ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 – Ταινία

Σαν μεθαύριο, πριν 46 χρόνια, οι μπαχαλάκηδες και μπαχαλάκισες μιας άλλης εποχής έσπαγαν τα λουκέτα και καταλάμβαναν τις σχολές, χωρίς να φοβούνται τα τανκς και τη δικτατορία. Όπως τότε, έτσι και τώρα, ο αγώνας της νεολαίας δεν σταματάει μπροστά σε τίποτα. Το Μωβ συμμετέχει στην αυριανή πορεία. Σ.Β.

45 χρόνια μετά τα ιστορικά γεγονότα αποτελεί το απόλυτο ντοκουμέντο εκείνων των ημερών

Εδώ Πολυτεχνείο είναι ο τίτλος της ταινίας του Δημήτρη Μακρή, η μοναδική που γυρίστηκε με θέμα το Πολυτεχνείο και την εξέγερση του 1973, η οποία 45 χρόνια μετά τα ιστορικά γεγονότα αποτελεί και το απόλυτο ντοκουμέντο εκείνων των ημερών. Ταινία με σημασία ιστορική και πολιτική το «Εδώ Πολυτεχνείο» γυρίστηκε αμέσως μετά τα δραματικά γεγονότα εκείνων των ημερών και προβλήθηκε το 1974.

Η ταινία του Δημήτρη Μακρή είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που ξεχάστηκε από πολλούς αλλά εμπεριέχει όλο το χρονικό και τις μαρτυρίες της εποχής. Ο Μακρής με ελάχιστα μέσα δημιούργησε μια ταινία – μανιφέστο για όσα διαδραματίστηκαν στο Πολυτεχνείο.

Μαζί με τον Δημοσθένη Δεφαράνα και το Νίκο Σταυρόπουλο, έγραψαν το σενάριο και ξεκίνησαν άμεσα τα γυρίσματα, για να πληροφορηθούν οι Ευρωπαίοι τον αγώνα των φοιτητών κατά της δικτατορίας και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη.

Στην ταινία χρησιμοποιείται το υλικό που γύρισε στο Μιλάνο, αλλά και φωτογραφίες και κινηματογραφικό υλικό που έφερε κρυφά από την Αθήνα και που είχαν τραβήξει κυρίως Έλληνες φωτορεπόρτερ, αλλά και ξένοι συνάδελφοί τους. Παρόλες τις δυσκολίες, ο Μακρής κατάφερε να προχωρήσει τα γυρίσματα και να προσφέρει ένα κινηματογραφικό ιστορικό ντοκουμέντο.

Η ταινία παρουσιάστηκε την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ της Βενετίας, το 1974:

Κείμενο: ελc team
Email: info@elculture.gr