Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΜΩΒ – 19 Οκτωβρίου

Από το Δ.Σ. του Μωβ

Επιτυχημένη κρίνεται η ετήσια Γενική Συνέλευση του Μωβ, στις 19 Οκτωβρίου, κυρίως για την ποιοτική συζήτηση που εξελίχθηκε, στο φιλόξενο χώρο του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, στην οδό Νοταρά στα Εξάρχεια. Ήρθαν αρκετά από τα μέλη και αρκετές φίλες, γράφτηκαν και καινούρια μέλη. Αυτή τη φορά δεν είχαμε παρουσία από εκπροσώπους οργανώσεων που είχαν κληθεί, αλλά μόνο ένα χαιρετισμό από την αντισεξιστική ομάδα της ΔΕΑ, που δημοσιεύουμε παρακάτω. 
Είχαμε όμως τη συμμετοχή από νέα κοπέλα της πρώην ομάδας γυναικών του City Plaza, με την οποία συνεργαστήκαμε στο παρελθόν, καθώς και μιας Αφρικανής την οποία είχαμε γνωρίσει κρατούμενη στην Πέτρου Ράλλη και είχαμε κινητοποιηθεί για την απελευθέρωσή της και την επανένωση με την 6χρονη κορούλα της.

Κατά την αρχή της συνέλευσης η Αλεξία Τσούνη πρόβαλε βίντεο που είχε συνθέσει με όλες τις δράσεις του Μωβ το διάστημα που αναφέρεται, αλλά θεωρείται ατελές και θα το δημοσιεύσουμε σύντομα όταν ολοκληρωθεί.

Δημοσιεύουμε εδώ πρώτα την κεντρική ομιλία που είναι προϊόν διαβούλευσης του απερχόμενου Δ.Σ. του Μωβ, που περιέχει την παρουσίαση, τις αναλύσεις και τους προβληματισμούς μας. 
Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση της συζήτησης, στην οποία αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και προτάσεις. Οι προτάσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δράσης για την επόμενη χρονιά, που παρουσιάστηκε και ψηφίστηκε από τη συνέλευση.

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε το χαιρετισό που μας έστειλε η αντισεξιστική ομάδα της ΔΕΑ και μετά την έκθεση πεπραγμένων, των 11 μηνών που καλύπτει η συνέλευση, καθώς και των συνεργασιών με τις οποίες πλουτίσαμε τις δράσεις μας. Ακολουθεί η παρουσίαση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας και των δικών της πεπραγμένων.

Ο διοικητικός απολογισμός στον οποίο αναφέρεται η αρχική κεντρική ομιλία και τα πεπραγμένα, υπερψηφίστηκαν στο τέλος της συνέλευσης. Ο οικονομικός απολογισμός και η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής επίσης υπερψηφίστηκαν, αλλά δεν δημοσιεύονται εδώ. Μοιράστηκαν στα μέλη και είναι στη διάθεση όσων μελών δεν παρευρέθηκαν. Επίσης δημοσιεύουμε τον περσινό απολογισμό δράσης, στον οποίο σημειώνουμε τι πραγματοποιήσαμε και τι όχι.

Στο τέλος του αναλυτικού και μακροσκελούς δημοσιεύματός μας, βάζουμε το πρόγραμμα δράσης για το ερχόμενο έτος που επίσης υπερψηφίσαμε και θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Εισαγωγή στη συνελευση 2019
Εκφωνήθηκα από τη Σίσσυ Βωβού, και είναι συλλογική επεξεργασία

Ο φεμινισμός και το Μωβ στη σημερινή κατάσταση

Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου να πω μια σημαντική φράση που άκουσα χθες από έναν επιστήμονα: Μην βγούμε στον ωκεανό της γνώσης, γιατί η γνώση είναι ωκεανός και κινδυνεύουμε να πνιγούμε.

Έχουμε τη χαρά να ζούμε σε ωραίες ημέρες για το παγκόσμιο γυναικείο φεμινιστικό κίνημα. Μεγάλος είναι ο αγώνας για την ισότητα των μισθών, που έχει αποκτήσει μαζικότητα κατά τα δύο τελευταία χρόνια κυρίως με τις μαζικές και εμβληματικές απεργίες της 8ης Μάρτη σε Ισπανία, Αργεντινή και πολλές χώρες του κόσμου με μικρότερες κινητοποιήσεις.

Η απεργία από δουλειά και σπίτι, σηματοδοτεί την απαίτηση των γυναικών να αναγνωριστεί κάθε είδους δουλειά που προσφέρουμε, πληρωμένη και απλήρωτη, στο χώρο της παραγωγής και της οικονομίας και στο χώρο της αναπαραγωγής, στην οικογένεια και στις προσωπικές μας σχέσεις. Μέχρι τώρα, μια γυναίκα που δεν δούλευε εκτός νοικοκυριού και χώρου αναπαραγωγής της ζωής, θεωρείτο ότι δεν δουλεύει. Ότι κάθεται. Κι αυτό επειδή δεν πληρωνόταν. Τα τελευταία χρόνια, η απαίτηση είναι να αναγνωριστεί ως κοινωνικά χρήσιμη και κρίσιμη η δουλειά της αναπαραγωγής, να υπολογίζεται στο εθνικό εισόδημα και μάλιστα απαιτούνται επιδόματα για γυναίκες (και σπανιότερα άντρες) που φροντίζουν μέλη της οικογένειας που βρίσκονται σε δυσκολία, όπως ηλικιωμένους, αναπήρους. Αυτό δεν ταυτίζεται σε καμιά περίπτωση με το αίτημα για μισθό στη νοικοκυρά.

Στην Ελλάδα είχαμε τη χαρά να κινητοποιηθούμε για τις 8 του Μάρτη 2019, με περιορισμένες αλλά κρίσιμες απεργιακές δράσεις, ενώ για την 8 Μάρτη που έρχεται ήδη ετοιμάζονται νέες και μαζικότερες κινητοποιήσεις, κι εμείς είμαστε σε συνεργασία με τη Συνέλευση 8ης Μάρτη που συσπειρώνει κάποιες γυναικείες συλλογικότητες και τμήματα σωματείων.

Άλλος μεγάλος χώρος δραστηριοτήτων είναι φυσικά η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, όπου επίσης υπάρχει μεγάλη κινητικότητα παγκοσμίως τόσο για τις γυναικοκτονίες όσο και για άλλες, πιο συνηθισμένες μορφές βίας, που μέχρι τώρα γίνονταν ανεκτές και θεωρούντο αναπόφευκτες. Το κίνημα #Metoo# παραμένει ζωντανό και εξελίσσεται σε έκταση και σε μορφές. Όμως, το σημαντικό αίτημά μας για την αναγνώριση της αυτοάμυνας σε περιπτώσεις έμφυλης βίας, δεν έχει γίνει δεκτό, ενώ αυτό για τον ορισμό του βιασμού με βάση τη συναίνεση έγινε δεκτό μετά από φεμινιστικές κινητοποιήσεις τον περασμένο Ιούνιο.

