Η Yvette Lundy, γαλλίδα αντιστασιακή πέθανε σε ηλικία 103 ετών

Η Yvette Lundy, ήταν γαλλίδα αντιστασιακή και επιζήσασα των ναζιστικών στρατοπέδων

Mετάφραση-προσαρμογή Δώρα Στυλιανίδου

Ιδιαίτερα γνωστή η Yvette Lundy προμήθευε με πλαστά χαρτιά τις εβραϊκές οικογένειες, τους άνδρες που κρύβονταν από την καταναγκαστική εργασία στη Γερμανία και τους φυλακισμένους που κατά τη διάρκεια του πολέμου αποδρούσαν από την κατεχόμενη από τους Ναζί, Γαλλία.

Το 2017 της απονεμήθηκε τιμητικά ο τίτλος του Υψηλόβαθμου Αξιωματούχου της Λεγεώνας της Τιμής, μιας από τις κορυφαίες παρασημοφορήσεις γάλλων πολιτών.

Με την αντιστασιακή δράση της ενέπνευσε ένα χαρακτήρα της γαλλικής ταινίας του 2009, Κορκορό, που περιγράφει την περιπέτεια των διώξεων μιάς οικογένειας Τσιγγάνων από τους Ναζί.

Ήταν ενεργό μέλος του αντιστασιακού δικτύου που έγινε γνωστό ως Φάλαγγα Δικτύου Απόδρασης. Η μαχητική αυτή γυναίκα προμήθευε από το 1940 πλαστά χαρτιά σε ανθρώπους που κρύβονταν στο αγρόκτημα του αδελφού της.

Συνελήφθεη τον Ιούνιο του 1944, όταν ήταν 28 χρονών, και μεταφέρθηκε στο γυναικείο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ, στη Γερμανία. Η άφοβη αυτή αγωνίστρια μίλησε με ειλικρίνεια για τη στέρηση του ανθρωπισμού της και την απόπειρα αποκτήνωσής της από τους ναζί του στρατοπέδου, όταν την υποχρέωσαν να γδυθεί μπροστά σε έναν αξιωματικό των Ες-Ες.

“Το σώμα γυμνώνεται και το μυαλό κουρελιάζεται. Γίνεσαι μια τρύπα, μια τρύπα γεμάτη κενό, και γύρω σου σε περικλείει περισότερο κενό” είπε.

Η Lundy, που ήταν δασκάλα πριν τον πόλεμο, μεταφέρθηκε αργότερα στο στρατόπεδο συγκέτρωσης του Μπούχενβαλντ, που απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 1945.

Για 15 χρόνια παρέμεινε σιωπηλή για τις δοκιμασίες της στη διάρκεια του πολέμου. Όμως το 1959 άρχισε να μοιράζεται τη μαρτυρία της με γάλλους και γερμανούς μαθητές, προωθώντας ένα μήνυμα συμφιλίωσης.

“Ακόμα και σήμερα, σκέφτομαι το στρατόπεδο κάθε μέρα …. συχνά τη νύκτα πριν κοιμηθώ” είπε σε δήλωση της το 2017. Ο δήμαρχος της πόλης της, του Epernay, μίλησε τιμητικά στη μνήμη της λέγοντας ότι ήταν “ένα παράδειγμα για όλες/όλους μας. Αποτέλεσε την τιμή της Γαλλίας τις πιο σκοτεινές ώρες της ιστορίας μας.”

Πηγές: BBC, νέα 3 νοεμβρίου 2019