πράξεις μιας κοπέλας ή οποία δεν γούσταρε κάτι τέτοιο;

ΠΗΓΗ: philenews 31-7-2019