Ένας μεγάλος και σκοτεινός αριθμός είναι οι βιασμοί, όπου λίγοι εξακολουθούν να καταγγέλλονται και ακόμα λιγότεροι να τιμωρούνται. Και δεν ξεχνάμε πόσοι βιασμοί οδηγούν ακόμα και στη θανάτωση γυναικών, παγκοσμίως, αλλά και εδώ, όπως στην περίπτωση της Ελένης Τοπαλούδη και της Αμερικανίδας Σούζαν Ίτον για να μιλήσουμε για τις πιο πρόσφατες.

Ο χώρος του τράφικινγκ πρωτίστως για σεξουαλική εκμετάλλευση εξακολουθεί να ανθεί, δυστυχώς, ενώ τα κυκλώματα δρουν για χρόνια χωρίς να ενοχλούνται, αφού οι συλλήψεις είναι σπάνιες. Η εμπορία ανθρώπων όμως έχει και μια άλλη μορφή, που ήρθε στην επιφάνεια πρόσφατα, με την εμπορία κυήσεων και γενετικού υλικού (ωαρίων) που γίνεται εκτός νόμου.

Υπάρχει όμως και η νόμιμη εμπορία που ονομάζεται παρένθετη μητρότητα με ό,τι αυτό σημαίνει, όπου γυναίκες χαμηλών εισοδημάτων ή μετανάστριες υπογράφουν συμβόλαια και γεννούν κατά παραγγελία, με ωάρια από άλλες γυναίκες, παιδιά κατά παραγγελία. Εδώ δυστυχώς ο ελληνικός νόμος είναι ο πιο επιτρεπτικός της Ευρώπης ώστε να γίνεται η μεγαλύτερη και βαθύτερη εκμετάλλευση των αναπαραγωγικών λειτουργιών κάποιων γυναικών και να θησαυρίζουν τα σχετικά κυκλώματα γιατρών και μεσιτών με βάση τον υπάρχοντα νόμο ή στα όριά του. Η έννοια της γέννησης των ανθρώπων αντικαθίσταται εδώ με την έννοια της κατά παραγγελία και πληρωμή παραγωγής ανθρώπων. Οπότε, εκτός από το θέμα της εκμετάλλευσης του γυναικείου σώματος, υπάρχει και θέμα βιοηθικής.

Γενικότερα σήμερα στον κόσμο οι γυναίκες βρίσκονται στην πρωτοπορία των κοινωνικών αλλαγών, και αυτό φάνηκε πολύ έντονα με το μεγάλο κίνημα που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και ακόλουθα σε όλο τον κόσμο, μετά την εκλογή του Τραμπ και τις επιθέσεις του στα δικαιώματα των γυναικών. Και εκτός Ευρώπης όμως, οι γυναίκες φυλάνε τη γη και δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ επίσης φυλάνε τη δημοκρατία και δραστηριοποιούνται σε κινήματα όπως στη Ροτζάβα της Βόρειας Συρίας, η οποία βρίσκεται υπό φοβερή απειλή ή όπως στην Τσιάπας του Μεξικού εδώ και δεκαετίες.

Το Μωβ είναι μια γυναικεία φεμινιστική οργάνωση, που βασίζεται στο κοινωνικό υποκείμενο γυναίκες και στους αγώνες που έχουν δοθεί και τους πολύ περισσότερους που μένει να δοθούν για την επίτευξη της ισότητας, για να προχωρήσουμε σε μια κοινωνία χωρίς εξουσίες και για την απρόσκοπτη συμμετοχή των γυναικών σε κάθε είδους δημόσιων δρώμενων. Η έννοια του περιορισμού των γυναικών στα οικιακά και τα ιδιωτικά καθήκοντα της αναπαραγωγής δεν είναι πια ιδεολογικά κυρίαρχη και παντού συμβαίνει να συνδυάζονται σε διαφορετικούς βαθμούς με την κοινωνικοποίηση των δραστηριοτήτων των γυναικών. Επίσης τα στερεότυπα για τους ρόλους και τα καθήκοντα των γυναικών, γι’ αυτό που μας κάνει γυναίκες, σύμφωνα με την πατριαρχική ματιά και κανονικοποίηση, αλλάζουν.

Παραμένει αλήθεια αυτό που λέει η Σιμόν ντε Μποβουάρ, ότι γυναίκες δεν γεννιόμαστε, γινόμαστε, μέσα από την ιδεολογική επίδραση που προέρχεται από όλους τους πόρους της κοινωνίας. Για εμάς ο όρος κοινωνικό φύλο, φυσικά για γυναίκες και άντρες, σημαίνει την κατασκευή της συνείδησης και των κοινωνικών στερεοτύπων, που αλλάζουν μεν, ο πυρήνας τους όμως παραμένει. Αυτό για εμάς δεν σημαίνει τη διάλυση του φύλου ή τη σχετικοποίηση του βιολογικού φύλου. Φυσικά η απαίτηση για αυτοπροσδιορισμό του κοινωνικού φύλου που δεν βασίζεται στο βιολογικό έχει πολλά θετικά στοιχεία, καλύπτει μια γκάμα ανθρώπων που έχουν αγανακτήσει με τους επιβεβλημένους ρόλους, αμφισβητεί με το δικό του τρόπο τις κυρίαρχες “δεοντολογίες”.

Όσον μας αφορά, εξακολουθούμε να διεκδικούμε την ορατότητα και μέσα από τη γλώσσα, οπότε διατηρούμε και απαιτούμε την εκφώνηση του αρσενικού και θηλυκού, κάτι που αμφισβητείται παραδοσιακά από την πατριαρχία αλλά τελευταία και από τάσεις που πιστεύουν στη ρευστοποίηση του φύλου. Παρά τις εξελίξεις στην έρευνα και την τεχνολογία αναφορικά με τα φύλα, παραμένει η κατηγορία γυναίκες με όλα της τα σκληρά και διαχρονικά στοιχεία που ορίζουν την “κατωτερότητα”, εμμένει η πατριαρχία, που σημαίνει την αντρική εξουσία επί των γυναικών και απαιτείται πολύς αγώνας για την υπέρβαση αυτού του σχήματος, από το αυτόνομο γυναικείο-φεμινιστικό κίνημα. Και να σημειώσουμε εδώ ότι η πατριαρχία είναι στοιχείο που βρίσκεται σε όλες τις τάξεις, σε όλα τα μορφωτικά επίπεδα, σε όλες τις φυλές, σε όλες τις περιοχές του κόσμου, με τις μεγάλες διαφορές φυσικά.

Οπότε, όπως λέμε στην αρχή, τα πράγματα αλλάζουν, οι απαιτήσεις των γυναικών αλλάζουν, αλλά η κατάσταση δεν πάει πάντα προς το καλύτερο, αν πάρουμε μόνον υπόψιν την καταλυτική εμπορευματοποίηση των γυναικείων σωμάτων, της εμφάνισης και της ομορφιάς, την εμένουσα αντικειμενοποίηση της γυναικείας σεξουαλικότητας και υποτιθέμενης θηλυκότητας, τα οποία είναι και βάση για τις επιθετικές συμπεριφορές και την κουλτούρα του ελέγχου των σωμάτων των γυναικών. Οι σχετικές εκπομπές στην τηλεόραση και τα περιοδικά σπάζουν ταμεία, ενώ τα “προϊόντα” ομορφιάς είναι αδιαπραγμάτευτα για το στάτους των γυναικών, τόσο για τις έχουσες όσο και για τις φτωχότερες.

