6 Δεκέμβρη, 30 χρόνια από τη σφαγή 14 γυναικών στον Καναδά-Ο αγώνας εντείνεται

Μετάφραση παρουσίαση Σίσσυ Βωβού

Στις 6 Δεκεμβρίου 1989 έγινε η Σφαγή του Μοντρεάλ, στη σχολή μηχανικών (τεχνική σχολή) που συνεργαζόταν με το Πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ. Ο εκτελεστής δήλωσε πως “πολεμούσε ενάντια στο φεμινισμό”, όταν μπήκε στην τάξη και ζήτησε από τους άντρες να βγουν έξω. Όταν το έκαναν, άνοιξε πυρ χτυπώντας εννιά γυναίκες, από τις οποίες πέθαναν έξι. Στη συνέχεια βγήκε στους διαδρόμους, στην καφετέρια, και σκόπευε εναντίον γυναικών, για 20 λεπτά. Σκότωσε συνολικά 14 γυναίκες, τραυμάτισε 10 άτομα μεταξύ των οποίων και κάποιους άνδρες, και στη συνέχεια έστρεψε το όπλο στον εαυτό του. Περισσότερα εδώ

Ένα ακόμα μνημείο για τις δολοφονημένες

Στις φετεινές εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια, άναψαν και 14 φωτεινές ακτίνες μπροστά από το κοινοβούλιο

16 Ημέρες, διεθνής καμπάνια για να τερματιστεί η βία κατά των γυναικών, για την εγρήγορση εναντίον της βίας, προς τιμήν και για τη μνήμη των 14 θυμάτων του Μόντρεαλ.

Η καμπάνια διεξάγεται διεθνώς από τις 25 Νοέμβρη έως τις 10 Δεκεμβρίου, που είναι η παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την συντονίζει το Κέντρο για την Παγκόσμια Ηγεσία των Γυναικών (Center for Women’s Global Leadership). “Είναι μια καμπάνια για τη μνήμη, τη δράση και την λογοδοσία για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών” είπε η Διευθύντρια του Κέντρου, Krishanti Dharmaraj.

Σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη για την ανθρωποκτονία του 2019, η οποία επικεντρώνεται στους φόνους γυναικών και κοριτσιών που συνδέονται με το φύλο τους, 87.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2017. Περισσότερες από τις μισές, δηλαδή 50.000, φονεύθηκαν από σύντροφο ή άλλο μέλος της οικογένειας, κάτι που σημαίνει ότι 137 γυναίκες φονεύονται από μέλος της ίδιας τους της οικογένειας κάθε μέρα. Η έκθεση σημειώνει ότι περισσότερες των 30.000 από αυτές φονεύθηκαν από σύζυγο ή σύντροφο, κάποιον που θεωρείται κανονικά πρόσωπο εμπιστοσύνης. “Η ευθύνη για την προστασία των γυναικών από τη βία βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων. Η αδράνειά τους καταλήγει στην ατιμωρησία και οι γυναίκες πληρώνουν το τίμημα με τις ζωές τους. Παρά τις αδιανόητες απειλές που δέχονται οι γυναίκες, συνεχίζουν να σηκώνουν το ανάσημά τους και να απαιτούν δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο”, είπε η Dharmaraj.

Τέλος υπάρχει κάλεσμα για διοργάνωση εκδηλώσεων για όλες αυτές τις 16 ημέρες, διεθνώς, καλώντας τις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς του ΟΗΕ, τις ΜΚΟ, τον ιδιωτικό τομέα, τους ακτιβιστές και ακτιβίστριες στ όλο τον κόσμο να προχωρήσουν σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης για όλες τις μορφές της έμφυλης βίας.
Media Contact: Corena Gonzalez | E-mail: cig27@cwgl.rutgers.edu

Πηγη: https://montreal.ctvnews.ca/polytechnique-it-s-been-30-years-since-the-shooting-that-killed-14-women-1.4718092

H αρχική φωτογραφία είναι από ένα μνημείο για τις δολοφονημένες, με τα ονόματά τους