Δικάζεται η δασκάλα της Σάμου επειδή δέχθηκε προσφυγόπουλα στο σχολείο – θύελλα αλληλεγγύης

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Σάμου καλεί σε στάση εργασίας την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και συμπαράσταση στη δασκάλα που διώκεται μετά από μήνυση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου επειδή δέχθηκε προσφυγόπουλα στο σχολείο! 

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Τη Δευτέρα 21/10/2019 δικάζεται μια συνάδελφός μας της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης. Το αδίκημά της ήταν ότι πίστευε ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν θέση στο σχολειό, άσχετα από το χρώμα της επιδερμίδας τους, τη θρησκεία τους, την οικονομική κατάσταση των γονιών τους. Πίστευε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να υψώνουν τείχη ανάμεσά τους κι ότι μπορούν όλα μαζί να φτιάξουν ένα καλύτερο κόσμο. Πίστευε ότι ένα παιδί μπορεί να βοηθήσει ένα άλλο αγκαλιάζοντάς το και να το κάνει να ξεχάσει έστω και για λίγο την πείνα, τις κακουχίες, τις βόμβες του πολέμου, το θάνατο. Πίστευε τέλος ότι όλα αυτά είναι το πρώτο και το πιο σπουδαίο μάθημα που πρέπει να κάνει κάθε σχολειό, κάθε Δάσκαλος. Κι αυτό έκανε, μίλησε στην τάξη της για τα «άλλα παιδιά» που επρόκειτο να έρθουν στο σχολείο τους και κάλεσε τα παιδιά της να τα αγκαλιάσουν.

Κι αυτό το αδίκημα έθιξε την τιμή και την υπόληψη κάποιων γονιών και για να τους αποκαταστήσει πρέπει η Δασκάλα να πληρώσει 50.000 ευρώ. Κάποιους γονείς που δεν έστελναν για βδομάδες πέρυσι τα παιδιά τους στο σχολειό για να μη μολυνθούν από τα «άλλα παιδιά». Γιατί αυτά ζούσαν σε άθλιες συνθήκες στη βροχή, στο κρύο και στα μικρόβια. Τι κι αν οι υπεύθυνοι διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος, υπήρχαν γονείς με διαφορετική θρησκεία, διαφορετικό χρώμα στο δέρμα, υπήρχε ο φόβος του «άλλου».

Σήμερα λοιπόν που 6.000 περίπου πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί μας, ζουν σε άθλιες συνθήκες, που όσο περνά ο καιρός γίνονται χειρότερες βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με το ερώτημα: τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους; Δεν ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης και ιμπεριαλιστικών πολέμων. Δεν ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τους κρατά περιορισμένους στα νησιά ώστε να ελέγχονται καλύτερα για να μην περάσουν τα σύνορά της. Δεν ξεχνάμε ότι όλες οι κυβερνήσεις τους αναγκάζουν να ζουν σε συνθήκες γκέτο, χωρίς να φροντίζουν για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους.

Και τέτοιες συνθήκες εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε γεγονότα σαν κι αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες, όπου το αδιέξοδο και η απόγνωση παίρνουν το πάνω χέρι από τη λογική. Δεν ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες υγείας, αποδυναμωμένες από την υποχρηματοδότηση των κυβερνήσεων, που μόνο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων μπορούν και λειτουργούν, επιβαρύνονται περισσότερο και στις πλάτες του προσωπικού πέφτουν μεγαλύτερα βάρη. Νομίζουμε ότι μόνη λύση είναι η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους ανθρώπους αυτούς ώστε όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό να μπορούν να το κάνουν κι όσοι θέλουν να μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα, αναζητώντας εργασία κι έχοντας όλα τα δικαιώματα που δικαιούται κάθε άνθρωπος.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε το φόβο για τη διαφορετικότητα ή το φυλετικό μίσος να επικρατούν. Δεν πρέπει οι λίγες ξενοφοβικές φωνές να σκεπάζουν τη συνολική στάση των Σαμιωτών, που έχουν σταθεί δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους και τους έχουν στηρίξει. Για το λόγο αυτό συμπαραστεκόμαστε στη συνάδελφό μας.

Γιατί έδωσε ένα μάθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Γιατί θεώρησε ότι ο ρόλος της δεν είναι μόνο η διδασκαλία γραμματικών κανόνων κι αριθμητικών πράξεων αλλά η διαμόρφωση ώριμων δημοκρατικών πολιτών. Και μαζί μ’ αυτήν εκτιμούμε ότι διώκεται κάθε εκπαιδευτικός.