Να σημειώσουμε εδώ ότι Το Μωβ είναι μια οργάνωση που δεν πρόσκειται σε κανένα κόμμα ή πολιτικό χώρο, όπως το λέει και το καταστατικό μας, παρά το φυσιολογικό γεγονός ότι αρκετές από τα μέλη ή τις φίλες είναι μέλη διαφόρων πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων. Αυτό μας δίνει τη δύναμη της ανεξαρτησίας, αλλά και μας αφαιρεί δύναμη γιατί δεν έχουμε τις “πλάτες” κάποιου πολιτικού φορέα ή χώρου.

Δυστυχώς, ένα εδάφιο από την περσινή ομιλία στη γενική συνέλευση, παραμένει επίκαιρο. “Το Μωβ έχει δυναμική αλλά και αποδυνάμωση. Ας πούμε ότι η κατάστασή του αντικατοπτρίζει ένα γενικότερο κλίμα στο χώρο των κοινωνικών κινημάτων. Χρειάζεται νέο αίμα, κυρίως από νέες γυναίκες, και δραστηριότητα σε χώρους νέων γυναικών, τόσο εργαζομένων όσο και φοιτητριών.” Είχαμε τη χαρά φέτος στις μεγάλες κινητοποιήσεις να έχουμε εκατοντάδες νέων γυναικών στα πανό μας, αλλά στο Μωβ δεν έχουμε την επιθυμητή ανανέωση.

Το κοινωνικό τοπίο στο οποίο λειτουργούμε και αγωνιζόμαστε, παραμένει η οικονομική κρίση και ο νεοφιλελευθερισμός, και η προσπάθεια αφαίρεσης κεκτημένων από τις γυναίκες, την ίδια στιγμή που γίνεται μεγάλος αγώνας για τη βελτίωσή αυτών των κεκτημένων. Εδώ υπάρχει αντιφατικότητα, ο αγώνας συνεχίζεται. Να τονίσουμε όμως τη συνέχιση και αύξηση των πολεμικών επιχειρήσεων παγκοσμίως, με τη Συρία να παραμένει στο κέντρο των πολέμων, ενώ η επίθεση του τουρκικού κράτους εναντίον των Κούρδων να φέρνει νέα δεινά, θανάτους, ξεριζωμούς εκατοντάδων χιλιάδων ήδη μέσα σε λίγες ημέρες. Το εγχείρημα της Ροτζάβα στη Βόρεια Συρία κινδυνεύει να εξαλειφθεί, αλλά η συμμετοχή και η αντίσταση των γυναικών εκεί ήταν και παραμένει εμβληματική.

Οι στρατιές των απελπισμένων προσφύγων, θυμάτων κυρίως του πολέμου αλλά και της φτώχειας, εξακολουθούν να αυξάνονται, με τις γυναίκες να πιέζονται πολύ περισσότερο από την έμφυλη βία την οποία υφίστανται αλλά και την καταπίεση και τον έλεγχο που υφίστανται στο πλαίσιο των δικών τους κοινοτήτων. Η δική μας απάντηση είναι η υποδοχή και η υποστήριξη των ίσων δικαιωμάτων για όλους και όλες, σε αντίθεση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξακολουθούν να είναι αποτρεπτικές και οδηγούν στην παράνομη μετακίνηση και διακίνηση, με αποτέλεσμα πολλούς θανάτους, αλλά και βασανιστική καθημερινότητα σε κάθε Μόρια αυτής της Ευρώπης. Και δεν ξεχνάμε ότι αυτές οι πολιτικές έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ακροδεξιών πολιτικών φορέων σε όλη την Ευρώπη.

Η διεθνιστική αλληλεγγύη, όσον μας αφορά, είναι σημαντικό στοιχείο κάθε φεμινιστικής πολιτικής, γι’ αυτό το Μωβ το χρόνο που πέρασε είχε διάφορες επαφές και δραστηριότητες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στην Παλαιστίνη, σε συνεργασία με τις εκεί γυναικείες συλλογικότητες, και την παραγωγή του εξαιρετικού φιλμ Piece versus Peace που έχει ήδη πολλές προβολές και είναι το καμάρι μας. Ακόμα με την μετάβασή μας στο Μπανγκλαντές τον Απρίλιο του 2019 και τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων του κόσμου, για την εθνότητα των Ροχίγκια. Στις διεθνιστικές αυτές δράσεις πρωτοστατεί η Αλεξία Τσούνη.

Μεγάλη πρόοδο για την Ελλάδα αποτελεί η συντριβή της εγκληματικής φασιστικής οργάνωσης στις τελευταίες εκλογές, με την αναμονή τώρα για την πλήρη διάλυσή της αν βγει η σωστή απόφαση για τη διάλυση της εγκληματικής οργάνωσης από την εξελισσόμενη δίκη. Δυστυχώς όμως, οι αντιδραστικές και ολοκληρωτικές ιδέες κρατούν, φορούν γραβάτα και μετακινούνται σε άλλες πολιτικές στέγες.

Σημαντική αρνητική εξέλιξη των τελευταίων μηνών είναι η μετονομασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας σε Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας, κατά τα πρότυπα της Τουρκίας πριν λίγα χρόνια. Υπήρξε και εξακολουθεί να εξελίσσεται αντίδραση για τη μετακίνηση της Ισότητας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, στην οποία συμμετείχε και το Μωβ, με το εύλογο επιχείρημα ότι η Ισότητα δεν είναι θέμα Εργασίας αλλά καθολικό ζήτημα που αφορά όλες τις πολιτικές. Επιπλέον η απαίτησή μας, είναι να δημιουργηθεί αυτόνομο υπουργείο Ισότητας.

Καταλήγουμε όπως είχαμε πει και πέρυσι στην αντίστοιχη συνέλευση, ότι πορευόμαστε με γνώμονα την αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών και την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν θέλουμε να είμαστε θύματα της πατριαρχίας και των κρατικών πολιτικών, είτε είμαστε ντόπιες είτε μετανάστριες, και αγωνιζόμαστε για ένα ισχυρό και ανεξάρτητο φεμινιστικό κίνημα που θα πιέζει για θεσμικές αλλαγές αλλά συγχρόνως και κυρίως, θα αγωνίζεται για την αλλαγή των συνειδήσεων.

Η συζήτηση που ακολούθησε-συνοπτικά

Ακολούθησε συζήτηση, με τοποθετήσεις και προτάσεις. Τις τοποθετήσεις τις αναφέρουμε εδώ, ενώ της προτάσεις τις εντάσσουμε στο πρόγραμμα δράσης το οποίο το έχουμε συμπληρώσει.

