Παλαιστίνια δολοφονείται από τον αδελφό της για “λόγους τιμής”

Παλαιστίνια δολοφονείται απο τον αδελφό της επειδή ανέβασε βίντεο με τον μέλλοντα αρραβωνιαστικό της

Μετάφραση-προσαρμογή Δώρα Στυλιανίδου

Ακτιβίστριες και ακτιβιστές παγκοσμίως ζητούν την απονομή δικαιοσύνης για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας Ισράα Γκράεμπ (Israa Graheb) που δολοφονήθηκε από τον αδελφό της επειδή ανάρτησε βίντεο με τον μέλλοντα αρραβωνιαστικό της. Η νεαρή κοπέλα καταγόταν από τη Βηθλεέμ και εργαζόταν φιλοδοξώντας να γίνει μια καλή μακιγιέζ.

Ο αδελφός της Ιχάμπ, κάτοικος Καναδά, έγινε έξω φρενών όταν συγγενείς της οικογένειας είδαν το βίντεο και του το είπαν και με προτροπή του πατέρα τους ξυλοκόπησε άγρια την κοπέλα.

Ισχυρίσθηκε ότι η αδελφή του ατίμαζε την οικογένεια γιατί ανέβασε βίντεο πριν την επίσημη τελετή των αρραβώνων. Προσπαθώντας να ξεφύγει η Ισράα έπεσε από το δεύτερο όροφο του σπιτιού τους και κατέληξε στο νοσοκομείο με πολύ σοβαρές κακώσεις στην σπονδυλική στήλη.

Η κοπέλα ανακοίνωσε στο Istagram story ότι ακύρωσε όλα τα επαγγελματικά ραντεβού της για Αύγουστο και Σεπτέμβριο γιατί θα έκανε εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη. “Είμαι δυνατή και έχω τη θέληση να ζήσω-αν δεν την είχα θα είχα πεθάνει από χθες. Μη μου στείλετε μηνύματα να είμαι δυνατή, γιατί είμαι. Μακάρι να κρίνει ο Θεός αυτούς που με καταπίεσαν και με κακοποίησαν” έγραψε.

Όμως δέχθηκε και δεύτερη επίθεση, και αυτή την φορά στο νοσοκομείο, και καταγράφηκαν σε βίντεο οι κραυγές της από το συμβάν. Οι περιστάσεις γύρω από το θάνατό της δεν είναι ξεκάθαρες, αλλά οι χρήστες στα social media ισχυρίζονται ότι πέθανε σπίτι της μέρες μετά την επίθεση στο νοσοκομείο.

Η οικογένεια της Ισράα αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή. Οι παλαιστινιακές αστυνομικές αρχές δεν έχουν κάνει επίσημη δήλωση για το φόνο της κοπέλας. Μέλη του Αντάλα Πρότζεκτ για την Δικαισύνη δήλωσαν τον αποτροπιασμό και την θλίψη τους για το απεχθές έγκλημα και ζητούν να διεξαχθεί άμεσα δικαστική έρευνα.
“Η Ισράα δολοφονήθηκε από την οικογένεια της γιατί ανέβασε βίντεο από το ραντεβού με τον αρραβωνιαστικό της. Το αποκαλούν ‘έγκλημα τιμής’ αλλά αυτό είναι παραπλανητικό και λανθασμένο. Δεν υπάρχει τιμή στη δολοφονία”, δήλωσαν μέλη αυτής της ομάδας.

Κυκλοφόρησε ένα αραβικό χάσταγκ στα κοινωνικά μέσα με τον τίτλο “Είμαστε Ολες/Ολοι Ισράα”και οι χρήστες αναρτούν μηνύματα αλληλεγγύης. Πολλοί/πολλές λένε ότι η Ισραάα σεβάσθηκε απόλυτα το κοινωνικό πρωτόκολο, επέλεξε τον άντρα που θα παντρευθεί, τον συναντούσε με την άδεια των γονιών της και με συνοδό, φορούσε το χιτζάμπ αλλά παρόλα αυτά δολοφονήθηκε στο όνομα της οικογενειακής της τιμής.

“Ζούμε σε έναν κόσμο όπου γίνονται εγκλήματα τιμής κάθε μέρα.Βιώνουμε τον πλήρη έλεγχο από τους άλλους, την παραβίαση της ιδιωτικής μας ζωής και των ορίων μας. Οι μουσουλμάνες κερδίζουν σιγά-σιγά τον έλεγχο των οικονομικών τους, τη νομική προστασία των δικαιωμάτων τους και τη δύναμη των αναπαραγωγικών τους αποφάσεων” έγραψε η φεμινίστρια μπλόγκερ Φατούνο Αντάν.

Εμείς θα συμφωνήσουμε ότι όσο η πατριαρχία απειλείται με γυναικεία δικαιώματα και κατακτήσεις, είναι πολύ πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να αυξάνεται η βία απέναντι σε αυτές τις γυναίκες που τολμούν να ονειρεύονται ένα πιο αυτόνομο και ελεύθερο μέλλον στις παραδοσιακές αλλά και στις εκσυγχρονισμένες κοινωνίες.

Πηγή The New Arab

Η εικόνα είναι από τη δημοσίευση του θέματος στο FB του The New Arab