Να αποσυρθούν τώρα οι κατηγορίες από τη συνάδελφο.
Η παιδαγωγική ελευθερία δεν ποινικοποιείται.
Όχι στο διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση τη φυλή, τη θρησκεία και το χρώμα.

ΕΛΜΕ Σάμου

Η ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ σας καλεί την Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019, στην τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου που έχει προκηρυχτεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου 2019, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου, προκειμένου να συμμετέχουμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30 στα Δικαστήρια Σάμου.
Την ημέρα εκείνη εκδικάζεται η υπόθεση της συναδέλφου αναπληρώτριας δασκάλας που διώκεται από Σύλλογο Γονέων Δημοτικού Σχολείου για τη στάση της υπέρ της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.
ΕΛΜΕ Σάμου, 17-10-2019″
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ
ΠΗΓΗ: [ ARTI news / Ελλάδα / 18.10.19 ]

Στο πλευρό της δασκάλας που διώκεται από τη Σάμο η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου καταδικάζει “απερίφραστα την κατάθεση αγωγής απ’ το Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Βαθέως σε συναδέλφισσα δασκάλα, επειδή έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή υπερασπίστηκε την φοίτηση των προσφυγόπουλων στο σχολείο της και μίλησε στους μαθητές της για την προσφυγιά. Eίναι για μας ξεκάθαρο, ότι ο ρόλος μας ως εκπαιδευτικοί είναι να διαπαιδαγωγούμε τους μαθητές μας έτσι ώστε πάνω απ’ όλα ν’ αγαπούν τους ανθρώπους, να τους διδάξουμε τις αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας. Θα πρέπει να παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και να εντείνουμε την πάλη για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό.

Ενέργειες όπως αυτή του Συλλόγου Γονέων Άνω Βαθέος δεν πρέπει και δε μπορούν να βρίσκουν την παραμικρή ανοχή τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από το σύνολο της κοινωνίας. Η κατάθεση της αγωγής από τον εν λόγω Σύλλογο δεν ήρθε βέβαια ως κεραυνός εν αιθρία.

Αποτελεί συνέχεια των αντιδράσεων Συλλόγων ή και μεμονωμένων γονέων για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, που μέχρι τώρα έχουν εκφραστεί με διάφορους τρόπους, όπως η αποχή από τα μαθήματα και οι λεκτικές επιθέσεις και προπηλακισμοί σε γονείς και εκπαιδευτικούς με διαφορετική άποψη απ’ τη δικιά τους. Τώρα, η διαφορετική αυτή άποψη αλληλεγγύης και στήριξης στα παιδιά που ήρθαν μέσα από πολέμους και κακουχίες για μια καλύτερη ζωή και βρέθηκαν κλεισμένα σε φυλακές και σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σέρνεται και στα δικαστήρια!

Απέναντι σε τέτοιες πρακτικές κανένας δεν πρέπει να βρίσκεται μόνος του. Δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού να μορφωθεί και πόσο μάλλον των παιδιών θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

• Ζητάμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα η αγωγή!
• Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς στη Σάμο καθώς και τα εκπαιδευτικά σωματεία όλης της χώρας να στηρίξουν και την ίδια και το αίτημα απόσυρσης της αγωγής.
• Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση και να υπερασπιστούν όλους τους εκπαιδευτικούς που στοχοποιούνται ή διώκονται επειδή υπερασπίζονται τα δικαιώματα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

Βρισκόμαστε στο πλευρό της συναδέλφισσάς μας, όπως και κάθε άλλου συναδέλφου που μπορεί να βρεθεί στη θέση της και καλούμε το ίδιο να πράξουν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ με συνδικαλιστική, νομική και οικονομική κάλυψη!
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Β. ΑΙΓΑΙΟ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΑΜΟΥ

Καταδικάζει τη μήνυση κατά δασκάλας στη Σάμο

Την αγωγή Συλλόγου Γονέων εναντίον δασκάλας του Δημοτικού Σχολείου Βεθέως Σάμου επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και Γυναικείοι Σύλλογοι της Σάμου (μέλη της ΟΓΕ).

Η ΑΣΓΜΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει αναλυτικά:

«Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) με οργή και αγανάκτηση ενημερώθηκε για την απόφαση κατάθεσης αγωγής και μήνυσης από αμφιβόλου νομιμότητας Γενική Συνέλευση Συλλόγου Γονέων εναντίον εκπαιδευτικού που υπερασπίστηκε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση.