Έγινε διάλογος για τα μέσα προβολής των δράσεών μας, για τη δημοσιοποίηση και προβολή των διαφόρων εκδηλώσεών μας.
Αναφέρεται με ένταση το θέμα της κλιματικής αλλαγής και του οικοφεμινισμού. Αναφορά στη σύνδεση με το πολιτικό και τον καπιταλισμό.
Τοποθέτηση για τον “οικοφεμινισμό” και την κλιματική αλλαγή. Ενημέρωση για συμφωνία εκχώρησης για εξόρυξη-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Ενημέρωση για δράσεις-αντιδράσεις όπου μπορούμε να συμμετάσχουμε. Ενημέρωση για τη γυναικεία ομάδα “Βρυσούλες”, που κάνει δράσεις με χορό και τραγούδι εναντίον των εξορύξεων. Ζητείται να ανοίξει συζήτηση και να γίνει προβολή του οικοφεμινισμού και της σύνδεσης του φεμινιστικού κινήματος με την οικολογία.

Στηλιτεύεται το γεγονός ότι οι αποφάσεις της περσινής συνέλευσης για το “παρατηρητήριο” της τηλεόρασης, και το “Σπίτι των γυναικών” δεν ακολουθήθηκαν, τουλάχιστον όχι επαρκώς.

Αναφέρεται ότι οι γυναικοκτονίες πρέπει να αναδειχθούν ιδιαιτέρως, και μάλιστα επειγόντως ενόψη της 25ης Νοέμβρη.

Αναφορά στη μελέτη μας για την παρένθετη μητρότητα όπου συνδέεται το θέμα οικολογία και φεμινισμός. Ισχυρή αντίρρηση στο αίτημα για αμοιβή “οικιακά απασχολούμενης” γυναίκας. Εκφράζεται ο φόβος ότι εκχωρούμε πράγματα που εμείς οι γυναίκες αγωνιστήκαμε και τα κερδίσαμε. Διεκδικούμε πρωτίστως τη συμμετοχή στην παραγωγή και όχι το κλείσιμο στο σπίτι.

Επίσης, γίνεται έκκληση να είμαστε πιο συστηματικές στη δουλειά μας, ιδιαίτερα στις διαβουλεύσεις που ανοίγουν για τους καινούριους νόμους (π.χ. Στο νέο Ποινικό Κώδικα, επικεντρωθήκαμε στο βιασμό, μας ξέφυγαν οι μαστροπίες κλπ.).

Γίνεται ενημέρωση για το “Σύλλογο Συνεπιμέλεια, ο οποίος αποτελείται από άντρες οι οποίοι θέλουν να εκδικηθούν τις γυναίκες τους ενώ και παράλληλα κάνουν συστηματικά προτάσεις στις διάφορες διαβουλεύσεις. Στο νομοσχέδιο για την εξάλειψη των διακρίσεων βάσει φύλου, έφυγαν οι διατυπώσεις αρσενικό θηλυκό στη γλώσσα. Αυτό μας ξέφυγε διότι δεν διαβάζουμε τα νομοσχέδια για να παρεμβαίνουμε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι πρέπει να φτάσει η φωνή μας στους δημοσιογράφους και στα δικαστήρια.

Εκτιμήθηκε ότι υπάρχει μια διαστρέβλωση που γίνεται σχετικά με τις κατακτήσεις των γυναικών (π.χ. Επιδόματα) και ότι αν δοθούν και στους άντρες αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς χάνουμε κάτι. Αυτό είναι στο πλαίσιο της ισότητας. Όσον αφορά τις επιτυχίες της οργάνωσης, διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι σε άλλα πετυχαίνουμε και σε άλλα όχι, όσον αφορά π.χ. Τις συζυγοκτονίες η οργάνωσή μας έχει παράξει έργο (έστω και με αυτή τη θλιβερή περίσταση). Επίσης αναφέρεται η ανάγκη δούμε το θέμα του δημόσιου χώρου και της σεξιστικής παρενόχλησης.

Τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο να συμμετέχουμε στη συνέλευση 8ης Μάρτη. Επίσης, να παρουσιάσουμε το ντοκιμαντέρ που έχει φτιάξει ένας δημοσιογράφος σχετικά με την παρένθετη μητρότητα, το οποίο το θεωρούμε καλή ανάλυση και τοποθέτηση, και να ακολουθήσει συζήτηση. Αναφέρεται ότι αυτή η προβολή θα δώσει μια ευκαιρία να μαζέψουμε κόσμο σε μια εκδήλωση για την παρένθετη.

Ως προς τα διεθνιστικά, αναφέρεται η ανάγκη συνέχειας επαφών που είχαμε με Παλαιστίνη και Μπανγκλαντές. Αναμένουμε την ημέρα της δίκης στο Μπανγκλαντές και θα μπορούσαμε να κάνουμε εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στην Αθήνα. Επίσης έχουμε προχωρήσει για τους φεμινιστικούς περιπάτους.

Χαιρετισμός προς τη συνέλευση:

Από την αντισεξιστική ομάδα ΔΕΑ σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις διαδικασίες σας. Θεωρούμε πολύ σημαντική τη συμβολή σας στο φεμινιστικό κίνημα και εξαιρετικά πολύτιμη τη συμμετοχή σας σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη του φεμινιστικού κινήματος. Ιδιαίτερα το διαδικτυακό περιοδικό ΜΩΒ παρεμβαίνει στο διάλογο εντός του κινήματος σε κρίσιμα ζητήματα, επικαιρότητας αλλά και θεωρίας ενώ ενημερώνει για πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία δεν προβάλλονται από τα επίσημα ΜΜΕ. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενες που συναντιόμαστε τα τελευταία χρόνια στους δρόμους των γυναικείων διεκδικήσεων και που μοιραστήκαμε την εμπειρία της διοργάνωσης της πρώτης φεμινιστικής απεργίας στην Ελλάδα στις 8 Μάρτη του 2019. Είμαστε σίγουρες ότι θα συνεχίσουμε και θα βαθύνουμε τη συνεργασία μας στις μάχες που έρχονται και μέσα από τη Συνέλευση 8ης Μάρτη.
Με φεμινιστικούς χαιρετισμούς

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΩΒ
ΑΠΟ 10-11-18 ΕΩΣ 31-9-19

Η Προηγούμενη γενική συνέλευση έγινε στις 9-11-18. Εδώ αναφέρουμε όλες τις δράσεις αναλυτικά, από το τέλος της αναφερόμενης περιόδου προς την αρχή

▶ Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κορίνθου 29-9: Ομιλία της Αλεξίας Τσούνη για τις γυναίκες πρόσφυγες

▶ Θήβα εξελίξεις στη φυλακή. Επισκέψεις μια φορά το μήνα μαζί με άλλες συλλογικότητες. Τελευταία μας αναφέρθηκε κακοποίηση από μια κρατούμενη, εμείς το καταγγείλαμε και από τότε (Ιούλιος) μας δεν μας επιτρέπουν τις επισκέψεις. Επίσης προσφέραμε να φιλοξενήσουμε 2 φυλακισμένες που δεν έχουν οικογενειακό πλαίσιο για την άδειά τους, αλλά απορρίφθηκε κι αυτό. Έχουμε τώρα 4 κρατούμενες που επισκεπτόμαστε.

