“Φεμινιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης” στην Ισπανία

“Φεμινιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης” κηρύχθηκε στην Ισπανία μετά από ένα καλοκαίρι βίας

Mετάφραση-προσαρμογή Δώρα Στυλιανίδου

Διαδηλώτριες/διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της Ισπανίας σε 250 πόλεις για να καταγγείλουν τους βιασμούς και τις δολοφονίες 19 γυναικών μόνο μέσα στο καλοκαίρι, από τους συντρόφους τους.

Οι οργανώτριες προέτρεψαν τις διαδηλώτριες/ές να “βάψουν την νύχτα μωβ” -το χρώμα του φεμινιστικού κινήματος- για να σημάνουν τον κώδωνα του κινδύνου και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απάθεια, την αδιαφορία και την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ. Στις 8 η ώρα πλήθη διαδήλωναν ταυτόχρονα στη Μαδρίτη, την Βαρκελώνη, την Βαλένθια, το Μπιλμπάο,την Ταραγκόνα, την Σαλαμάνκα την Σεβίλλη και το Αλικάντε.

Μέχρι σήμερα αυτό το χρόνο δολοφονήθηκαν 42 γυναίκες θύματα οικογενειακής βίας και 32 παιδιά ορφάνεψαν από μητέρα. Από το 2003 που η κυβέρνηση καταγράφει τέτοια εγκλήματα, φονεύθηκαν 1.017 γυναίκες από τους τους τωρινούς ή πρώην συντρόφους τους.

Πριν 3 χρόνια μια γυναίκα υπέστη ομαδικό βιασμό απο άνδρες κατά την εκδήλωση όπου τρέχουν οι ταύροι στην Παμπλόνα και 7 άνδρες δικάσθηκαν για τον βιασμό ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού στην Καταλονία.

“Αυτό το καλοκαίρι υπερίσχυσε η βαρβαρότητα, οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί, οι επιθέσεις , η παιδοφιλία και ο βιασμός γυναικών από ομάδες ανδρών”  δήλωσαν οι οργανώτριες της διαδήλωσης και πρόσθεσαν “η έμφυλη βία το καλοκαίρι εκτινάχθηκε στα πιο ψηλά ποσοστά σε μια ολόκληρη δεκαετία.Δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε, σαν να μην συνέβη τίποτα. Είναι κατεπείγον”.

Οι οργανώτριες κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει με κεριά, φανάρια, πυρσούς και κινητά τηλέφωνα για να “πλημμυρίσει η νύχτα φεμινισμό”. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε την συμπαράσταση του. “Απόψε θα βαφτούν όλα μωβ” είπε. “Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στη βία κατά των γυναικών”.

Η επίθεση της Παμπλόνα, γνωστή και ως “αγγέλη των λύκων” από το όνομα με το οποίο αποκάλεσαν τον εαυτό τους οι βιαστές, σοκάρισε την Ισπανία και ήταν η αφορμή για μια έντονη αντιπαράθεση για την νομοθεσία των σεξουαλικών εγκλημάτων στη χώρα.

Αγανακτισμένες διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε όλη την χώρα, όταν οι δικαστές στην αρχική δίκη αθώωσαν την ομάδα των 5 βιαστών και τους απήγγειλαν την ελαφρότερη κατηγορία, της σεξουαλικής κακοποίησης. Τον Ιούνιο το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την αρχική απόφαση του δικαστηρίου και τους καταδίκασε σε 9 έως 15 χρόνια φυλακή.

Παρ’ όλη την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου, το ακροδεξιό ισπανικό κόμμα Βοξ ζήτησε την ακύρωση των νόμων οικογενειακής βίας και επιτέθηκε στις “ψυχοπαθολογικές φεμινίστριες-ναζί” όπως τις αποκάλεσε. Την Πέμπτη το κόμμα αυτό σαμποτάρισε το ένα λεπτό σιγής που ήθελε να κρατήσει το συμβούλιο της πόλης της Μαδρίτης, για το τελευταίο θύμα της οικογενειακής βίας, την Ανταλίζ Βιλλάγκρο.
Η Βιλλάγκρο, 31 ετών, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μπροστά στα 2 παιδιά της, την προηγούμενη την Τρίτη.

Η απόφαση του Βοξ να σαμποτάρει το γεγονός και να παρουσιασθεί με ένα πλακάτ που έγραφε “Η βία δεν έχει φύλο” δημιούργησε δημόσιο σάλο ανάμεσα στον συντηρητικό δήμαρχο της Μαδρίτης Jose Louis Martinez-Almeida και τον γενικό γραμματέα του ακροδεξιού Βοξ, Javier Ortega Smith.

Πηγές Guardian 20/9/2019

Η αρχική φωτογραφία είναι από τη Μαδρίτη