Στον κόσμο που ζούμε, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σαν πρόσφυγες, διωγμένοι από την πατρίδα τους. Στη πατρίδα μας φιλοξενούμε εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς, όπου και πάλι μπροστά στο κέρδος, αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι 2ης κατηγορίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, στριμωγμένοι σε γκέτο ή αφημένοι στα χέρια διάφορων ΜΚΟ και χωρίς δικαίωμα να κατευθυνθούν στον τόπο που θέλουν και που πιθανόν να έχουν συγγενείς. Σε αυτό το τοπίο, βρίσκουν έδαφος και αναπτύσσονται ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, υποκινούμενες από το μακρύ χέρι του συστήματος, την ναζιστική-εγκληματική οργάνωση της ΧΑ.

Κανένας γονιός, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να διαχωρίζει παιδιά ανάλογα με την εθνικότητα, τη θρησκεία, τη γλώσσα. Δεν μπορεί να καταδικάζει παιδιά στην απομόνωση και τη γκετοποίηση. Δεν είναι δική τους ευθύνη, δεν είναι θέληση δική τους και των οικογενειών τους να ζουν χωρίς σπίτι, περίθαλψη, μέσα στις λάσπες και τις ακαθαρσίες.

Ως Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) καταδικάζουμε απερίφραστα το γεγονός και καλούμε όλους τους γονείς, όλους τους Συλλόγους Γονέων να “υποδεχτούν” αυτά τα παιδιά και να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους στη μόρφωση. Να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη χαρά, το παιχνίδι, τα γράμματα και την ξενοιασιά που προσφέρει το σχολείο, πολύ περισσότερο σ’ αυτά τα παιδιά που είναι θύματα του πολέμου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που επικρατεί στις χώρες τους.

Το συγκεκριμένο γεγονός πρέπει να γίνει η αφορμή για να δυναμώσει μέσα στα σχολεία η πάλη ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν κι ενισχύουν το φασισμό, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Να δυναμώσει η πάλη για έναν κόσμο ειρήνης μακριά από το φόβο του πολέμου, από την ανασφάλεια των συνεπειών των διεθνών ανταγωνισμών και από το μίσος για το “διαφορετικό”».

Ανακοίνωση Γυναικείων Συλλόγων Σάμου

Στην ανακοίνωσή τους, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου, η Ομάδα Γυναικών Καρλοβάσου και η Ομάδα Γυναικών Καρλοβάσου (μέλη της ΟΓΕ), αναφέρουν τα εξής:

«Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες γυναικών Σάμου μέλη της ΟΓΕ καταγγέλλουμε το γεγονός της κατάθεσης αγωγής σε αναπληρώτρια δασκάλα από το Σύλλογο Γονέων του Άνω Βαθέως, με την οποία ζητάνε 50.000 ευρώ!! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας στην δασκάλα του σχολείου Άνω Βαθέως η οποία έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή μίλησε στους μαθητές για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην μόρφωση, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα, θρησκεία.

Οι αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, θα πρέπει να καλλιεργούνται από όλους και να αναδεικνύονται ως τη θωράκιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πρέπει, όλες οι εργαζόμενες , οι γονείς και οι μαθητές των σχολείων να απομονώσουν αυτούς που θέλουν να σέρνουν σε δικαστήρια όποιον υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτά, όποιον δηλαδή έχει διαφορετική άποψη απ’ τη δική τους.

Καλούμε τις γυναίκες, τους γονείς και του εκπαιδευτικούς του νησιού μας να υπερασπιστούν αυτές τις αξίες, να μην ανεχτούν πρακτικές αδιαφορίας, μίσους, εκδίκησης, τρομοκρατίας και προσπάθειες ποινικοποίησης του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Καταδικάζουμε τη σημερινή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, για την απάνθρωπη πολιτική που ασκούσαν και ασκούν και σήμερα για το μεταναστευτικό.

• Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα, ανεξαιρέτως, τα παιδιά, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχια και πολέμους.

• Γινόμαστε ασπίδα προστασίας σε όσους διώκονται στον αγώνα για τις ανθρώπινες αξίες.

• Ζητάμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα η αγωγή.

• Βρισκόμαστε στο πλευρό της αναπληρώτριας δασκάλας η οποία δεν είναι μόνη σε αυτόν τον κοινό αγώνα»


ΠΗΓΗ: 902.gr