▶ Είχαμε μια κοπέλα για πρακτική για το Μωβ από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, δούλεψε για 3 μήνες, οπότε τελείωσε η σύμβασή της, ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε άλλη. Έχουμε κάνει αίτημα.

▶ Πέτρου Ράλλη: Πηγαίνουμε μια φορά το μήνα με ανθρωπιστική βοήθεια, Κυρίως τηλεκάρτες που κοστίζουν. Τελευταία επίσκεψη 22 Σεπτ. Κάναμε διακοπή δυο μήνες το καλοκαίρι, λόγω αδειών.

▶ Συμμετέχουμε στη διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή 20 Σεπτ. Με πανό. Στη διαδήλωση για Π. Φύσσα συμμετείχαμε χωρίς πανό.

▶ Κατά τις 10 Αυγούστου η Αλεξία Τσούνη έκανε μια πολύ σημαντική παρέμβαση για προσφύγισσες (τρεις οικογένειες με μικρά παιδιά) που ήταν έξω από τη δομή του Ελαιώνα σε φρικτή κατάσταση. Στις δράσεις συμμετείχαν και άλλα μέλη του Μωβ. Έχουμε κάνει προσφυγή και για ρατσιστική συμπεριφορά γυναίκας αστυνομικού στο ίδιο σημείο.

▶ Κάμπινγκ 5-8 Σεπτεμβρίου: επιτυχία για το κάμπινγκ, η συμμετοχή λίγο περισσότερο από πέρυσι, οι συζητήσεις πολύ ποιοτικές. Κάποιες από αυτές τις έχουμε ήδη δημοσιεύσει στο Μωβ. Αναμένουμε τις υπόλοιπες. Αποφασίστηκε να οργανώσουμε μια ή περισσότερους φεμινιστικούς περιπάτους για να αναφέρουμε στιγμές από την ιστορία του γυναικείου-φεμινιστικού κινήματος. Ακόμα είναι σε εξέλιξη η διαμόρφωση των δρομολογίων.

▶ Συμμετοχή στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθήνας με δικές μας εκδηλώσεις 28 έως 30-6-19. Κυρίως με μετανάστριες (αφρικανές-φιλιππινέζες) και με την προβολή του φιλμ για την Παλαιστίνη. Επίσης τραπεζάκι και πανό.

▶ Συμμετείχαμε στις 28 Ιουνίου σε εκδήλωση διαμαρτυρίας των Φιλιππινέζων μπροστά στην πρεσβεία τους στο Ψυχικό, για σοβαρά θέματα, κυρίως συντάξεων.

▶ Αντιρατσιστική γιορτή 16 Ιουνίου, μίλησε η Στέλλα Σάμου εκ μέρους του Μωβ με θέμα την παρένθετη μητρότητα.

▶ Συμμετείχαμε στη διαδήλωση 6 Ιουνίου για το θέμα του Ποινικού Κώδικα, άρθρο για τον ορισμό της συναίνεσης στο βιασμό. Η κατάληξη ήταν θετική. Δυστυχώς πέρασε η αποποινικοποίηση της εκμετάλλευσης πόρνης, και το πήραμε είδηση μετά.

▶ 1/5 δημόσια διαμαρτυρία στην κυπριακή πρεσβεία για τη σφαγή των μεταναστριών στην Κύπρο, στο πλαίσιο της Πρωτομαγιάς. Σε συνεργασία και με την Συνέλευση 8ης Μάρτη.

▶ Γυναίκες και πόλη, εκδήλωση που οργανώθηκε από το Πάντειο (εργασήτιο σπουδών φύλου) μίλησε η Γεωργία Πετράκη για το θέμα συνολικά και η Σίσσυ Βωβού (μεταξύ άλλων), επικεντρώνοντας στο θέμα των φυλακών για όσες πόλεις έχουν φυλακές στην περιφέρειά τους. Συνεγασία με την ΧΕΝ Θηβών. Το έχουμε δημοσιεύσει.

▶ 30/5, έκτακτη συνάντηση με θέμα την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Οι αποφάσεις που πήραμε είναι ακόμα σε εξέλιξη και αναμονή. Για την δημιουργία στήλης για γεγονότα και πρόσωπα το έχουμε συμφωνήσει με την κολεκτίβα που μας υποστηρίζει ηλεκτρονικά, περιμένουμε το οικονομικό. Επίσης αποφασίσαμε για την ενημέρωση από δύο ακόμα χώρες, Ιταλία και ΗΠΑ, δεν υπάρχει ακόμα τροφοδότηση.

▶ Φεστιβάλ γυναικών: Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια τον Μάιο από τη Βίλμα Μενίκη και την Νένα Βενετσάνου, στην οποία συμμετέχουμε, πήγαμε σε μια συνάντηση. Προς το παρόν έχει παγώσει.

▶ Αποφασίσαμε να οργανώσουμε εκδήλωση με θέμα την παρένθετη μητρότητα, το Νοέμβρη, στο πλαίσιο της βίας κατά των γυναικών. Ήδη έχουν γραφεί άρθρα.

▶ Ομιλία της Αλεξάνδρας Μακρή σε συνέδριο για τη Ρώσικη επανάσταση, 14/4, όπου είχε προσκληθεί ως Μωβ, για την πολιτική που ακολουθήθηκε στο θέμα των γυναικείων δικαιωμάτων.

▶ Μπανγκλαντές: Επίσκεψη στον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων (Ροχίγκια) του κόσμου από Αλεξία Τσούνη Απρίλιο 2019. Συνεντεύξεις και επισκέψεις σε οργανώσεις. Επίσης συμμετοχή στον αγώνα των γυναικών για ίση αμοιβή εκεί.

▶ Μόρια επίσκεψη και παρεμβάσεις για την αποκάλυψη του κολαστηρίου. Αλεξία Τσούνη – Οκτώβριος 2018

▶ Τελείωσε το βίντεο που έφτιαξε η Αλεξία Τσούνη και ο Γιώργος Γιαννόπουλος για Παλαιστίνη, πρώτη προβολή στις 2 Μαρτίου, όπου είχαν έρθει και τρεις Παλαιστίνιοι, δυο άντρες και μια γυναίκα, μεγάλη επιτυχία προσέλευσης κόσμου. Μέχρι σήμερα έχει κάνει 10 προβολές, με μεγάλη συμμετοχή και συνδιοργάνωση και πήγε σε φεστιβάλ στη Λέσβο στις 5 Οκτωβρίου. Τίτλος: Piece v peace.

▶ Προβολή του ανωτέρω βίντεο στις Βρυξέλλες στις 29 Μαρτίου με μαζική συμμετοχή και σημαντική συζήτηση.

▶ Διαδήλωση με τους Παλαιστίνιους που είχαν έρθει μπροστά στην ισραηλινή Πρεσβεία στις 7 Μάρτη.

