Παρίσι: Μπαλαρίνες χορεύουν διαδηλώνοντας για το συνταξιοδοτικό

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Έναν διαφορετικό τρόπο βρήκαν μπαλαρίνες για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να καταργήσει το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης, από το οποίο επωφελούνται.

Υπό τους ήχους της Συμφωνικής Ορχήστρας του Παρισιού, οι χορεύτριες έδωσαν παράσταση για 20 λεπτά ενώπιον εκατοντάδων περαστικών. Πίσω τους διέκρινε κανείς πανό με συνθήματα όπως «ο Πολιτισμός σε Κίνδυνο».

Οι χορευτές της Όπερας του Παρισιού εντάσσονται σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη στην ηλικία των 42 ετών, δύο δεκαετίες νωρίτερα από τον μέσο εργαζόμενο. Θα χάσουν τα προνόμιά τους, εάν ο Μακρόν προχωρήσει στα σχέδιά του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που, όπως διαβεβαιώνει, θα είναι δικαιότερο.

«Ξεκινάμε τον κλασικό χορό στην ηλικία των 8 ετών. Έως το τέλος της εφηβείας μας, θα έχουμε υποστεί πολλαπλούς τραυματισμούς, είπε η μπαλαρίνα Ελουάζ Γιοκεβιέλ.

«Μόλις φθάσεις την ηλικία των 42, υποφέρεις ήδη από αρθρίτιδα, κατάγματα, κήλη και σε κάποιες περιπτώσεις έχεις ήδη γοφούς από τιτάνιο. Είναι δύσκολο να διατηρήσεις ένα επίπεδο αριστείας έως τα 42, στα 64 αυτό μοιάζει αδύνατο», συμπλήρωσε.

Οι χορευτές και χορεύτριες απεργούν μαζί με άλλους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, περιλαμβανομένων των ερμηνευτών της κρατικής Comedie Francaise, από την 5η Δεκεμβρίου. Δεκάδες παραστάσεις έχουν ακυρωθεί.

«Είναι σημαντικό να υπερασπιστούμε την ποιότητα της Όπερας του Παρισιού», δηλώνει ο Ζακ Πεν, πατέρας μιας μπαλαρίνας.

«Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να χορέψουν πέραν της ηλικίας των 42».

Το σχετικό βίντεο, που έχουμε δημοσιεύσει σε προηγούμενη ανάρτηση στο ΦΜΠ του Μωβ.

ΠΑΡΙΣΙ σήμερα ..Η Όπερα του Παρισιού σε απεργιακή παράσταση στην πλατεία !Η τέχνη δίπλα στο λαό και για το λαό !Αυτές ναι ..είναι πραγματικά εικόνες ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο !Όμορφες εικόνες της Όπερας του Παρισιού όπου το μπαλέτο συμμετέχοντας στην απεργία κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων δίνει παράσταση στην πλατεία μ' ένα κομμάτι από την "Λίμνη των κύκλων " του Τσαϊκόφσκι 45 παραστάσεις ακυρώθηκαν από τις 5 Δεκεμβρίου στα πλαίσια της απεργίας Πηγή: @Emmtix_Des images magnifiques de l’opéra de Paris où le ballet en grève contre la réforme des retraites donne une représentation sur le parvis. 45 représentations annulées depuis le 5 décembre.Source : @emmtix_

Gepostet von Konstantinos Mpourxas am Dienstag, 24. Dezember 2019

Πηγή: Newsroom , CNN Greece – 24 Δεκεμβρίου 2019