Το Κέντρο Υγείας Πατησίων δεν συζητά για την καταγγελία γυναίκας που απευθύνθηκε για έκτρωση

Κλιμάκιο του Μωβ επισκέφθηκε σήμερα στις 12.30 το Κέντρο Υγείας Πατησίων και θέλησε να συζητήσει με μαιευτήρα και διευθύντρια σχετικά με την καταγγελία γυναίκας, που δημοσιεύθηκε στο Μωβ στις 11/1. Η γυναίκα έλεγε στην καταγγελία της ότι απευθύνθηκε στο κέντρο αυτό επειδή είχε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και ζητούσε πληροφορίες για να κάνει έκτρωση. Ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ.

Όπως φαίνεται στο δημοσίευμα, μια μαιευτήρας και μια μαία στις οποίες απευθύνθηκε, της έκαναν κατήχηση εναντίον της έκτρωσης. Όταν απευθυνθήκαμε στη μαιευτήρα, που σύμφωνα με την περιγραφή ήταν αυτή που αρνήθηκε την έκτρωση, και δηλώσαμε ότι είμαστε από γυναικείο σωματείο, εκείνη μας είπε να δούμε τη διευθύντρια και αρνήθηκε κάθε συζήτηση μαζί μας.

Όταν πήγαμε να βρούμε τη διευθύντρια, μια μαία που μας συνόδευσε μπήκε στο γραφείο της, και μετά μας ενημέρωσε ότι η διευθύντρια αρνείται να μας δει, γιατί αυτό είναι θέμα του υπουργείου το οποίο έχει ενημερωθεί για την υπόθεση, και μας ζήτησε να απευθυνθούμε στο υπουργείο Υγείας. Εμείς προσπαθούσαμε να πείσουμε ότι σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να διασταυρώσουμε την πληροφορία μας, για να αποκτήσουμε μια πιο αντικειμενική άποψη. Παρά την επιμονή μας, όμως, η μαία αρνήθηκε κάθε συζήτηση.

Είναι φανερό, ότι έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για αυτό το δημοσίευμα, ότι το υπουργείο είναι ενήμερο, και ότι το προσωπικό που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος αρνείται να συζητήσει. Προφανώς θα επισκεφθούμε το υπουργείο, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει γνώση του δημοσιεύματος και συγκάλυψη από μεριάς νοσηλευτικού αλλά και διευθυντικού προσωπικού του συγκεκριμένου κέντρου.

Το Μωβ θα ζητήσει ραντεβού για το θέμα με το υπουργείο, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση στην έκρωση στο δημόσιο σύστημα υγείας, για γυναίκες που την έχουν ανάγκη.
Στο μεταξύ, το Μωβ, ως σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων και σύμφωνα με το καταστατικό του, μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια για παράβαση καθήκοντος των γιατρών και του προσωπικού του συγκεκριμένου κέντρου, εάν και όταν η γυναίκα που βρίσκεται στη δύσκολη αυτή θέση κάνει επώνυμη καταγγελία.

Δυστυχώς, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με την άρνηση παροχής διαφόρων ιατρικών υπηρεσιών, και στην προκειμένη περίπτωση την άρνηση της άμβλωσης είναι τόσες, που λίγες αποφασίζουν να προχωρήσουν ζητώντας ευθύνες.

Οπότε, η “λύση” για κάθε γυναίκα σε τέτοια δύσκολη θέση, είναι να πληρώσει στον ιδιωτικό τομέα για να απαλλαγεί από το άγος μιας καταγγελίας και όσων την συνοδεύουν.

Αλέκα Μακρή
Σίσσυ Βωβού

Στην αρχική εικόνα, πανό από μια από τις πολλές διαδηλώσεις για τη νομιμοποίηση της έκτρωσης, του 1985