Καμιά Ελένη λιγότερη – Η δίκη είναι σε εξέλιξη

Για τη δίκη των φονιάδων της Ελένης Τοπαλούδη

Ο βιασμός και φόνος της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο στα τέλη του 2018 ήταν ένα από τα πιο αποκρουστικά εγκλήματα εναντίον γυναικών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Δυστυχώς υπάρχουν και άλλα με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Συμμετέχουμε για αλληλεγγύη προς την αδικοχαμένη νέα γυναίκα και την οικογένειά της στη δίκη που είναι σε εξέλιξη από τις αρχές Ιανουαρίου. Ζητούμε η ποινή προς τους φονιάδες να είναι ανάλογης βαρύτητας με την πράξη τους.

Διαμαρτυρόμαστε για τη συνέχιση των γυναικοκτονιών, που η κοινωνία και προπαντός τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ακόμα δεν θέλουν να τις δουν ως εγκλήματα εναντίον γυναικών, και συχνά βλέπουμε “ερμηνείες” που μιλούν για ζήλεια, για αγάπη και για τραγωδία. Έτσι αμφισβητείται στις γυναίκες το δικαίωμα στη ζωή, και δικαιολογούνται οι γυναικοκτόνοι.

* Ζητούμε από την πολιτεία να θεσπίσει ειδικό νόμο για τις γυναοκοκτονίες, όπως έχει γίνει σε πολλές άλλες χώρες, και να δυναμώσει τα μέτρα προστασίας των γυναικών που είναι θύματα έμφυλης βίας και πρόληψης, με την αύξηση των δομών στήριξης σε όλη την Ελλάδα.

* Απαιτούμε κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό για τις δομές αυτές για την έγκαιρη και αποτελεσματική νομική τους στήριξη αλλά και για την πιο μακρόχρονη αρωγή στις γυναίκες που καταστρέφεται η ζωή τους λόγω βίας.

* Ζητούμε επίσης από την πολιτεία να αναγνωρίσει νομικά την αυτοάμυνα σε περιπτώσεις έμφυλης βίας ώστε να μην καταδικάζονται όσες γυναίκες αντιστέκονται για την αυτοδιάθεσή τους και τη ζωή τους σε πολλά χρόνια φυλάκισης, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Και δεν ξεχνούμε ότι και η ίδια η Ελένη πρόβαλε σθεναρή αντίσταση το μοιραίο εκείνο βράδυ, όπως προκύπτει από όλα τα στοιχεία της δίκης.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή αλληλεγγύης σε όλες τις δικασίμους της τραγικής αυτής υπόθεσης, τις οποίες ανακοινώνουμε στο Μωβ, και μέχρι την καταδίκη των φονιάδων.

Το Δ.Σ. Του Μωβ

Πίσω από το πανό του Μωβ που έχουμε σε κάθε δικάσιμο έξω από το δικαστήριο, είναι και οι τραγικοί γονείς της Ελένης.