Νίκη των συνταξιούχων χηρείας – Στο 70% η αναπλήρωση

Αλιεύει και σχολιάζει η Σίσσυ Βωβού

Μετά από συντονισμένους αγώνες που έγιναν από το σωματείο ΑΞ.Ι.Α. που συγκρότησαν χήρες που πλήττονταν από το νόμο Κατρούγκαλου, οι συντάξεις χηρείας επανέρχονται στο 70% της σύνταξης θανόντος συζύγου. Επίσης, καταργούνται τα όρια ηλικίας που είχαν τεθεί για τη λήψη της σύνταξης. Ο Γιώργος Ρωμανιάς, επαίων στα συνταξιοδοτικά και υποστηρικτής του αγώνα του σωματείου, είχε καταγγείλει ότι ο νόμος αυτός ήταν προϊόν διεστραμμένου εγκεφάλου. Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Ενότητα είχαν υποστηρίξει αυτό τον αγώνα, ενώ ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής είχε κάνει σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν, στις 23-7-2018, ζητώντας να μην περικοπούν οι συντάξεις χηρείας ή να αλλάξουν τα ηλικιακά όρια. Οι συντάξεις χηρείας αφορούν βεβαίως και τα δύο φύλα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες. Αναλυτική παρουσίαση των αλλαγών από iefimerida ΤΗΣ 20-9-19:

Εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ μιλάει σε συγκέντρωση των αγωνιζόμενων

Σε λίγες ημέρες μπαίνει τέλος στην αγωνία 65.850 δικαιούχων. Οι συντάξεις χηρείας που θα τους καταβληθούν στο τέλος του μήνα θα είναι αυξημένες κατά 40%. Είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά… καθυστέρησε η λειτουργία του λογισμικού που υπολόγιζε τα νέα ποσά! Ποιοι τις δικαιούνται, τι ισχύει για τα παιδιά.

Οι συντάξεις χηρείας θα είναι αυξημένες κατά 40% περίπου, ενώ τα αναδρομικά από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα καταβληθούν με την σύνταξη του Νοεμβρίου, δηλαδή στο τέλος του επόμενου μήνα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κλείνει άμεσα και την εκκρεμότητα που κληρονόμησε όσον αφορά στις συντάξεις χηρείας. «Το κάναμε πράξη. Δεν ήταν εύκολο. Αποτελούσε δέσμευση δική μου και της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Να σημειωθεί ότι οι διατάξεις για την αύξηση των συντάξεων χηρείας που εκδόθηκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου ψηφίστηκαν στις 17 Μαΐου του 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπήρξε όμως σημαντική καθυστέρηση στη λειτουργία του νέου λογισμικού συστήματος που απαιτείται για να υπολογιστούν τα νέα αυξημένα ποσά.

Στην πράξη, οι δικαιούχοι θα λάβουν τα νέα αυξημένα ποσά μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου, καθώς οι συντάξεις Οκτωβρίου καταβάλλονται για τους συνταξιούχους των πρώην ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ την Τετάρτη 25 του μήνα, και για το ΙΚΑ, το Δημόσιο και το ΝΑΤ στις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή.

Παράλληλα, και βάσει του νόμου και της εγκυκλίου του ΕΦΚΑ, από τα μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους έχει καταργηθεί και το όριο ηλικίας των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου. Συνεπώς, ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Από την ίδια ημερομηνία επανακαθορίζεται το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών σε 70%. Συγκεκριμένα, εάν υπάρχει μόνο επιζών σύζυγος, αυτός δικαιούται το 70% της σύνταξης που λάμβανε ο θανών. Εάν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο), το ποσοστό σύνταξης για τον διαζευγμένο ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος. Εάν ο θανών αφήνει ένα ορφανό παιδί, αυτό λαμβάνει το 25% της σύνταξής του. Εάν το παιδί είναι και από τις δύο πλευρές ορφανό, τότε λαμβάνει 50%. Εάν ο θανών αφήνει πίσω του πάνω από δύο παιδιά, τότε:

Εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας στον αγώνα των συνταξιούχων γυναικών

α) Εάν υπάρχει επιζών σύζυγος ή και διαζευγμένος, στα παιδιά θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει, δηλαδή το 30%.
β) Εάν δεν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα πρόσωπα εκτός των παιδιών, τότε κάθε παιδί θα λάβει το 25% της σύνταξης, αρκεί το άθροισμα να μην υπερβαίνει το 100% της σύνταξης του θανόντος.
Προσοχή: για όλα τα δικαιοδόχα μέλη ισχύουν τα κατώτατα όρια των 360 – 384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
Σύνταξη θανάτου, μάλιστα, δικαιούνται τα τέκνα μέχρι τη συμπλήρωση των 24 ετών, ακόμη κι αν δεν σπουδάζουν.

Στην περίπτωση που ο θανών ήταν συνταξιούχος πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και πέθανε μετά τις 13 Μαΐου του 2016, τότε η νέα σύνταξη προκύπτει από τη σύγκριση τριών ποσών, τη σύνταξη που καταβαλλόταν στον θανόντα έως τις 12 Μαΐου του 2016, την επανυπολογισμένη σύνταξη που προκύπτει με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και το κατώτατο όριο των 360 – 384 ευρώ. Στην πράξη, ο δικαιούχος λαμβάνει το πιο συμφέρον ποσό από τα τρία.

Ας σημειωθεί ότι το νέο αυξημένο ποσό αφορά και όσους έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη λόγω θανάτου και δεν την έχουν λάβει ακόμη ή λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Σε αυτούς, και για το διάστημα έως τον Μάιο του 2019, θα καταβληθεί, όταν εκδοθεί η οριστική απόφαση, το παλαιό ποσό, ήτοι το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης του θανόντος, ενώ από τη σύνταξη Ιουνίου 2019 και μετά, η παροχή θα αυξηθεί στο 70%, βάσει του νέου νόμου.

Παλιότερο αναλυτικό δημοσίευμα του ΜΩΒ: https://tomov.gr/2018/02/05/%cf%83%ce%b5-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%cf%87%ce%ae%cf%81/

Στην αρχική φωτογραφία η Δέσποινα Σπανού από την ΑΔΕΔΥ σε παρουσία συμπαράστασης μπροστά στο υπ. Εργασίας