Γαλλίδες φεμινίστριες εναντίον Πολάνσκι

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Με κάποια καθυστέρηση δημοσιεύουμε τις φεμινιστικές διαμαρτυρίες που εκδηλώθηκαν κατά την προβολή του τελευταίου έργου του Πολάνσκι, “Κατηγορώ”, και θυμίζουμε ότι ο Πολάνσκι έχει καταδικαστεί στις ΗΠΑ για χορήγηση ουσιών και βιασμό 13χρονης το 1977,  εδώ και πολλές δεκαετίες, γι’ αυτό και δεν μπορεί να πάει σ’ αυτή τη χώρα.

Γράφει η Βένα Γεωργακοπούλου

Με επεισόδια και προβλήματα στην προώθησή της βγήκε στις γαλλικές κινηματογραφικές αίθουσες η νέα και βραβευμένη στη Βενετία (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, «Κατηγορώ», μια μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της υπόθεσης Ντρέιφους. Η πρόσφατη καταγγελία της φωτογράφου Βαλεντίν Μονιέ, της πρώτης Γαλλίδας που προστίθεται στα «θύματά» του, ότι το 1975, στα 18 της χρόνια, «γρονθοκοπήθηκε ανηλεώς και βιάστηκε» από τον σκηνοθέτη, άναψε τα αίματα. Η Μονιέ έστειλε επιστολή μέχρι και στην Μπριζίτ Μακρόν.

Το γαλλικό κινηματογραφικό σινάφι, που μέχρι τώρα τον στήριζε, στέκει αμήχανο αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις, μέχρι και διαγραφή του από τα διάφορα σωματεία και ακαδημίες στις οποίες ανήκει. Δράση, όμως, ανέλαβαν οι φεμινίστριες, που άλλωστε πάντα τον είχαν στην μπούκα του κανονιού και είχαν προσπαθήσει να εμποδίσουν το 2017 μεγάλο αφιέρωμα της Γαλλικής Ταινιοθήκης στο έργο του, αναγκάζοντας τον πρόεδρό της, Κώστα Γαβρά, να δηλώσει: «Σ’ αυτή τη ζωή καλό είναι να συγχωρούμε».

Τότε. Τώρα, όμως; Τα πράγματα σοβάρεψαν με την καταγγελία της Μονιέ. Ετσι, το βράδυ της Τρίτης μια αβάν πρεμιέρα του «Κατηγορώ», στην αίθουσα Le Champo στο Καρτιέ Λατέν, ματαιώθηκε από συγκέντρωση περίπου σαράντα φεμινιστριών. Μπλόκαραν την είσοδο στο σινεμά κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα: «Πολάνσκι βιαστή, αίθουσες συνένοχες», «Σ’ αυτό το σινεμά δοξάζουν τους βιαστές», «Ο Πολάνσκι καταδιώκει τις γυναίκες». Αλλες αβάν πρεμιέρες, όμως, έγιναν κανονικά αν και μουδιασμένα. Είχαν προηγηθεί ματαιώσεις τηλεοπτικών εμφανίσεων του πρωταγωνιστή της ταινίας Ζαν Ντιζαρντέν και της συζύγου του Πολάνσκι, Εμανουέλ Σενιέ, ενώ μια ήδη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του Λουί Γκαρέλ δεν μεταδόθηκε ποτέ.

Τι τύχη θα έχει στις αίθουσες η ταινία, που θεωρείται εξαιρετική και πάει σφαίρα προς τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου; Ο Πολάνσκι αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Βαλεντίν Μονιέ, στην οποία για την ώρα μόνο η ηθοποιός Αντέλ Ενέλ, από τα μεγάλα ονόματα του γαλλικού σινεμά, έχει δημόσια συμπαρασταθεί. Είχε και η ίδια πριν από λίγες μέρες καταγγείλει τον σκηνοθέτη Κριστόφ Ρoυτζιά ότι την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά στα 12 χρόνια της.

Εφημερίδα των Συντακτών 14-11-19