Μπαγκλαντές: η νύφη αντέστρεψε τα στερεότυπα

Μια νύφη στο Μπαγκλαντές αψήφησε την παράδοση, πηγαίνοντας στο σπίτι του γαμπρού με εκατοντάδες κόσμο, σαν διαμαρτυρία για τα γυναικεία δικαιώματα

Μετάφραση-προσαρμογή Δώρα Στυλιανίδου

Όταν η 19χρονη Khadiza Akter Khushi οδήγησε όλον αυτό τον κόσμο στο σπίτι του μέλλοντος συζύγου της, δεν το έκανε σαν μέρος του γαμήλιου πανηγυρισμού, αλλά το έκανε για όλες τις γυναίκες του Μπαγκλαντές που θα διάλεγαν να ακολουθήσουν τα αχνάρια της.

Η πομπή αυτή της νύφης στο σπίτι του γαμπρού είναι η πρώτη σε μια χώρα όπου για αιώνες συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή πηγαίνει ο άνδρας στο σπίτι της νύφης, την ημέρα του γάμου.

“Εάν μπορούν οι άνδρες να φέρνουν τις γυναίκες στο γάμο, γιατί να μη μπορούν και οι γυναίκες να πάνε στο σπίτι του γαμπρού;” ρώτησε η νύφη τον ρεπόρτερ του BBC της Βεγγάλης, μετά την προβολή του γάμου της με τον Ταρικούλ Ισλάμ στα κοινωνικά μέσα.

Ωστόσο αυτή η κίνηση της Khadiza μπορεί να έχει εμπνεύσει τις γυναίκες αλλά έχει συγχρόνως τρομοκρατήσει.Ένας άνδρας πρότεινε να ξυλοφορτωθούν οι δύο οικογένειες με τις παντόφλες τους. Όμως για την Khadiza και τον άνδρα της ήταν σωστό και έπρεπε να γίνει.

“Το θέμα εδώ δεν είναι η τήρηση της παράδοσης αλλά τα γυναικεία δικαιώματα.Σήμερα αν μια κοπέλα πάει η ίδια να παντρευτεί έναν άνδρα , αυτό όχι μόνο δεν βλάπτει κανέναν αλλά και μειώνει την κακοποίηση των γυναικών που θα κερδίσουν την αξιοπρέπεια τους. Καμία δεν θα θεωρείται κατώτερη από έναν άνδρα.”

Εντούτοις οι οικογένειες του ζευγαριού είχαν έντονες επιφυλάξεις για την κίνηση αυτή της Khadiza. Όμως ο γαμπρός, ο Ταρικούλ, 27 χρονών, δήλωσε ότι τελικά το δέχτηκαν. Εξάλλου το ζευγάρι δεν έκανε κάτι κακό.
“Δεν έχει σημασία τι σκέπτεται ή τι λέει ο κόσμος. Κάποιες/κάποιοι σκέπτονται διαφορετικά και σίγουρα όλες/όλοι έχουν το δικαίωμα της γνώμης τους”, είπε.

Η παράδοση αυτή χάνεται στα βάθη των αιώνων και καλά κρατεί. Συνεπώς η κίνηση της Khadiza είναι πρωτάκουστη. Σαν να μην έφτανε ο σάλος που ξεσήκωσε το ζευγάρι, ο γαμπρός πήγε να μείνει με τη γυναίκα του στο σπίτι της, μαζί με τα πεθερικά του και όχι στο δικό του σπίτι όπως απαιτούσε η παράδοση.

Πολλοί άντρες από το Μπαγκλαντές θεωρούν αυτή την ανήκουστη καινοτομία εξευτελιστική και εξωφρενική. Συνέβη σε χωριό και όχι σε πόλη όπως θα ήταν αναμενόμενο. Όμως το ζευγάρι άρχισε την κοινή ζωή του με πολύ θάρρος. Η απόφασή τους ήταν αναμφισβήτητα γενναία.

Το Μπαγκλαντές έχει κάνει μεγάλες αλλαγές τα τελευταία χρόνια και έχει την πρωτιά στην ισότητα των φύλων σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ωστόσο χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη και η πρόοδος έρχεται αργά και με μεγάλο κόστος και προσωπικό ρίσκο της κάθε γυναίκα ή άνδρα που παλεύει για την αλλαγή.

Τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι τα δύο τρίτα των γυναικών που παντρεύονται βιώνουν την βία στα χέρια των αντρών τους, με μόνο το ήμισυ των επιθέσεων να καταγγέλλεται στις αρχές. Και ενώ η θέση των γυναικών βελτιώνεται στην εκπαίδευση, η νομοθεσία του γάμου της χώρας συνεχίζει να κατακρίνεται από τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών,ως καταπιεστική και υπέρ των διακρίσεων.

Πηγές BBC 25/9/2019