ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ – από τη σάρκα στο πνεύμα

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ευτυχίας Λεοντίδου, από την ίδια

Έχεις παρατηρήσει πώς σε κοιτάζουν όλοι μετά από μια δυνατή ερωτική εμπειρία; Δεν σου λένε πόσο έχεις ομορφύνει; Η έκφραση του ερωτισμού μάς ανεβάζει επίπεδο καθώς απελευθερώνει την εσωτερική μας φλόγα, που αψηφά κάθε εξουσία και κυριαρχία και δίνει κουράγιο και χαρά για την καινούργια μέρα. Είναι η πιο γνήσια και η πιο έντονη έκφραση της φλόγας της ζωής μία παράδοξη αντίφαση ανάμεσα στον πόθο μας να ξεπεράσουμε τα όρια του εαυτού προς το υπερβατικό, και στην ενσαρκωμένη μας, γήινη ύπαρξη. Έξω από κάθε συμβατικότητα, έξω από κάθε θεσμικό μανδύα, η σεξουαλική δύναμη αντέχει, αντιστεκόμενη εδώ και χιλιάδες χρόνια σε ο,τιδήποτε προσπάθησε να την πολεμήσει και καταστείλει. Συνεχίζει να μυεί στην ομορφιά γυναίκες και άντρες μέσα σε όλους τους αιώνες.

Μετά την Θεά σε δράση – Τοκετό που κυκλοφόρησε το 2016 το βιβλίο αυτό αποτελεί το δεύτερο μέρος του έργου με τίτλο Φεμινιστική Γυναικολογία ή Ένα Ταξίδι στο Σώμα και το Πνεύμα των γυναικών. Αφορά βασικά τη γυναικεία σεξουαλικότητα και μάλιστα από την πλευρά των γυναικών. Στόχος του είναι να αποτελέσει μια μικρή συμβολή στην εμβάθυνση, την απομυθοποίηση και την αποενοχοποίηση του σεξ, που είναι αυτονόητο δικαίωμα όλων μας, και στη σύνδεσή του με την πνευματικότητα. Στο έργο τονίζεται η αθωότητα του έρωτα, των λαβυρίνθων της σωματικής ηδονής, της σάρκας που αφυπνίζει το πνεύμα.

Στο πρώτο μέρος περιγράφονται οι φεμινιστικές διεκδικήσεις. Στο δεύτερο η βιολογική σκοπιά: φυσιολογική λειτουργία, παραλλαγές και διαταραχές, έμφυλες ταυτότητες και σεξουαλικοί προσανατολισμοί, ασφαλέσ(τερο) σεξ, χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες. Το τρίτο, το πνευματικό κομμάτι, αφορά κάποιες πιο εσωτερικές σκέψεις σχετικά με το σεξ (μύθους, ιστορίες, αναλογίες, σύμβολα, πνευματικότητα) το στίγμα του μέσα στον μακρόκοσμο και τη συμπαντική του διάσταση. Οι ενότητες αυτές έχουν εμπλουτιστεί με αφηγήσεις γυναικών και με 70 εικόνες από το φωτογραφικό μου αρχείο και τις ταξιδιωτικές περιπλανήσεις.

Στο ίδιο το βιβλίο πραγματώνεται μία μορφή σεξουαλικότητας: Η ένωση ανάμεσα στους δύο αντίθετους αλλά αξεχώριστους πόλους: σάρκα και πνεύμα, αισθησιασμό και πνευματικότητα, σώμα και ψυχή, επιστήμη και φαντασία. Τη συνδετική ουσία αποτελεί ένας τρίτος, κοινωνικός πόλος: ο φεμινισμός. Όλες οι πλευρές αυτού του πρίσματος συνδιαλέγονται μεταξύ τους αδιάκοπα και αποτελούν την ψυχή, το πνεύμα, αυτού του βιβλίου αλλά και όλης της σειράς.

Το βιβλίο απευθύνεται και σε γιατρούς και επαγγελματίες υγείας, ακόμα περισσότερο όμως σ’ ένα ευρύτερο κοινό και μάλιστα γυναικείο, ιδιαίτερα το νεανικό, το οποίο βομβαρδίζεται από αντιφατικά μηνύματα σχετικά με το σεξ και διπλή ηθική, με αμφίβολα αποτελέσματα όσον αφορά την ηδονή. Απευθύνεται σε γυναίκες αλλά και σε άντρες που μας αγαπούν και ενδιαφέρονται να μας καταλάβουν και να μας ευχαριστήσουν. Σε άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως άντρες ή γυναίκες, ή και τα δύο, ή κάποιο άλλο φύλο. Με λίγα λόγια σε όσες και όσους ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη σεξουαλική εμπειρία και την εξερεύνησή της.