Ιορδανία- γυναίκες φυλακίζονται γιατί εγκαταλείπουν το σπίτι τους για να γλυτώσουν από τη βία

Μετάφραση-προσαρμογή Δώρα Στυλιανίδου

Οι ιορδανικές αρχές κατηγορούνται ότι κάνουν κατάχρηση της νομοθεσίας για να εμποδίσουν πολλές γυναίκες που εγκαταλείπουν τον σύζυγό τους και τους υπόλοιπους άνδρες-κηδεμόνες τους, επειδή τις κακομεταχειρίζονται βίαια.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ιορδανικές αρχές να βάλουν ένα τέλος στις φυλακίσεις των γυναικών που αντιστέκονται στο ανδρικό σύστημα κηδεμονίας της χώρας, το οποίο επιτρέπει στον/στους κηδεμόνες μιας γυναίκας να της ελέγχουν απόλυτα την ζωή .

Η οργάνωση δημοσίευσε μια αποκαλυπτική έκθεση 64 σελίδων, έχοντας πάρει συνεντεύξεις απο 22 γυναίκες που κρατούνταν στη γυναικεία φυλακή Juveideh της Ιορδανίας, δίχως να έχουν κατηγορηθεί επίσημα ή να έχουν δικασθεί, αλλά επειδή “απουσίαζαν”απο την οικία τους ή είχαν εξωσυζυγικές σεξουαλικές σχέσεις.

Οι περισότερες από αυτές τις γυναίκες εγκατέλειψαν τον άνδρα τους και τους υπόλοιπους κηδεμόνες τους, για να γλυτώσουν απο την βία ή επειδή τις εμπόδιζαν να διαλέξουν οι ίδιες τον μέλλοντα σύζυγό τους.

Η ιορδανική νομοθεσία ορίζει ότι γυναίκες κάτω των 30 ετών πρέπει να έχουν την συγκατάθεση του ανδρα-κηδεμόνα τους -πατέρα, αδελφού, θείου-για να παντρευθούν.

“Με σταμάτησε η αστυνομία σε ένα δρόμο του Αμμάν και μου ζήτησε ταυτότητα” δήλωσε μια γυναίκα που εγκατέλειψε τον βίαιο πατέρα της σύμφωνα με καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας. “Δεν την είχα μαζί μου, και με διέταξαν να τους ακολουθήσω στο τμήμα. Όμως όταν φτάσαμε εκεί βρήκαν ένα ένταλμα για την σύλληψη μου, επειδή ήμουν “απούσα” .Οι δύο αστυνομικοί με κτύπησαν και με πήγαν στο γραφείο του κυβερνητικού αναπληρωτή, ο οποίος μου είπε ότι θα κρατιόμουν στην φυλακή της Juwideh, μέχρι να εγγυηθεί ο πατέρας μου για την αποφυλάκισή μου.”

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου αρνείται ότι φυλακίζονται γυναίκες μόνο επειδή ήταν απούσες, δηλώνοντας ότι φυλακίζονται μόνο όταν υπάρχουν υποψίες ότι έχουν παραβεί τον νόμο και για κάτι άλλο.

Όμως η έρευνα της Αμνηστίας δείχνει ότι οι γυναίκες φυλακίζονται για “απουσία”, κατά απαίτηση του κηδεμόνα τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρωθυπουργικού γραφείου κρατούνται 149 γυναίκες στην Ιορδανία, εκ των οποίων οι 85 κατηγορήθηκαν ότι έκαναν εξωσυζηγικές σεξουαλικές σχέσεις.

Αυτό συμβαίνει επίσης όταν τα νοσοκομεία καταγγέλουν στις αρχές τις άγαμες έγγυες γυναίκες. “Εμεινα έγγυος και προσπάθησα να παντρευθώ αυτόν τον άνδρα” είπε η Ολα, 20 χρονών, στην Αμνηστία. “Ομως ο γάμος δεν εγκρίθηκε γιατί δεν έχω κηδεμόνα.Οι γονείς μου έχουν πεθάνει και έχω μόνο μικρότερες αδελφές και όχι αδελφούς. Γέννησα στο νοσοκομείο. Με ρώτησαν αν είμαι παντρεμένη και απάντησα όχι. Ετσι βρέθηκα στη φυλακή.”

Οι ανύπαντρες γυναίκες στην Ιορδανία δεν έχουν δικαίωμα στο ίδιο τους το παιδί, και τις υποχρεώνουν συχνά να παντρευτούν τον βιαστή τους, αν επιθυμούν να δηλώσουν το παιδί τους σαν δικό τους. Αλλιώς χάνουν το νεογέννητο παιδί τους που καταλήγει στη κηδεμονία του κράτους.

“Δεν ήθελα να παντρευτώ αυτόν τον άνδρα αλλά με συμβούλευσαν να το κάνω. Φοβάμαι ότι μια μέρα θα με σκοτώσει στο ξύλο. Όμως δεν έχω άλλη επιλογή, πρέπει να μείνω μαζί του. Ο δικηγόρος μου, μού είπε ότι πρέπει να παντρευθώ για να δηλώσω το παιδί μου.”

Οι φυλακισμένες γυναίκες υποχρεώνονται πολλές φορές να υποβληθούν στην “εξέταση παρθενίας”, κατ’επιθυμία του κηδεμόνα τους, με βάση ένα νόμο που επιτρέπει στους βιαστές να αποφύγουν την τιμωρία εάν παντρευτούν το θύμα τους.

“Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια γενική και εξονυχιστική εξέταση όλων των νόμων που θα εξασφαλίσουν στις γυναίκες το δικαίωμα να παίρνουν ελεύθερα αποφάσεις για την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους ζωή, αντί να τις παρουσιάζουν ως κακοποιά στοιχεία , να τις περιθωριοποιούν και να τις τιμωρούν” δήλωσε η Heba Morayef, η διευθύντρια του τμήματος της Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πηγές WUNR 24/10/2019