Αισιόδοξες οι αντιδράσεις για την σεξιστική εκπομπή του ΣΚΑΙ

Παρουσιάζει η Σίσσυ Βωβού

Αισιοδοξία γεννούν οι αντιδράσεις που ήδη εκφράστηκαν από δύο δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων και την ΕΣΗΕΑ. Και αυτά, μετά την άμεση κινητοποίηση του ΕΣΡ για υπερεπείγουσα παραπομπή της υπόθεσης, όπως αναφέρουμε σε χθεσινό μας δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της παράταξης Αθήνα είσαι εσύ, ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα:
Είχαμε την ελπίδα πως είτε η κα Γκαγκάκη, προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τεχνόπολης, είτε ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Μπακογιάννης, θα αντιλαμβάνονταν την ουσία αλλά και τον συμβολισμό που εμπεριέχει η επίσημη ενασχόληση με τον πολιτισμό της Αθήνας καθώς και τη σημασία του παραδείγματος στο χώρο του πολιτισμού και της πολιτικής,
αναλαμβάνοντας με παρρησία και χωρίς τυμπανοκρουσίες τις ευθύνες τους.

Τα πράγματα είναι απλά:

Η κα Γκαγκάκη δεν μπορεί και δεν θα έπρεπε να παραμείνει στη θέση της,
ως ένδειξη κατανόησης ότι συμπεριφορές όπως η δική της στην επίμαχη
τηλεοπτική εκπομπή δεν έχουν θέση ούτε στον χώρο ευθύνης της, ούτε στην ελληνική κοινωνία.

Από ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης:

Ως Ανοιχτή Πόλη δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν βλέπουμε καμία αστεία διάσταση στη σεξουαλική παρενόχληση. Ότι ο σχολιασμός με όρους «καφενείου» και «παρέας» είναι μέρος του προβλήματος, μέρος μιας βαθιά σεξιστικής κουλτούρας που αναπαράγεται σε μεγάλο βαθμό και με τη συμβολή μερίδας των ΜΜΕ. Ο κ. Μπακογιάννης δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά. Οφείλει να τοποθετηθεί, τόσο για το περιστατικό, όσο και για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά της δημοτικής του συμβούλου. Οφείλει να εξηγήσει, γιατί μετά από αυτή την συμπεριφορά συνεχίζει να την εμπιστεύεται με μία θέση ευθύνης στον ευαίσθητο τομέα του πολιτισμού. Ο πολιτισμός που χρειάζεται η πόλη μας δεν έχει και ούτε μπορεί να έχει σχέση με τον σεξισμό.

Η ΕΣΗΕΑ παραπέμπει τον Λιάγκα στο Πειθαρχικό:

Σε δημοσίευμα του NEWPOST διαβάζουμε:

Ξινά βγαίνουν τα γέλια για τον Γιώργο Λιάγκα. Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν τα… χιουμοριστικά σχόλιά του με αφορμή το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτήτριας μέσα στο ΑΠΘ, τη σκυτάλη πήρε το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, με τον παρουσιαστή να απειλείται ακόμη και με οριστική διαγραφή από την Ένωση.
Η Ελένη Ανδριανού, μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, με ανάρτησή της στα social media ανέφερε πως τη Δευτέρα το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο πραγματοποίησε συνεδρίαση, κατά την οποία αποφάσισε ομόφωνα να ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά του Γιώργου Λιάγκα.

Επίσης, έχει εκφραστεί από την αρχή της βάρβαρης εκπομπής μεγάλη κατακραυγή από μεμονωμένα άτομα, μέσα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής-Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Ο παρουσιαστής μεσημεριανής εκπομπής Γιώργος Λιάγκας με το επιτελείο του στο οποίο συμμετέχει και η κα Γκαγκάκη, εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη, ενώ επίσης διατελεί χρέη πρόεδρου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, αναπαριστά ως χαριτωμενιά με όρους γελοιότητας και χυδαιότητας την εκσπερμάτωση ενός άνδρα στην πλάτη φοιτήτριας στην βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Εκ των υστέρων βέβαια και μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε απολογείται και ζητάει συγνώμη. Ο συγκεκριμένος παρουσιαστής έχει ζητήσει αρκετές φορές συγνώμη για σεξιστική και μισογυνική συμπεριφορά στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του και ωστόσο συνεχίζει απτόητος με κυνισμό και δήθεν χαβαλέ, εκπομπές σεξιστικού οχετού. Δεν στιγματίζεται η σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη η συγκεκριμένη γυναίκα, τουναντίον μετακυλίεται η βαρύτητα της σεξιστικής επίθεσης στον τρόπο αναπαράστασης του, στην δήθεν διακωμώδηση του και κατ΄επέκταση στην πλήρη κανονικοποίηση του.

Το Μωβ θα ενημερώνει τακτικά για νέες αντιδράσεις που αναμένονται, αλλά πιο σημαντικό θα αναμένει τις αποφάσεις του Δημάρχου Αθηναίων και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η φωτογραφία είναι από γυναικεία κινητοποίηση στην Ιταλία, για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.