Μπανγκλαντές: Καταργείται νομικά η “παρθενία”

Μπαγκλαντές: ο υποχρεωτικός όρος “παρθένα” καταργήθηκε από τα πιστοποιητικά γάμου

Μετάφραση-προσαρμογή Δώρα Στυλιανίδου

Οι ακτιβίστριες των γυναικείων δικαιωμάτων στο Μπαγκλαντές πανηγύρισαν μια νομική νίκη-καμπή όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκδωσε δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία ο όρος “παρθένα” καταργείται από τα πιστοποιητικά γάμου.

Σύμφωνα με τον νόμο για τον γάμο, που ισχύει σε αυτή την χώρα της νότιας Ασίας όπου επικρατεί το μουσουλμανικό στοιχείο, μια νύφη ήταν μέχρι τώρα υποχρεωμένη να δηλώσει στο πιστοποιητικό γάμου της αν είναι “kumari”,δηλαδή παρθένα, χήρα ή διαζευγμένη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κοινοποίησε ένα σύντομο διάγγελμα, διατάσσοντας την κυβέρνηση να διακόψει αμέσως την χρήση αυτού του όρου και να την αντικαταστήσει με την λέξη “άγαμη”.

Η απόφαση αυτή είναι μια νίκη των οργανώσεων για τα γυναικεία δικαιώματα, που 5 ολόκληρα χρόνια έδιναν την νομική μάχη, αμφισβητώντας τον όρο “παρθένα” ως “εξευτελιστικό και υπέρ των διακρίσεων.”

“Ειναι μια απόφαση που μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αγωνισθούμε και να επιφέρουμε περισσότερες αλλαγές για τις γυναίκες στο μέλλον” δήλωσε στο Ιδρυμα Τόμσον Ρώυτερς, η Ainun Nahar Siddiqua, απο την Ενωση Νομικής Αρωγής και Υπηρεσιών του Μπαγκλαντές.(BLAST).

Η απόφαση αυτή θα επιφέρει αλλαγές και στο στάτους των γαμπρών. Αντίθετα από τις γυναίκες, οι άνδρες μέχρι τώρα δεν υποχρεούνταν να αποκαλύπτουν το στάτους τους αλλά τώρα καθίσταται προϋπόθεση να δηλώσουν αν είναι άγαμοι, διαζευγμένοι ή χήροι.

“Εχω κάνει πολλούς γάμους στην Ντάκα και συχνά με ρωτούν γιατί οι άντρες δεν χρειάζεται να δηλώσουν την κατάσταση τους, ενώ απαιτείται τόσο αυστηρά από τις γυναίκες”, δήλωσε στο Ιδρυμα Τόμσον Ρώυτερς ο Μοχάμεντ Αλί Ακμπαρ Σάρκερ, ένας μουσουλμάνος ληξίαρχος γάμων από τη Ντάκα. “Τους απαντούσα πάντα ότι δεν περνούσε απ’ το χέρι μου. Όμως τώρα πια δεν θα με ξαναρωτήσουν” πρόσθεσε.

Ο όρος “παρθένα” χρησιμοποιείται σε επίσημα έγγραφα από τότε που πρωτο-ξεκίνησε η χρήση των πιστοποιητικών γάμου στο Μπαγκλαντές, το 1960. Η Siddiqua και άλλες φεμινίστριες ισχυρίσθηκαν στο δικαστήριο ότι ο όρος αυτός παραβιάζει κατάφωρα το ιδιωτικό απόρρητο των γυναικών που παντρεύονται.

Το δικαστήριο θα δημοσιεύσει την τελική απόφαση του τον Οκτώβριο με τις απαιτούμενες αλλαγές στα πιστοποιητικά γάμου που θα υποβληθούν τότε.

Πηγές:Reuters AFP 27/8/2019