ΣΤΗΝ ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Αλιεύτι η Βέρα Σιατερλή

ΣΤΗΝ ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ “FRIDAYS FOR FUTURE” ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ!

17 Σεπτεμβρίου 2019

Το Βραβείο Πρεσβευτή/Πρέσβειρας Συνείδησης είναι η κορυφαία τιμητική διάκριση της Διεθνούς Αμνηστίας, τιμώντας ανθρώπους που έχουν επιδείξει ηγετικά προσόντα και θάρρος να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα – άνθρωποι που έχουν ενεργήσει με βάση τη συνείδησή τους και έχουν χρησιμοποιήσει τα ταλέντα τους για να εμπνεύσουν άλλους και άλλες.

Φέτος ήταν η σειρά της ακτιβίστριας ενάντια στην κλιματική αλλαγή Γκρέτα Τούνμπεργκ και του μαθητικού κινήματος Fridays for Future [Παρασκευές για το Μέλλον] να τιμηθούν με το Βραβείο Πρεσβευτών Συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2019. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε χτες, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, στην Ουάσιγκτον, στις Η.Π.Α., ενώ εκδηλώσεις διεξήχθησαν σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο, τιμώντας τους ακτιβιστές/ριες του Fridays for Future που εκπροσωπούν το κίνημα.

Η Διεθνής Αμνηστία επέλεξε να δώσει το βραβείο του 2019 στη Γκρέτα λόγω των προσπαθειών της να ευαισθητοποιήσει για την κλιματική κρίση. Η απόφασή της να απουσιάζει από το σχολείο κάθε Παρασκευή, ξεκινώντας από τον Αύγουστο του 2018, και να διαδηλώνει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο μέχρι εκείνο να αναλάβει πιο σοβαρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, πυροδότησε το κίνημα Fridays for Future. Από τότε έχουν κινητοποιηθεί περισσότεροι/ες από ένα εκατομμύριο νέοι/ες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και όπως δήλωσε η ίδια χτες κατά την τελετή βράβευσή της από τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας Kumi Naidoo, «Εμείς, που όλοι/ες μαζί είμαστε το κίνημα Fridays for Future, αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας. Αλλά όχι μόνο αυτό, αγωνιζόμαστε επίσης για τα μελλοντικά παιδιά και εγγόνια μας, για τις μελλοντικές γενιές, για κάθε ένα ζωντανό ον στη γη, της οποίας τη βιόσφαιρα μοιραζόμαστε, της οποίας τη βιόσφαιρα κλέβουμε, της οποίας τη βιόσφαιρα καταστρέφουμε. Αγωνιζόμαστε για όλους και όλες.»

Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία της κοινωνικής δράσης λέγοντας ότι «o ακτιβισμός λειτουργεί. Άρα, αυτό που σας λέω να κάνετε τώρα, είναι να δράσετε. Γιατί κανείς και καμία δεν είναι τόσο μικρός/ή ώστε να μην κάνει τη διαφορά. Σας παροτρύνω όλους/ες να συμμετάσχετε στις παγκόσμιες κλιματικές απεργίες στις 20 και 27 Σεπτεμβρίου».

Η προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλες και όλους. Γιατί η διαβίωση η δική μας και των επόμενων γενιών σε έναν πλανήτη που δεν θα απειλείται είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

Η σύντομη ομιλία της νεαρής Γκρέτα κατά την απονομή (στα αγγλικά)