▶ Δρώμενο για το Παλαιστινιακό με χαρταετούς την Καθαρή Δευτέρα.

▶ Εκδήλωση του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Παντείου, με θέμα «Γυναικοκτονίες: Διαπιστώσεις, ερωτήματα και ερωτηματικά » στις 14/3. Μίλησαν μεταξύ άλλων η Γεωργία Πετράκη και η Αλεξία Τσούνη

▶ Για 8 Μάρτη συμμετέχουμε στη “συνέλευση 8 Μάρτη” από την ίδρυσή της, από τον Απρίλιο. Είναι σε εξέλιξη οι δράσεις της. Δεν μας εκφράζει πολύ η γλώσσα γιατί περιλαμβάνει κάποια στοιχεία διάλυσης φύλου, αλλά έχει καλή απεύθυνση στις εργαζόμενες γυναίκες και τα δικαιώματά τους.

▶ Εκδήλωση της Αμνηστίας για το θέμα συναίνεσης στο βιασμό, τον Απρίλιο, συμμετείχαμε.

▶ Πήγαμε για το Εφετείο της Ζωής Δαλακλίδου στην Κομοτινή, στις 2 Απριλίου, κατόπιν πρόσκλησης της αδελφής της δολοφονημένης. Το Εφετείο αναβλήθηκε εκείνη την ημέρα, κρίμα ο κόπος με τα 850 χιλιόμετρα, το Εφετείο έγινε μετά από μερικές ημέρες και η ποινή παρέμεινε η ίδια. Μιλήσαμε με ομάδες φοιτητριών που οργάνωσαν την αλληλεγγύη στη δίκη, με πανό και συμμετοχή.

▶ Επανεκδόσαμε την κάρτα του Μωβ, 200 ευρώ, οικονομικά δύσκολο.

▶ Εκδήλωση για γυναικοκτονίες στο Πάντειο, 14 Μαρτίου, ομιλήτρια η Αλεξία Τσούνη. Έχουμε δημοσιεύσει την εμπεριστατωμένη ομιλία της

▶ Συμμετοχή στην αντιρατσιστική διαδήλωση της 16ης Μάρτη.

▶ 8 Μάρτη, δύο πορείες, απεργία-πορεία το μεσημέρι και πορεία το απόγευμα, πολύ καλή η συμμετοχή γενικά, και του Μωβ ιδιαίτερα. Ήρθαν πολλές στο πανό μας. Η Βέρα Σιατερλή στηλίτευσε την πρωτοκαθεδρία των ανδρών στα πανό και τις πορείες σε κάποιες περιπτώσεις. Σε συνεργασία με Συνέλευση 8ης Μάρτη.

▶ Βγάλαμε ανακοίνωση τον Μάρτιο για το νόμο του βιασμού-συναίνεση. Συνυπέγραψαν αρκετές οργανώσεις (12)

▶ Σοβαρό θέμα για το δικαίωμα στην έκτρωση, συμπαρασταθήκαμε σε βιασμένη πρόσφυγα που ήταν στη Λέρο και στη συνέχεια την έστειλαν Θεσσαλονίκη, κάναμε μεγάλο αγώνα με τους υπευθύνους των νοσοκομείων για να γίνει η έκτρωση, γιατί υπήρχε άρνηση. Σημαντική συμμετοχή των μελών μας στη Θεσ. Γράψαμε μετά και γράμμα στην ΓΓΙΦ και το υπουργείο Υγείας, στις 28 Φεβρουαρίου, γιατί συχνά υπάρχει άρνηση για την έκτρωση από τα νοσοκομεία. Η ΓΓΙΦ μας δέχθηκε, ο υπουργός Υγείας όχι. Παραμένει εξαιρετικά επείγον ζήτημα και το παρακολουθούμε.

▶ Συμφωνήσαμε να κάνουμε ειδική συζήτηση για τις ΜΚΟ και το ρόλο τους, τη χρηματοδότησή τους και λοιπά, γιατί έχουν γιγαντωθεί και μαθαίνουμε ότι έχουν 50.000 εργαζόμενες και εργαζόμενους συνολικά. Δεν κάναμε αυτή τη συζήτηση, αναμένεται.

▶ Κοπή πίτας στις 11 Ιανουαρίου, συλλογή ειδών για φυλακισμένες αλλοδαπές, επιτυχημένη εκδήλωση και πλούσια η ανθρωπιστική βοήθεια, κάναμε στη συνέχεια γιορτή στην Πέτρου Ράλλη, μετά πήγαμε Αμυγδαλέζα επίσης για να δούμε τις έγκλειστες και να δώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Περίσσεψαν είδη αρκετά και τα δώσαμε στο Σίτι Πλάζα, σε μια γιορτή που κάναμε.

▶ Κάναμε επίσκεψη στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κατόπιν δικού μας αιτήματος, συζητήσαμε με την κ. Διαμαντάκου, Σίσσυ Βωβού και Σοφία Ξυγκάκη. Για τα θέματα των εκπομπών που εξευτελίζουν τις γυναίκες, όπως my style rocks και next top model, η κυρία μας είπε ότι αυτά γίνονται σε όλο τον κόσμο, και μάλιστα εδώ είναι καλύτερη η κατάσταση. Μας πρότεινε να κάνουμε προσφυγή στο ΕΣΡ για συγκεκριμένη εκπομπή συγκεκριμένη ημερομηνία-ώρα, όποτε και αν θέλουμε, όπως δικαιούται κάθε πολίτης. Δεν δώσαμε συνέχεια, αλλά μπορούμε να το κάνουμε.

▶ Μιλήσαμε για 8 Μάρτη σε εκδήλωση στα Τρίκαλα (Σίσσυ Βωβου), πρόσκληση προς το Μωβ από την συλλογικότητα RossoNero.

▶ 14/12/18 Μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας για την Τοπαλούδη. Σημαντική η συμμετοχή και το πανό του Μωβ. Κάναμε συνεργασίες.

▶ Συμμετοχή στη διαδήλωση 24 Νοέμβρη για τη βία κατά των γυναικών. Για την καθαρίστρια που φυλακίστηκε μαζέψαμε υπογραφές από 12 γυναικείες οργανώσεις, αλλά οι διοργανώτριες (Καμιά Ανοχή) μας απαγόρευσαν να διαβάσουμε ψήφισμα, επειδή μεταξύ άλλων συνυπέγραφε η Κ.Κούνεβα.

▶ Επίσκεψη Αλεξίας Τσούνη σε Ρόδο, σε στρατόπεδα διαμονής προσφύγων, 23-25 Νοέμβρη.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ:

Όπως φαίνεται από το σύνολο των δραστηριοτήτων, τη χρονιά που πέρασε είχαμε συνεργασία με αρκετές συλλογικότητες, προτιθέμεθα να τη συνεχίσουμε. Φυσικά το Μωβ θα είναι ανοιχτό για νέες συνεργασίες για διάφορα θέματα που προκύπτουν. Συνεργαστήκαμε:
– Ενάντια στον πόλεμο, με συλλογικότητες, ιδιαίτερα για την προώθηση του φιλμ του Μωβ για την Παλαιστίνη
– Για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, μετάβαση της Αλεξίας Τσούνη στην Παλαιστίνη με αποτέλεσμα να φτιαχτεί το φιλμάκι και συνεργασία με οργανώσεις Παλαιστινίων στην Ελλάδα.

