Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του περιβάλλοντος

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Όλες και όλοι στις κινητοποιήσεις στις 20 Σεπτέμβρη!

Το Σάββατο 31/8/2019 πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Ρομάντσο» πλατιά σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες από πολλές περιβαλλοντικές κινήσεις και πρωτοβουλίες από όλη τη χώρα, συνδικαλιστές/στριες, φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες, μέλη δημοτικών-περιφερειακών σχημάτων και αριστερών οργανώσεων.

Η εικόνα είναι από την δραστήρια οργάνωση Φίλοι της Φύσης, ενώ η πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε είναι, ή φιλοδοξεί να είναι, πολύ ευρύτερη, με παρόμοιους βέβαια στόχους.

Μετά από μια πλούσια και δημιουργική συζήτηση αποφασίστηκε να συγκροτηθεί η «Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή» με στόχο την συντονισμένη δράση όλων ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων, υποθηκεύοντας το μέλλον και παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρώτος μεγάλος στόχος της Πρωτοβουλίας, η οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων και στην Ελλάδα στις 20 Σεπτέμβρη, ημέρα που σε δεκάδες χώρες και εκατοντάδες πόλεις σε όλον τον κόσμο θα υπάρχουν διαδηλώσεις και απεργίες για τη σωτηρία του πλανήτη. Στην Αθήνα η διαδήλωση προγραμματίζεται για τις 20/9, στις 6 μμ, στο Σύνταγμα, ενώ αντίστοιχες διαδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Συμφωνήθηκε επιπλέον η προσπάθεια συντονισμού για όλες τις μάχες που είναι ανοιχτές : ενάντια στις εξορύξεις από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και καταστροφή ελεύθερων χώρων και πάρκων (πχ Ελληνικό, Γουδή, Πεδίον Άρεως), ακτών και λιμανιών (πχ Πειραιάς, Ραφήνα), ενάντια στην επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών (πχ Φυλή), ενάντια στην καταστροφή ρεμάτων και την αποψίλωση δασών για τοποθετήσεις ανεμογεννητριών στην ορεινή Ελλάδα (πχ Άγραφα) κλπ.

Τονίστηκε, επιπλέον, από όλες και όλους η ανάγκη για μια ανοιχτή και ενωτική Πρωτοβουλία με στόχο να εμπλακούν σ’ αυτήν όχι μόνο περιβαλλοντικές κινήσεις αλλά και σωματεία εργαζομένων, μαθητές, φοιτητές, ακτιβιστές και ακτιβίστριες από κάθε γειτονιά και κάθε χώρο.
Συγκροτήθηκε, τέλος, Συντονιστική Επιτροπή, ανοιχτή σε όποια/ον επιθυμεί να συμμετέχει. Τηλέφωνα επικοινωνίας: Δήμητρα Βήνη 6972948421, Λουϊζα Γκίκα 6981065550, Ελένη Πορτάλιου 6937178060, Γιάννης Σηφακάκης 6946093043