– Ενάντια στο φασισμό, με συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις στο πλαίσιο του αντιφασιστικού συντονισμού Αθήνας-Πειραιά και περιστασιακά στη δίκη της Χ.Α.

– Συστηματικές επισκέψεις στο κέντρο κράτησης της Πέτρου Ράλλη, για αλλοδαπές που κρατούνται για απέλαση, με εκπροσώπους από Μωβ και συνήθως και άλλων οργανώσεων.

– Συστηματικές επισκέψεις στις φυλακές, κυρίως στη Θήβα, για συγκεκριμένες κρατούμενες, σε συνεργασία με Πανελλαδική Δικτύωση για το Δικαίωμα στην Αυτοάμυνα (η οποία τελευταία βρίσκεται σε αδυναμία) καθώς και με την συλλογικότητα feminatre

– Συστηματική συνεργασία με τη Συνέλευση 8ης Μάρτη, που δημιουργήθηκε για τη συγκρότηση μετώπου γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, κυρίως για τα εργασιακά, με σπουδαία αποτελέσματα.

– Συστηματική συμμετοχή στη συνεργασία οργανώσεων για το Πάρκο του Ελληνικού (λίγα έγιναν, εμείς συμμετείχαμε).

–Συνεργασία με Defense Children International για προστασία παιδιών μεταναστριών

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ:

Πάντα η πιο σημαντική μας και καθημερινή δράση είναι η ηλεκτρονική μας εφημερίδα η οποία χαίρει εκτίμησης, και είναι ευρύτατα γνωστή στην Ελλάδα, και αρκετά στο εξωτερικό. Η συντακτική επιτροπή αποτελείται από Αλεξία Τσούνη, Βέρα Σιατερλή, Σίσσυ Βωβού. Ακόμα ένα μέλος του Μωβ έχει αναλάβει συστηματική αρθρογραφία και άλλα περιστασιακή.

Έχουμε πολλά δημοσιεύματα δικά μας, επίσης αναδημοσιεύσεις, αλλά και συμβολές που μας στέλνουν φίλες του Μωβ, μέλη του Μωβ, αναγνώστριες και αναγνώστες.
 Σημειώνουμε ότι Το Μωβ αναγνωρίζεται ως αξιόπιστο έντυπο, γι’ αυτό και αρκετές δημοσιογράφοι παίρνουν θέματά μας (τα οποία φτιάχνουν στη συνέχεια)

Έχουμε δημοσιεύματα στα πέντε χρόνια της λειτουργίας, 3.510. Έχουμε 500 για την χρονιά που πέρασε (και στις 4 γλώσσες). Αυτό σημαίνει περίπου 1,5 θέμα την ημέρα, αν βάλουμε όλες τις ημέρες του χρόνου. Έχουμε πέσει αρκετά σε σχέση με την περσινή χρονιά, και πρέπει να αυξήσουμε τα δημοσιεύματα, και σε ποσότητα. Δικά μας και αναδημοσιεύσεις.
 Στη στήλη των εκδηλώσεων έχουμε συνολικά 520 αναρτήσεις, περίπου μια κάθε τρεις ημέρες, κι εδώ έχουμε μειώσει τις αναρτήσεις. Περισσότερα θέματα στο fb το οποίο μας ανεβάζει, και σε κάποιες περιπτώσεις έχει πολύ υψηλά νούμερα απεύθυνσης δημοσιεύσεων.

Για την τεχνική δουλειά του Μωβ είχαμε μια κοπέλα για τρεις μήνες, από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Η συμβολή της καλή και χρήσιμη, αλλά το διάστημα είναι μικρό και δεν προλαβαίνει να μπει στο νόημα οποιαδήποτε βοηθός. Αναμένουμε επόμενη, έχουμε κάνει πρόταση.

Χρειάζεται επίσης ενδυνάμωση του διεθνούς κομματιού, ιδιαίτερα του ισπανικού. Σύνολο ατόμων που ακολουθούν το fb τουΜωβ είναι πάνω από 17.000, δηλαδή προχωρούμε μεν, αργά δε.
Ζητούμε να διαδοθεί το μήνυμα ότι θέλουμε περισσότερες συνεργασίες, και όποιες φίλες θέλουν να δημοσιεύσουν, να μην διστάσουν.

▶ Αποφασίστηκε η δημιουργία μιας στήλης με πρόσωπα και συμβολικές ημερομηνίες κάτι “Σαν σήμερα”, την οποία θα καθοδηγεί η Βέρα Σιατερλή, και σύντομα θα προχωρήσουμε, όταν έχουμε τα οικονομικά. Έχουμε συμφωνήσει με την κολεκτίβα που μας στηρίζει ηλεκτρονικά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2019-2020, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


Υποβλήθηκε στη συνέλευση, συμπληρώθηκε και δημοσιεύεται εδώ στην τελική του μορφή. Σημειώνουμε ότι το Δ.Σ. είναι εκτελεστικό όργανο της συνέλευσης, η οποία είναι η κορυφαία διαδικασία

⁕ Συνεχίζουμε ενέργειες για την άδεια μητρότητας και την έκτρωση, γιατί μεγάλες ομάδες γυναικών (π.χ. φοιτήτριες, μεταπτυχιακές) εξαιρούνται άδειας μητρότητας, ενώ και η έκτρωση γνωρίζει μεγάλα εμπόδια.

⁕ Συνεχίζουμε επισκέψεις στις φυλακές Κορυδαλλού και Θήβας για πολιτιστικές εκδηλώσεις (πέρυσι δεν έγινε)

⁕ Συνεχίζουμε επισκέψεις στην Πέτρου Ράλλη για αλλοδαπές κρατούμενες

⁕ Συνεχίζουμε επισκέψεις και στήριξη Π.Α. και άλλων φυλακισμένων στη Θήβα, καθώς και προσπάθειες να αποφυλακιστούν, να βρεθεί χώρος, μαζί με Πανελλαδική Δικτύωση για την Αυτοάμυνα

⁕ Ξεκινούμε σοβαρά να ασχοληθούμε με το θέμα των μονογονεϊκών οικογενειών

⁕ Διοργάνωση καλοκαιρινής κατασκήνωσης σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις.

⁕ Συνεχίζουμε συνεργασία με οργανώσεις (π.χ. Αμνηστία, γυναικείες θεσμικές οργανώσεις) για νόμους που δεν έγιναν δεκτοί από την κυβέρνηση και δεν περιελήφθησαν στη νομοθετική αλλαγή που έγινε (αυτοάμυνα για έμφυλη βία)

⁕ 25 Νοέμβρη εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις.

⁕ 25 Νοέμβρη δημιουργία εκδήλωσης του Μωβ στο δημόσιο χώρο με θεατρική παρουσίαση, την οποία και θα βιντεοσκοπήσουμε.

⁕ Πίττα γιορτή του Μωβ για Χριστούγεννα ή πρωτοχρονιά. Επίσης πίττα-γιορτή για Πέτρου Ράλλη

⁕ Αποκριάτικο πάρτι σε ισόγεια αίθουσα

⁕ 8 Μάρτη εκδηλώσεις διάφορες και συνέχιση της δράσης για γυναικείας απεργίες, όπως πέρυσι. Ήδη έχουν αρχίσει προετοιμασίες και είμαστε σε συνεργασία με την Συνέλευση 8ης Μάρτη.

⁕ Διοργάνωση ομιλιών για θεωρητικά θέματα, μεταξύ αυτών πολύ σημαντικό η παρένθετη μητρότητα και η βιοηθική. Ήδη έχουμε αποφασίσει δημόσια εκδήλωση για το Νοέμβρη.

⁕ Επισκέψεις σε γυναίκες-πρόσφυγες με διοργάνωση συζητήσεων ενημερωτικού χαρακτήρα

⁕ Προβολή ταινιών με διάφορα θέματα, πρωτίστως την ταινία για τις γυναίκες στην Παλαιστίνη.

⁕ Συμμετοχή στις διατλαντικές συμφωνίες ΤΤΙP – TISA-CETA – συμμετέχουμε στην επιτροπή

⁕ Συνεχίζουμε συμμετοχή στην καμπάνια για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

⁕ Συμμετοχή σε εκδηλώσεις ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

⁕ Δημιουργία ενδιαφέροντος και εκδηλώσεων με θέμα τον οικοφεμινισμό. Να γίνει σύνδεση του φεμινισμού με την οικολογία.

⁕ Συμμετοχή σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ καλοκαίρι και φθινόπωρο με ομιλίες αλλά και αυτο-οργανωμένες εκδηλώσεις όπου μπορούμε

⁕ Αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό κίνημα συνεχίζουμε συμμετοχή μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ολοκληρώνεται η δίκη της Χρυσής Αυγής

⁕ Συνεχίζουμε τις προσπάθειες να βρούμε πρακτικάριες για βοήθεια στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, κυρίως με απεύθυνση σε Πανεπιστήμια, αλλά και για εθελόντρια, αν βρούμε.

⁕ Συνεχίζουμε ομάδες εργασίας για διάφορα θέματα, ήδη υπάρχει μια για τις γυναικοκτονίες και μια για να δημιουργηθεί Σπίτι Γυναικών. Να συστηματοποιηθεί η δράση τους.

⁕ Έχουμε δημιουργήσει ομάδα προετοιμασίας ιστορικών περιπάτων φεμινιστικού ενδιαφέροντος. Αναμένεται η ανακοίνωση των περιπάτων.

⁕ Συνεργαζόμαστε με Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής και άλλες γυναικείες μεταναστευτικές ομάδες, για τα θέματά τους (χαρτιά, νομιμοποίηση, ένσημα)

⁕ Για όλα τα θέματα νομοθεσίας, ανταποκρινόμαστε στις προσκλήσεις των θεσμών και υποβάλουμε κατά το δυνατόν τις προτάσεις μας.

⁕ Να έχουμε εγρήγορση στις διαβουλεύσεις για νόμους και να υποβάλουμε τα δικά μας αιτήματα

⁕ Συνεχίζουμε προσπάθειες για απόκτηση χώρου του Μωβ, πιθανότατα με άλλες οργανώσεις, είτε να προσφερθεί από Δήμο είτε να ενοικιάσουμε. Θα απευθυνθούμε σύντομα στο Δήμο Αθηναίων

⁕ Συνεχίζουμε προσπάθειες για δημιουργία εκπομπής γυναικείων δικαιωμάτων στην δημόσια Ραδιοτηλεόραση, ήδη έχουμε γράψει γράμμα στον καινούριο πρόεδρο και αναμένουμε απάντηση.

⁕ Την ημέρα που έχουν ορίσει για το Αγέννητο Παιδί, πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, να κάνουμε κάποια παρέμβαση.

⁕ Να ζητήσουμε συνάντηση με την Ανεξάρτητη Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για το θέμα της Παρένθετης Μητρότητας

⁕ Να κάνουμε προβολή του σχετικού ντοκιμαντέρ για την παρένθετη μητρότητα που θα ακολουθήσει συζήτηση.

⁕ Να δούμε το θέμα του δημόσιου χώρου και της σεξιστικής παρενόχλησης σε αυτόν και να κάνουμε κάποιες ενέργειες

⁕ Οργανώνουμε διαμαρτυρίες δημόσιες ή με συλλογή υπογραφών, για εκπομπές που εξευτελίζουν τις γυναίκες στην τηλεόραση, όπως το Next Top Model και My style Rocks, επίσης για διαφημίσεις σεξιστικές.

⁕ Την ημέρα της σχετικής δίκης στο Μπανγκλαντές να κάνουμε διαμαρτυρία στην σχετική πρεσβεία.

⁕ Θα καλέσουμε την εκπρόσωπο της φεμινιστικής οργάνωσης ANTOIR από την Παλαιστίνη για εκδήλωση στην Αθήνα.

⁕ Προσπαθούμε για εγγραφή νέων μελών, ιδίως νέων γυναικών, και οργάνωση εκδηλώσεων σε Πανεπιστήμια. Επίσης, κάνουμε προσπάθεια εξεύρεσης πόρων, είτε από δωρεές είτε από εκδηλώσεις-δραστηριότητες.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ με άλλες οργανώσεις:
Συνεχίζουμε τις συνεργασίες με τις οργανώσεις που αναφέρονται στην έκθεση δραστηριοτήτων, και είμαστε ανοιχτές για νέες συνεργασίες σε θέματα που θα ανοίξουν. Θα καλέσουμε την ομάδα Παλαιστινίων Γυναικών στην εκδήλωση της 25/11. Σε περιπτώσεις συλλογής υπογραφών ή δημιουργίας κοινών εκδηλώσεων, παραμένουμε ανοιχτές για συνεργασίες, ή παίρνουμε πρωτοβουλίες.

Το διοικητικό Συμβούλιο και η Εξελεγκτική Επιτροπή που ψηφίστηκαν από τη συνέλευση (προστίθεται στο δημοσίευμα στις 31-10-19, μετά τη συγκρότησή τους στις 30-10-19)

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Σιατερλή Βαρβάρα (Βέρα)-Παραιτήθηκε στις 14/12 και την θέση της πήρε η Αναστασία Γκολιομύτη

Αντιπρόεδρος: Βωβού Διονυσία (Σίσσυ)

Γραμματέας: Ταμιωλάκη Μαρία

Ταμίας: Σάμου Στυλιανή (Στέλλα)

Έφορος για πολιτιστικά θέματα: Μακρή Αλεξάνδρα

Μέλη: Στυλιανίδου Δώρα, Σιατερλή Βέρα

Εξελεγκτική Επιτροπή

Ρωμανού Δήμητρα

Κώνστα Μάρω

Κλαυδιανού Ασημίνα

Τσουκαλά Πηνελόπη (αναπληρωματική)